Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Δελτίο τύπου εκδήλωσης του Γεωπάρκου Σητείας : «Τα σπήλαια και τα υπόγεια ποτάμια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας»


To  Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας παρακολουθήσαμε μια συναρπαστική παρουσίαση και ταυτόχρονα νιώσαμε την περιπέτεια της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, ενός υπόγειου κόσμου, των υπόγειων ποταμιών και το μαγικό κόσμο των σπηλαίων του Γεωπάρκου Σητείας.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό σπηλαίων με τεράστιο γεωλογικό και  αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο Άνω Περιστεράς, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης, υπόγειο ποτάμι, με χαρτογραφημένο μήκος διαδρόμων 8.247 μέτρων μέχρι σήμερα και βάθος 371μ, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών σπηλαιολογικών ομάδων, όπως του σπηλαιολόγου Jean Luc Carron, και της ομάδας του, L.U.C. Club (Lille Universitaire Club), που για πάνω από 20 χρόνια οργανώνουν αποστολές για την εξερεύνηση του. To 1998 πραγματοποιείται  η πρώτη αποστολή του γαλλικού συλλόγου L.U.C.  και από το 2001, συμμετέχουν μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης ΣΠΟΚ στις εξερευνήσεις μαζί με τους Γάλλους. Αργότερα το 2013 συμμετέχουν και μέλη του ορειβατικού συλλόγου Σητείας ,Φ.ΟΡ.Σ.Σ. στις εξερευνήσεις.
Το σπήλαιο Άνω Περιστεράς, βρίσκεται στην καρδιά του Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας σε υψόμετρο 650μ., στον οικισμό Καρύδι, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι του αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τις σπηλαιολογικές ομάδες, προσφέροντας ανιδιοτελώς  την φιλοξενία και την βοήθεια τους. Εκεί βρίσκεται και το Κέντρο φιλοξενίας και πληροφόρησης του Γεωπάρκου.
Η Λατσίδα Νταντουλά, με 248μ βάθος και 952μ ανάπτυγμα, ο Χώνος Σιτάνου με 173μ βάθος   και 2180μ ανάπτυγμα, Χώνος Χώνου με 119μ βάθος και 1009μ ανάπτυγμα, το Όξω Λατσίδι με 161μ βάθος και 908μ ανάπτυγμα, το Πλατύβολο με 128μ βάθος   και 709 ανάπτυγμα, με μοναδικό σπηλαιοδιάκοσμο και τιςαπολιθωμένες ρίζες, συμπληρώσαν  αυτό το μοναδικό ταξίδι σε ένα κόσμο άγνωστο, σκοτεινό, μυστηριώδη, γεμάτο θρύλους και τοπικές ιστορίες.
Το σύστημα σπηλαίων που διαθέτει η περιοχή της Σητείας είναι ο πλούτος της, είναι συλλέκτες νερού  ,ενώ παράλληλα  τροφοδοτούν  του υδροφορείς και  τις πηγές  του πολυτιμότερου αγαθού που η φύση μας προσφέρει. Του ΝΕΡΟΥ, που χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύει, λόγο της κλιματικής αλλαγής και της μη ορθολογικής  του διαχείρισης. Τα σπήλαια αποτελούν σημαντικούς Γεώτοπους και η προστασία τους είναι επιτακτική για την διατήρηση της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Γεωπάρκο της Σητείας με την υποστήριξη του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Σητείας, πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τιμήσει τον σπηλαιολόγο  Jean Luc Carronκαι την ομάδα του, για την σπουδαία και ριψοκίνδυνη δουλειά του, την προσφορά του στην κατανόηση των σπηλαίων της περιοχής μας και την αγάπη του για τον τόπο μας.
Ευχαριστούμε τον  Jean Luc Carron για όλα όσα έχει προσφέρει στο Γεωπάρκο της Σητείας, τον Γιάννη Δασκαλάκη και τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Σητείας, για την συνεργασία τους και τον Νίκο Πασπαλιάρη για την παρουσίαση του.

 

 

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας