Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ο Εμμανουήλ Καστρίτης στον απόηχο της βράβευσης του Jullien Grivel (Video)

οοοοΟ STYLE 100 βρέθηκε στον χώρο εργασίας του Αντιπροέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Μάνου Καστρίτη ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον φιλέλληνα ανθρωπιστή και φίλο του Jullien Grivel.



Δείτε όλα όσα δήλωσε στην κάμερα του STYLE 100 FM αλλά και ολόκληρο τον χαιρετισμό του το βράδυ της βράβευσης που σας παραθέτουμε παρακάτω:



Κυρίες και κύριοι , καλησπέρα σας.
O Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας , ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας , ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου και το Σητειακό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , διοργανώνουν απόψε στην πόλη μας μια ιδιαίτερη τιμητική εκδήλωση για έναν φιλέλληνα ανθρωπιστή , τον κύριο Jullien Grivel.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ , και προσωπικά , αλλά και εκπροσωπώντας τους συνδιοργανωτές σε αυτό το σύντομο χαιρετισμό.
Από τότε που γνώρισα το έργο του Jullien Grivel , τρέφω αισθήματα θαυμασμού γι’ αυτόν και όλα όσα έκανε εθελοντικά και αφιλοκερδώς , σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα μας γενικά , αλλά και για την ιδιαίτερη οικογένεια των χανσενικών ειδικότερα.
Δεν ξεχνάμε , ότι όταν ο Jullien πρώτη φορά πήγε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στο Αιγάλεω το 1972 , αντίκρυσε σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ένα σκονισμένο οδοντιατρείο , το οποίο υπολειτουργούσε. Το αγκάλιασε , το οργάνωσε και το έφερε σε πλήρη λειτουργία. Κίνητρο του ήταν πάντα η αγάπη στον συνάνθρωπο
Σε πείσμα της προκατάληψης που απομόνωνε τους λεπρούς ως επικίνδυνους, εκείνα τα χρόνια, ο Jullien Grivel τούς πλησίασε για να αποκαταστήσει τη ζημιά στα δόντια τους, καθώς τα ακρωτηριασμένα χέρια τους δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν.
Στα αλλοιωμένα, από την αδηφάγο νόσο, εξωτερικά χαρακτηριστικά τους ανακάλυψε την αληθινή ομορφιά, την εσωτερική ομορφιά αυτών των ανθρώπων.

Στο οδοντιατρείο του νοσοκομείου ο Jullien δεν προσέφερε μόνο την επιστημονική του γνώση  και κατάρτιση αφιλοκερδώς και πλουσιοπάροχα , αλλά και κάτι πολύ μεγαλύτερο : προσέφερε ελπίδα σε μια ομάδα παραγκωνισμένων και βασανισμένων ανθρώπων.
Οι χανσενικοί στο νοσοκομείο Λοιμωδών , στο πρόσωπο του έβλεπαν την προοπτική της επανένταξης σε μια κοινωνία που τους είχε απομονώσει και απορρίψει , δείχνοντας τους το σκληρό της πρόσωπο. Ο Jullien με αγνά ανθρωπιστικά αισθήματα τους αγκάλιασε και τους περιέθαλψε.

Αλήθεια, Τι προσφέρει ένας οδοντίατρος στους ασθενείς του? Ένα όμορφο χαμόγελο.
Τι πρόσφερε ο Jullien μαζί με αυτό? Τους πρόσφερε μαζί με το χαμόγελο του στόματος , και το χαμόγελο στη ψυχή τους.
Ο Jullien με το έργο του , με τη στάση ζωής του , με τις δράσεις του , έδειξε σε όλους ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε σε προκαταλήψεις… Σε κανένα φόβο.
Ο εθελοντισμός, κυρίες και κύριοι, πηγάζει από την ανάγκη της ψυχής μας για να προσφέρουμε το καλύτερο για το συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη. Και αυτή η ανάγκη , νικάει κάθε φόβο και προκατάληψη.
Ζούμε και σήμερα δύσκολους καιρούς.
Ο Jullien μας έδειξε το δρόμο. Είναι στο χέρι μας να τον συνεχίσουμε. Μέσα από τη στάση ζωής μας.
Κυρίες και κύριοι ας αναρωτηθούμε : ο Jullien είναι επίκαιρος σήμερα? Γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του?
Την απάντηση θα μας βοηθήσει να την δώσουμε ο πρόεδρος Του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών, κύριος Κυριακάκης Μανώλης , με τη δήλωση του, τον Φεβρουάριο του 2018, στην τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε το γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Εκεί ανέφερε = «… είναι η πιο παρεξηγημένη νόσος που υπάρχει στην Ελλάδα. Το στίγμα και η προκατάληψη δεν έχουν εκλείψει. Δυστυχώς καλά κρατούν…»
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος εκπροσωπεί σήμερα 450 αποθεραπευμένους Χανσενικούς.
Ο κύριος Κυριακάκης Μανώλης, είναι κοντά μας απόψε και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό.
Απαντάμε λοιπόν = Ναι ο Jullien είναι επίκαιρος σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ. Σε κάθε εποχή , αλλά περισσότερο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε , ποτέ δεν θα εκλείπουν οι ‘λεπροί’ , η λέξη σε εισαγωγικά, οι διαφορετικοί.
Ποιοι είναι οι λεπροί του 21ου αιώνα? Ποιοι είναι οι άνθρωποι που στοιβάζονται σε χώρους περιφραγμένους , απομονωμένους, έχοντας μόνο τα βασικά για την επιβίωση τους , ίσως και χωρίς αυτά…? Μα φυσικά οι πρόσφυγες και οι αναγκαστικοί μετανάστες. Που διαβιούν στις δικές τους σύγχρονές Σπινα Λόγκες.
Δε θα μείνω μόνο σε αυτούς. Θα το γενικεύσω = δεν είναι μόνο οι μετανάστες , αλλά κάθε ομάδα που είναι διαφορετική και βιώνει τον αποκλεισμό και την προκατάληψη.
Γιατί η διαφορετικότητα αυτόματα περιχαρακώνει. Αυτόματα δημιουργεί άμυνα , φόβο και προκατάληψη.
Το φόβο και τις προκαταλήψεις τις νικάει η γνώση και η καρδιά !
Φοβόμαστε μόνο ό,τι δεν γνωρίζουμε ή ό,τι αρνούμαστε να μάθουμε.
Ζούμε μέσα στις προκαταλήψεις όταν δεν τολμάμε.
Jullien , υπήρξες και λαμπρός επιστήμονας και τολμηρός στην καρδιά και την ψυχή !
Ξέρετε, τα παλιά χρόνια (ίσως όχι τόσο παλιά όσο νομίζουμε) , τον κάθε γιατρό που αρνούνταν να κουράρει έναν ασθενή με σοβαρή μολυσματική νόσο , τον ονόμαζαν δειλό και μη τιμητή του όρκου του Ιπποκράτη.
Όμοια , εάν δεχόταν να κουράρει ασθενείς με σοβαρή μολυσματική νόσο , τον ονόμαζαν φιλάργυρο και φιλοχρήματο.
Πόσο χαίρομαι που ο Jullien με το έργο του κατάφερε να κατατροπώσει και τους δύο αυτούς χαρακτηρισμούς.
Και εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του ,
Και ποτέ του δεν φοβήθηκε.

Ας γίνουμε όλοι Jullien στη ψυχή, στη ζωή, και στις δράσεις μας!  Έτσι το έργο του θα μείνει για πάντα ζωντανό , θα μας εμπνέει και θα μας φωτίζει. Να νικήσουμε τις προκαταλήψεις και το φόβο.
Σε ευχαριστούμε Jullien για όλα όσα έκανες στην πατρίδα μας και όχι μόνο.
Σε ευχαριστούμε που αγκάλιασες αυτούς τους ανθρώπους με όλη σου την καρδιά.
Ευχαριστούμε που έγινες το παράδειγμα για όλους μας.

Σε ευχαριστούμε, και σε καλωσορίζουμε στην πόλη της Σητείας.

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας