Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμαρχος Σητείας μιλά για το δάνειο 1,8 εκ. ευρώ που παίρνει ο δήμος

O Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, με αφορμή το δύσκολο οικονομικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση και τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις για το Δήμο Σητείας – ερωτήθηκε για την ορθότητα της σύναψης δανείου ύψους μάλιστα 1,8 περίπου εκατομ. αυτή την χρονική περίοδο για την αντικατάσταση των φωτιστικών με LED.

«Εμείς όταν αναλάβαμε, έπρεπε να πάμε σε μία λογική γρηγορότερης ενοποίησης των οικονομικών δεδομένων των Δ.Ε., που αποτέλεσαν τον καλλικρατικό Δήμο και να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα, που ήταν απόρροια της δημοσιονομικής κατάστασης. Παραλάβαμε συνολικά ένα Δήμο Σητείας που ήταν στο κόκκινο. Αυτό σήμαινε ότι δεν είχε τη δυνατότητα δανειοδότησης, είχε μία εν γένει δυσκολία να εξασφαλίσει χρήματα που έχουμε ανάγκη.
Με μία συνετή και συνεπή οικονομική διαχείριση καταφέραμε την οικονομική ανόρθωση του Δήμου, παρ’ ότι είχαμε να πληρώσουμε παλιά δάνεια, που κάποια από αυτά ίσως να μην χρειαζόταν, να αντιμετωπίσουμε -και το λύσαμε- το πρόβλημα της κατάσχεσης των 2,4 εκατομ. λόγω της γνωστής υπόθεσης που προέκυψε από το σχέδιο πόλης. Φτάσαμε σε μία φάση που μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε από τράπεζες ή οποιοδήποτε χρηματοδοτικό χώρο», σημείωσε.
Δεδομένων αυτών των δυνατοτήτων αποφασίστηκε η προαναφερόμενη δανειοδότηση, στην λογική όμως να μην δημιουργηθούν νέα βάρη στην πλάτη του Σητειακού λαού. Με την προσπάθεια αυτή ο Δήμος κερδίζει χρήματα, με τα οποία θα πληρώνει τη δόση του δανείου και θα έχει κι ένα κέρδος. Άρα το εργαλείο, που λέγεται δανεισμός, το χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο χωρίς να χρεώσουμε με κάτι επιπλέον το Δήμο.
Είναι λάθος και ψέματα η λογική που ακούγεται ότι 1,8 μπαίνει στην πλάτη του Σητειακού λαού. Ούτε μισό ευρώ δεν χρεώνεται ο πολίτης, αντιθέτως θα έχει κέρδος με μία φιλοπεριβαλλοντική παρέμβαση, η οποία θα κάνει πιο όμορφο τον τόπο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας