Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Νέα δεδομένα για το αεροδρόμιο Σητείας

Νέα δεδομένα – άγνωστο ωστόσο ακόμη προς ποιά κατεύθυνση – αναμένεται να δημιουργηθούν για 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σητείας,
μετά την απόφαση του κ. Χρήστου Σπίρτζη, η οποία υπεγράφη στις 19 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, προς αξιοποίηση προχωρούν και τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια. Στο πλαίσιο αυτό ανατίθεται στην Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξής τους με σκοπό να δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους. Στα 23 αεροδρόμια, για τα οποία θα καταρτιστούν ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης, είναι και της Σητείας.
Ως γνωστόν, το Δημοτικό Αεροδρόμιο Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» είναι από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για την περιοχή της Σητείας και του Νομού Λασιθίου ευρύτερα. Οποιοδήποτε επομένως θέμα σχετίζεται με την λειτουργία του, προκαλεί το εύλογο ενδιαφέρον των φορέων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας.

Κατ’ αρχήν θετικό
Κληθείς ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θόδωρος Πατεράκης να σχολιάσει τις εξελίξεις δήλωσε: «Για την απόφαση του κ. Σπίρτζη θεωρώ ότι δεν θα πρέπει εξ αρχής να είμαστε αρνητικοί. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να είμαστε ισότιμοι συμμέτοχοι σε αυτήν την μελετητική διαδικασία, η οποία θα ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο, που θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία του αρμόδιου υπουργείου. Αν η δουλειά του τεχνικού συμβούλου είναι στην κατεύθυνση ανάπτυξης των δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορεί να λάβουν χώρα στο αεροδρόμιο Σητείας, είναι κάτι σημαντικό. Αν όμως είναι μόνο στην κατεύθυνση του πώς θα βρεθεί ένας επενδυτής τύπου Fraport για να αποκομίσει οφέλη αξιοποιώντας το αεροδρόμιο Σητείας, είναι προφανές ότι δεν είμαστε σύμφωνοι. Είμαστε αντίθετοι στην καθαρά οικονομικίστικη λογική να έχει κέρδος απλά μία ιδιωτική εταιρία.
Ζητούμενο είναι να διαχυθεί ένα όφελος στην τοπική κοινωνία. Αν ανοίξουν επομένως δυνατότητες σε μία θετική κατεύθυνση, δηλαδή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην τοποθέτηση του αεροδρομίου Σητείας με πιο εμφατικό τρόπο στο δίκτυο των αεροδρομίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τί συνάδει στην περιοχή μας και σε αυτό που εμείς θέλουμε να πετύχουμε για την περιοχή μας».

Όχι ξεπούλημα
«Πάντα τέτοιου είδους μελέτες όταν γίνονται με ένα σωστό τρόπο, μπορεί να επιφέρουν και κάτι θετικό. Ας μην είμαστε λοιπόν -εκφράζω την προσωπική μου άποψη- αρνητικοί σε κάτι το οποίο φαίνεται να αλλάζει ίσως τα δεδομένα των περιφερειακών αεροδρομίων. Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς αρνητικοί σε κάτι. Αν δεν εξελισσόμαστε, αν δεν είμαστε εντός του παιχνιδιού του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού που υπάρχει κι έχει να κάνει με τις διεθνής μεταφορές, τότε ίσως χάσουμε και πάλι ένα τρένο. Ας μη φοβόμαστε λοιπόν το καινούριο. Ας απαιτήσουμε -η δική μου άποψη είναι αυτή- να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία, όταν κι αν ξεκινήσει.
Θα πρέπει επομένως να δοθεί έμφαση στην στοχοθεσία της προσπάθειας αυτής και στην αναγκαιότητα συμμετοχής σε αυτή του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας. Να καταθέσει η τοπική, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία τις απόψεις της, ξεκάθαρα, σε μία τέτοια πρωτοβουλία, που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Όταν λοιπόν ξεκινήσει η διαδικασία από τον τεχνικό σύμβουλο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις αξιοποίησης του αεροδρομίου. Μία εξ αυτών που αποτελεί στόχο για εμάς είναι η σύνδεση του αεροδρομίου με την λειτουργία του λιμανιού της Σητείας -και υδατοδρομίου – ώστε να λειτουργήσει ως Home Port η περιοχή μας και να αξιοποιήσουμε τελικά συνδυαστικά αυτές τις σημαντικότατες υποδομές. Μπορούμε να συζητήσουμε λοιπόν προτάσεις και να τις στηρίξουμε. Δε συμφωνούμε σε καμία περίπτωση όμως σε ένα ξεπούλημα. Δεν ωφελεί η στατικότητα του αεροδρομίου, πρέπει να λειτουργεί σωστά όπως επιβάλλουν οι απαιτήσεις των καιρών και βέβαια και να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Επαναλαμβάνω όχι όμως ξεπούλημα. Αξιοποίηση σωστή του αεροδρομίου Σητείας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας