Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Τι ισχύει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Λασιθίου μετά την κήρυξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Τι ισχύει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μετά την κήρυξη των ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Εθνική και Τοπική Ν. Λασιθίου) ως γενικώς υποχρεωτικές. Περίπτωση συρροής ΣΣΕ.

Θεμελιώδης αρχή του εργατικού δικαίου αποτελεί η αρχή της εύνοιας ή αρχή  της ευνοϊκότερης ρυθμίσεως. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 1876/1990 «αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο».
Όπως είναι γνωστό, σε όλες τις συλλογικές ρυθμίσεις εκτός των βασικών αποδοχών και των επιδομάτων που συνολικά αποτελούν το πλέγμα του οικονομικού μέρους σε κάθε ΣΣΕ ή ΔΑ, υπάρχει και ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στις μη μισθολογικές παροχές.
Η σύγκριση και η επιλογή των διατάξεων γίνεται κατά τις ενότητες: α) Ενότητα αποδοχών και β) Ενότητα λοιπών θεμάτων.
Επειδή σε πολλές συλλογικές ρυθμίσεις που συρρέουν, κατά την έννοια του άρθρου 10 του ν. 1876/1990 περιλαμβάνονται όμοιοι ή σχεδόν όμοιοι όροι και διατάξεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση οι ευνοϊκότεροι τέτοιοι όροι που περιλαμβάνονται στις λοιπές ρυθμίσεις, μόνο αν επιλεγούν από κάθε εργαζόμενο ως ευνοϊκότεροι όλοι οι όροι του κεφαλαίου των θεσμικών θεμάτων κάθε ρύθμισης που τον δεσμεύει και όχι μόνο κάποιες από αυτές, αφού κατά την παραπάνω διάκριση του νόμου η επιλογή γίνεται κατά κεφάλαια (αμοιβές – λοιπά θεσμικά θέματα) και όχι κατά μεμονωμένες διατάξεις των κεφαλαίων αυτών.
Από 21.08.2018 και εφεξής, επανήλθαν οι διατάξεις περί υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των ΣΣΕ /ΔΑ.
Με την κήρυξη μιας ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικής επιτυγχάνεται η κάμψη του κανόνα που θέλει την κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ να εφαρμόζεται μόνο στους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων οργανώσεων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η επέκταση της ισχύος μιας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής σε εργαζόμενους και εργοδότες μη μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων, οι οποίοι όμως ανήκουν από κάθε άποψη στο πεδίο ισχύος αυτής (τοπικό, προσωπικό) και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι μέλη των συμβαλλόμενων οργανώσεων.
Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση που υπάρχει συρροή της Εθνικής Κλαδικής ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την τοπική κλαδική ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου, θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η σύγκριση των όρων τους θα γίνει κατά τις δύο ενότητες που προβλέπει το αρθρο 10 παρ. 1 εδ. Β του ν. 1876/1990.
Σημειώνεται πως η ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας κηρύχθηκε υποχρεωτική από 04.10.2018 με την αριθμ. ΥΑ48825/2686/2018 ενώ η Τοπική  ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων κηρύχθηκε υποχρεωτική από 11.09.2018 με την αριθμ. ΥΑ47420/2636/2018.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ
Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων
Προϊστάμενος ΤΕΕΣ Λασιθίου

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας