Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για τον προϋπολογισμό του Δήμου Σητείας

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό εξελίχθηκε σε παρωδία. Έγινε φανερό ότι δεν απασχολεί τους δημοτικούς συμβούλους η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος για τον 2019,
ποιους θα επιβαρύνει η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών (τις λαϊκές οικογένειες), ποιους απαλλάσσει από την υποχρέωση χρηματοδότησης ( το κράτος ). Λίγοι δημ. σύμβουλοι προσήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα υπήρχε απαρτία αν δεν πέφτανε τηλέφωνα από την συμπολίτευση και την μείζονα αντιπολίτευση για να έρθουν.
Το μόνο που ενόχλησε τον κ.Δημητροπουλάκη και ψήφισε λευκό ήταν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και όχι ότι είναι ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός που περνάει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών μέσω των δημοτικών τελών και φόρων. Το ενδιαφέρον του κ.Σαρίδη ήταν αν ο Δήμος θα ανταπεξέλθει στο δάνειο των 2.000.000 που θα πάρει για την αλλαγή των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού και όχι ότι η αλλαγή για καλύτερη ποιότητα φωτισμού δεν ξεκινά και δεν αφορά τα σχολεία και τις δημοτικές υπηρεσίες.
Ο κ.Καραμανωλάκης εξάντλησε το ενδιαφέρον του για τις οικονομικές απαιτήσεις μέσω δικαστικών διαδικασιών και γιατί αυτές δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Δεν αντιτίθεται στην απουσία έργων που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες όπως η συντήρηση και η αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων, η έλλειψη αθλητικών χώρων, ότι δεν προβλέπεται αντισεισμικός σχεδιασμός, αντιπλημμυρικά έργα.
Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης επί της ουσίας του προϋπολογισμού και τι αυτός εκφράζει φάνηκε ότι δεν ενδιέφερε τους δημοτικούς συμβούλους και για αυτό μετέτρεψαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε παιδική χαρά. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη στάση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης η Σταυρούλα Καράμπελα ήταν να διακόψει την τοποθέτησή της και να την καταθέσει στον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.
Είναι ολοφάνερο ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και όταν δεν υπάρχει ακροατήριο δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θέση, που και ποια, θα εξασφαλίσουν μετά τις εκλογές. Ο Σητειακός λαός ας βγάλει τα συμπέρασματά του.
Παρατίθεται η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σταυρούλας Καράμπελα για τον προϋπολογισμό
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο είναι σημαντική γιατί φανερώνει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή για τον επόμενο χρόνο και αποκαλύπτει τη θέση που έχουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις για αυτή την πολιτική, αν συμφωνούν επί της ουσίας παρά τα μεγάλα λόγια για έργα που θα μπορούσαν να κάνουν αν είχαν αυτοί την ευθύνη του Δήμου.
Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει είναι από ποια πλευρά στέκεται ο καθένας εδώ μέσα και τι εκφράζει. Είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας και του διαρκούς χαρατσώματος των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση της Ε.Ε την οποία προωθεί η κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ή είναι με στόχους διεκδίκησης και χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ώστε να ζωντανέψουν δημοτικές υποδομές, να μειωθούν δημοτικά τέλη, να μειωθούν τροφεία, να σταματήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, να δυναμώσουν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.
Όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί και για το 2019 το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών εσόδων προέρχεται από την δημοτική φοροεπιδρομή μέσω των τοπικών φόρων, τελών, προστίμων στα λαϊκά στρώματα και ένα μικρό μέρος καλύπτεται από το κράτος. Το κράτος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων που αύξησε δραματικά την φορολογία για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, εξαθλίωσε την ζωή των λαϊκών οικογενειών και μείωσε την κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους σπρώχνοντάς τους στην ανταπόδοση δηλ στο να μεταφέρουν τα βάρη στους δημότες. Βρήκε συμπαραστάτες σε αυτή την πολιτική δημοτικές αρχές όπως του δήμου Σητείας που στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής εφάρμοσαν αυτή την πολιτική τοπικά. Όμως και η μείζων αντιπολίτευση δεν συγκρούεται με αυτή την πολιτική και κατά καιρούς έχουν ακουστεί φωνές ότι πρέπει να γίνει ο Δήμος πιο αυστηρός στην είσπραξη δημοτικών τελών και φόρων .
Συγχρόνως τα έσοδα από τους δημότες για το 2019 αυξάνονται ενώ η κρατική χρηματοδότηση παραμένει καθηλωμένη και σε κάποιους κωδικούς μειώνεται.
Μειωμένα είναι και τα κονδύλια της επιχορήγησης του 2019 μέσω ΕΣΠΑ που είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.
Είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και μιζέριας που προβλέπει ελάχιστα ποσά για τις λαϊκές ανάγκες. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για έργα αντισεισμικής προστασίας, ελάχιστα ποσά για αντιπλημμυρική και για τα σχολικά κτίρια που έχουν πολλά προβλήματα.
Αυξάνονται για 2019 τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η εισπραξιμότητα των οποίων για το 2018 είναι στο 100% δηλ από τους δημότες ο Δήμος εισπράττει όλα τα ποσά ενώ από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ εισέπραξε για το 2018 25% λιγότερο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα εισέπραξε μόνο το 6,7% των προϋπολογισθέντων.
Θα περίμενε κανείς να πείτε μια κουβέντα, να καταγγείλετε αυτή την πολιτική της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, να κάνετε έστω μια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και την ουσιαστική υπολειτουργία του Δήμου. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον Δήμαρχο αλλά και από τους κυβερνητικούς της Μείζονος αντιπολίτευσης όπως ο κ.Πλακαντωνάκης και άλλοι ότι δεν πρέπει να μένουμε στην καταγγελία αλλά να κάνουμε έργα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλετε και δεν μπορείτε να πάτε κόντρα σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ούτε τολμάτε να την καταγγείλετε. Δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτό που εκφράζετε πολιτικά,να υπηρετείτε συνειδητά την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όσο για τα έργα που κόπτεστε, μόνο το 4% των προϋπολογισθέντων έργων έγινε.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την ανύπαρκτη αυτοδιοίκηση, για το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνο ανατρέπεται. Θα συνεχίσουμε την πρόκληση και πρόσκληση προς τις λαϊκές οικογένειες για να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για όσα τους στερούν. Να μην συμβιβαστούν με την διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή.
Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί ο Δήμαρχος μπορεί να τον χαρακτηρίζει ρεαλιστικό ή αναπτυξιακό, η αλήθεια είναι ότι είναι φορομπηχτικός και κόντρα στις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού της περιοχής.»
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας