Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Θα παρουσιαστεί στη Σητεία το βιβλίο «Το παιδί: η ζωή μας» του Τ. Αναστασάκη

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση προγραμματίζεται στη Σητεία τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Το παιδί: η ζωή μας» του παιδίατρου κ. Τάσου Κ. Αναστασάκη.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και οι Κρητικές Εκδόσεις, στο «Πολύκεντρο» Σητείας στις 6.30 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος κ. Κατερίνα Ζερβάκη και ο παιδίατρος κ. Γιάννης Κατσαράκης. Θα ακολουθήσουν η αποφώνηση του συγγραφέα κ. Αναστασάκη ενώ στην συνέχεια παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών αντιμετώπισης παιδιατρικών προβλημάτων από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας. Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Βέρα Περράκη.
Καταστάλαγμα της 40χρονης εμπειρίας του συγγραφέα
Πρόκειται για ένα άκρως χρηστικό βιβλίο για γονείς, αλλά και…εν δυνάμει γονείς, για ένα καταστάλαγμα εμπειρίας του συγγραφέα, ο οποίος ασχολήθηκε με την παιδιατρική και τα παιδιά για περίπου 40 χρόνια. Συγχρόνως κι  έρευνας, ανασκόπησης από την διεθνή βιβλιογραφία, τα διεθνή site για παιδιά και διάφορα συνέδρια.
«Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για να δώσω κάτι χρήσιμο στους γονείς», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.
Το βιβλίο διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο αρχίζει με την φροντίδα πριν από την σύλληψη του παιδιού, προχωράει στην περίοδο της εγκυμοσύνης, στην γέννηση, στον μητρικό θηλασμό, στην φροντίδα του νεογνού, στους πρώτους -ανά μήνα- μήνες του μωρού. Παρέχει στοιχεία για εμβολιασμούς, την πρόληψη λοιμώξεων. Αναφέρεται σε συνηθισμένα προβλήματα υγείας, στη χρήση αντιβιοτικών και εξελίσσεται σταδιακά μέχρι την ηλικία που το παιδί ξεκινάει το Δημοτικό Σχολείο. Βήμα- βήμα ενημερώνονται οι γονείς για κάθε θέμα που αφορά το παιδί μέχρι να ξεκινήσει το σχολείο.
Το δεύτερο μέρος αποτελείται από ανεξάρτητα κεφάλαια γενικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναφέρονται στην διατροφή, στην ανάπτυξη, στην συμβολή του περιβάλλοντος στην υγεία του παιδιού, στην συμπεριφορά του παιδιού, στις σχέση του με την τηλεόραση και τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Επίσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου, φαγητού, παχυσαρκίας κι ανορεξίας. Σε ενδεχόμενα προβλήματα ομιλίας, πειθαρχίας, στο στρες, την πρόληψη ατυχημάτων, προβλήματα σχολικής ηλικίας έως και την εφηβεία.
Πρόκειται για ένα περιεκτικό και χρήσιμο βιβλίο για τους γονείς, από την διαδικασία απόφασης τεκνοποίησης μέχρι την ώρα που ενηλικιώνεται ένα παιδί.
«Στόχος αυτής της προσπάθειας» όπως σημείωσε ο κ. Αναστασάκης, «είναι να βοηθήσει τη δουλειά του γονιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά των γονιών, ενημέρωση.
Ο γονιός πρέπει να ενδιαφέρεται και να ρωτάει  σε κάθε πρόβλημα που έχει το παιδί του. Με τους ρυθμούς εξάλλου της σύγχρονης ζωής τα προβλήματα είναι πολλά, επομένως οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, κάτι που ξεκινάει από την γέννηση και συνεχίζεται μέχρι την εφηβεία όπου το παιδί πλέον ενηλικιώνεται.
Το βασικότερο όλων βέβαια είναι η αγάπη του γονιού προς το παιδί του και η φροντίδα του προς αυτό».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας