– Λεοντόψαρο (Pterois miles): Τρώγεται αλλά προσοχή στα αγκάθια του.
– Sargocentron Rubrum Ακανθόπερκα ή Ρώσσος (το κόκκινο): Ακίνδυνο.
– Pempheris Vanicolensis (το μαύρο): Ακίνδυνο.
– Γαρίδα 23 εκατοστά (Peneus aztecus): Τρώγεται.
– Μπλε καβούρι γίγας: (Portunus segnis): Τρώγεται.
«Χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη»
Επισκεφθήκαμε το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής της ΠΕ Λασιθίου και μιλήσαμε με την ιχθυολόγο κ.
Ελένη Ψόχιου για τα ξενικά είδη που έχουν εμφανιστεί στη θαλάσσια
περιοχή του Νομού Λασιθίου. Μας έδωσε τις εξής πληροφορίες:«Πολύ συχνά, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, είχαμε αναφορές στο ΕΛΚΕΘΕ, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για ξενικά είδη σε θαλάσσιες περιοχές του Νομού Λασιθίου, ειδικά στην περιοχή της Ιεράπετρας, κοντά στα Φέρμα. Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον περιμένουμε και άλλα είδη. Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός, σχετικά με το θέμα αυτό, δεν έχει ακόμα αντιδράσει».
«Ούτε ισχύει», συνεχίζει η κ. Ψόχιου, «αυτό που ακούμε ότι με τα νέα είδη θα έχουμε έναν καλύτερο βυθό για καταδύσεις. Ήδη γνωρίζουμε τη μεγάλη ζημιά που μπορεί να κάνουν ψάρια, όπως ο γερμανός, που κανείς δεν τον έχει για νούμερο ένα εχθρό, αλλά είναι γεγονός ότι έχει καταστρέψει όλο το βενθικό υπόστρωμα, ό,τι δηλαδή ζει και αναπτύσσεται στο βυθό των θαλασσών. Διαπιστώνουμε ακόμα φέτος ότι, ψάρια που έχουμε συνηθίσει ότι υπάρχουν στα νερά μας, να είναι πιο ισχνά, όχι τόσο εύρωστα. Ειδικά αυτά που βγάζουν οι μηχανότρατες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη θερμοκρασία του νερού της θάλασσας, ή γιατί φέτος δεν είχαμε πολλά φερτά υλικά ή σε άλλες αιτίες που πρέπει να ερευνήσουμε.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μία εμπεριστατωμένη μελέτη. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα δεν αντιδρά. Είχαμε καταθέσει προτάσεις στα πλαίσια των καινοτόμων μέτρων και μας τις απέρριψαν. Μας είπαν ότι θα ανοίξει ένα πλαίσιο για τα ξενικά είδη. Βγήκε το πλαίσιο και ακόμα περιμένουμε την πρόσκληση. Θεωρούμε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν αντιδρά επαρκώς. Αξίζει να σας αναφέρω ότι υπάρχουν και ξενικά είδη, όπως τα μαλάκια, που δεν μας ενδιαφέρουν σαν αλιεία, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα στο οικοσύστημα. Ακόμα και η μεγάλη γαρίδα, που ήρθε στα νερά μας και είναι καλό εμπορικό είδος, δεν γνωρίζουμε επαρκώς πώς θα επηρεάσει τον γόνο του τοπικού είδους. Από τη στιγμή που δεν έχουμε μία καθολική μελέτη, μια πλήρη σε βάθος τουλάχιστον ενός χρόνου και στηριζόμαστε μόνο στο τι παρατηρεί ο καθένας μας, δεν θα έχουμε σωστά αποτελέσματα. Καινούργια είδη έρχονται συνεχώς στις θάλασσές μας».
Η κ. Ψόχιου πρόσθεσε ότι «εμείς σαν Περιφέρεια, προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που να μπορεί ο καθένας να ενημερώνει για τα ξενικά είδη. Ήταν ένα κομμάτι του προγράμματος που εμείς προτείναμε και προσπαθούμε να αυτοχρηματοδοτήσουμε».
Λαγοκέφαλοι και μαύρα ψάρια
Ρωτήσαμε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για τον λαγοκέφαλο και η απάντηση
ήταν ότι «από τις πληροφορίες που έχουμε από τους ψαράδες, θεωρώ ότι
έχουμε μία ύφεση. Δεν γνωρίζω αν αυτή είναι ευκαιριακή. Σίγουρα στην
περιοχή της Ιεράπετρας δεν υπάρχει ύφεση. Οι ψαράδες λίγο-πολύ έχουν
προσαρμοστεί σε σχέση με τον λαγοκέφαλο… αλλάζουν δίχτυα, ώρες που
ψαρεύουν, σε άλλα βάθη. Στα δικά μας νερά φαίνεται υπάρχει μια ανάσα
σχετικά με τους λαγοκέφαλους».Σχολιάσαμε ότι όσοι κολυμπούν με μάσκα έχουν διαπιστώσει στα νερά μας αρκετά ψάρια και η απάντηση της κ. Ψόχιου ήταν «έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι έχουν αυξηθεί τα λεγόμενα μαύρα ψάρια, όπως οι σφυρίδες, οι στήρες και οι ροφοί… ότι υπάρχουν πολλά νεαρά άτομα. Όμως, προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν θα βρουν τους τόπους τους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν ».
Η συνομιλία μας με την κ. Ψόχιου ολοκληρώθηκε με την πληροφορία ότι «περιμένουμε να ξεκινήσει η μελέτη την οποία είχε εκπονήσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για την κατάσταση που επικρατεί στον Κόρφο Ελούντας. Αυτήν σκοπεύουμε να την χρησιμοποιήσουν και για άλλες θαλάσσιες περιοχές. Όπως σας είπα αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι μια καθολική, πλήρης θαλάσσια μελέτη».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
Πηγή : Aνατολή