Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Οι πτήσεις τσάρτερ της επόμενης σαιζόν στη Σητεία

Στην συμμετοχή της Σητείας στην πρόσφατη έκθεση του Λονδίνου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας Γιάννης Κακουράκης. Όπως τόνισε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, «είναι σημαντική η παρουσία της περιοχής στην συγκεκριμένη,
αλλά και σε κάθε έκθεση τουρισμού διότι προβάλλεται η Σητεία και πραγματοποιούνται επαφές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης της περιοχής.
Η προαναφερθείσα είναι η τελευταία έκθεση της περιόδου και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ευρώπη. Είναι ανοικτή στο κοινό, αλλά αφορά κυρίως τουριστικούς πράκτορες». Τη Σητεία στην έκθεση εκπροσώπησαν ο κ. Κακουράκης και ο κ. Κώστας Λυμπερίου από τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Σητείας. Τη συμμετοχή στήριξαν ο Δήμος και ο ΟΑΣ.

Τα τουριστικά γραφεία
Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν και οι προγραμματισμένες συναντήσεις των εκπροσώπων της Σητείας και τουριστικών γραφείων, των Agencija Van Gogh d.o.o από την Σλοβενία, Sunvill Holidays από την Αγγλία, Avra Tours από την Ελλάδα, που δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Σητείας, και Low coast Jet2.
Τα δύο πρώτα τουριστικά γραφεία εξέφρασαν το ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Σητεία και θα ακολουθήσουν επαφές με τους αντιπροσώπους της Κρήτης προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας μέσω της εξεύρεσης κλινών στην περιοχή.
Το Sunvill έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σητείας. Οι προοπτικές και ο σχεδιασμός που προγραμματίζεται αφορά την μεθεπόμενη χρονιά. Το ζήτημα των κλινών ετέθη και στις άλλες συναντήσεις και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις.

Οι περιορισμένες κλίνες
Για την εταιρία χαμηλού κόστους θεωρείται πολύ δύσκολη η έναρξη πτήσεων, καθώς ο αριθμός των κλινών στην περιοχή όχι μόνο της Σητείας, αλλά συνολικά του Λασιθίου δεν είναι μεγάλος για ένα τέτοιο εγχείρημα.
«Το πρόβλημα», τόνισε, ο κ. Κακουράκης, «είναι μεγαλύτερο στην περιοχή της Σητείας, όπου οι κλίνες είναι πολύ λίγες, απάντηση που δίδεται από το σύνολο των εταιριών χαμηλού κόστους που ως τώρα έχουν γίνει επαφές. Αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σε ό,τι αφορά τον μικρό αριθμό κλινών στην περιοχή και τουριστικών επενδύσεων ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας».

Οι ανταγωνιστικοί προορισμοί
Μιλώντας για τα μηνύματα της επόμενης περιόδου ο κ. Κακουράκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Αυτό γιατί», όπως είπε, «ανοίγουν οι αγορές ανταγωνιστριών χωρών, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο, οι οποίες μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι. Πρόκειται για περιοχές με ανταγωνιστικές ιδιαίτερα τιμές και χαμηλό κόστος.
Η υπερφορολόγηση που έχουμε στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να έχουμε τις ίδιες τιμές με αυτές τις χώρες. Ο τελευταίος φόρος διανυκτέρευσης ανεβάζει κατά πολύ το κόστος με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού στις τιμές.

Οι πτήσεις
Οι πτήσεις τσάρτερ της επόμενης σαιζόν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πέντε εβδομαδιαίως, από την Σκανδιναβία -δύο από Δανία, δύο από Νορβηγία και μία από Σουηδία- και τρεις από την Γερμανία.
Ο κ. Κακουράκης ανέφερε ότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε φέτος από τον Σεπτέμβριο με τη διακοπή νυχτερινών πτήσεων -στο αεροδρόμιο της Σητείας λόγω προβλήματος, που ναι μεν αντιμετωπίστηκε, αλλά ακόμη εκκρεμή η πιστοποίηση- ετέθη και κατά τις επαφές στην έκθεση. Εκφράστηκε προβληματισμός από tour operators και ακολούθησε ενημέρωση ότι μέχρι τέλος του Νοέμβρη- σύμφωνα με γραπτή διαβεβαίωση από την Πολιτική Αεροπορία προς το Δήμο- θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα επομένως δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης αναλυτική ήταν ενημέρωση -όπως σε κάθε επαφή με tour operators- για την ύπαρξη και το ρόλο του αεροδρομίου Σητείας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Σητείας με την χρήση κι αντίστοιχου ενημερωτικού υλικού.
«Η προσπάθεια συμμετοχής της Σητείας σε εκθέσεις τουρισμού θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με σκοπό την στοχευμένη προβολή της περιοχής. Στις εκθέσεις θα επιδιωχθεί η συμμετοχή εκπροσώπων- τουριστικών φορέων κι άλλων περιοχών του Δήμου όπως της περιοχής Ιτάνου, Ανάληψης», κατέληξε ο κ. Κακουράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Από την έκθεση του Λονδίνου

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας