Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η θέση του αντιδημάρχου Σητείας για τη μίσθωση του ειδικού δημοτικού σχολείου Σητείας

Αυτές τις ημέρες διακινείται στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ μία επιστολή του ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγάζεται το ειδικό δημοτικό σχολείο Σητείας και στην οποία καταλογίζει ευθύνες στις υπηρεσίες του δήμου και σε αιρετούς για τη μη σύναψη μισθωτήριας σύμβασης για το συγκεκριμένο κτίριο.
Θα ήθελα να ενημερώσω τους δημότες μας ότι επί της ουσίας συμβαίνει το εξής :
Δύο φορές ο κύριος Μαστοράκης έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό μετά από διακήρυξη. Όταν συμμετέχει κάποιος σε ένα διαγωνισμό έχει υπογράψει ότι αποδέχεται τους όρους και μάλιστα ανεπιφύλακτα. Ο κύριος Μαστοράκης έχει υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση και στους δύο διαγωνισμούς. Άρα γνωρίζει ότι τον καθορισμό του ενοικίου τον κάνει η επιτροπή του  άρθρου 7 του ΠΔ 270/81.
Στον 1ο διαγωνισμό αποδέχθηκε το ενοίκιο πού καθορίστηκε και υπέγραψε το σχετικό πρακτικό. Όταν όμως ήρθε η ώρα να υπογράψει το μισθωτήριο συμφωνητικό ζήτησε αυτό να είναι για πενταετία ενώ ο νόμος προβλέπει δωδεκαετία. Σχετικές πράξεις τμήμα VΙΙ Ελεγκτικού Συνεδρίου 229/07 και 79/10. Για να δοθεί διέξοδος ο δήμαρχος πρότεινε να μπει ένα άρθρο στο μισθωτήριο που να δίνει τη δυνατότητα στην πενταετία με κοινή συναίνεση να μπορεί να λυθεί η σύμβαση. Δεν το  δέχτηκε. Έκανε διαταγή πληρωμής και πήρε τα χρήματα του.
Ο δήμος έκανε δεύτερο διαγωνισμό ενώ παράλληλα έκανε ανίχνευση στην αγορά για να βρεθεί άλλο κτίριο. Δεν βρέθηκε. Ο μοναδικός που προσήλθε, εκδήλωσε ενδιαφέρον και κατέθεσε φάκελο  ήταν ο κύριος Μαστοράκης. Αποδέχθηκε τους όρους όπως και την πρώτη φορά. Όταν κλήθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής καθορισμού του ενοικίου απαίτησε τετραπλάσιο τίμημα από αυτό που μπορεί να του δοθεί με βάση το νόμο. Για την ακρίβεια με βάση την αντικειμενική αξία η οποία προσδιορίζεται από συμβολαιογράφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν 1,90 το τετραγωνικό και αυτός ζήτησε 8. Μία τέτοια απόφαση θα ήταν εκτός νόμου και δεν θα λάμβανε την έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Έτσι όταν ήρθε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου στην οποία είμαι πρόεδρος ομόφωνα τα μέλη ψήφισαν αρνητικά και έτσι εισηγούνται στο Δ.Σ.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαχείριση δημοσίου χρήματος δεν γίνεται κατά το δοκούν αλλά υπακούει σε αυστηρό και απαράβατο νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει το ποσόν που ζητάει 1700 € είναι σίγουρα επιεικώς απαράδεκτη προσφορά αυτήν την εποχή. Πρόκειται για ένα ημιυπόγειο 220 τ.μ με αντικειμενική αξία 1,90 ανά τ.μ. δηλ.425,60€ μηνιαίως.
Το κομμάτι που αφορά τις νομικές διαδικασίες χειρίζεται ο Νομικός σύμβουλος του δήμου που και αυτός υποχρεωτικά κινείται  στο αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει η χρηστή διαχείριση δημοσίων θεμάτων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν οικονομικό αντικείμενο.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ήθελε λεπτομερέστερη πληροφόρηση.
Νίκος Λαντζανάκης
Αντιδήμαρχος οικονομικών δήμου Σητείας

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας