Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Στην αλλαγή της νομοθεσίας οφείλεται η καθυστέρηση στις δημοπρατήσεις

Σε σειρά ερωτημάτων απάντησε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα την Παρασκευή.

Με αφορμή την ψήφιση πρόσφατα του Τεχνικού Προγράμματος Έργων για το 2019 και την κριτική -σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα του επόμενου έτους αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από έργα των δύο προηγούμενων προγραμμάτων που δεν έχουν υλοποιηθεί- ο κ. Πατεράκης παραδέχτηκε το γεγονός, εξηγώντας ότι οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της νέας νομοθεσίας. Είχε ως αποτέλεσμα για όλους τους ΟΤΑ την καθυστέρηση για ενάμιση περίπου χρόνο των δημοπρατήσεων σε έργα αγροτικής οδοποιίας, κατασκευής τοιχίων στο δημοτικό στάδιο Σητείας κι άλλα.
«Το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 περιλαμβάνει πολλές χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν το τρέχον έτος, που ξεκίνησε η διαδικασία προσκλήσεων από τα αρμόδια υπουργεία, προσπάθεια που αν δεν γινόταν, θα επέφερε ένα “φτωχό” πρόγραμμα για το επόμενο έτος δεδομένου ότι ο Δήμος με μόλις 350.000 ΣΑΤΑ, που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες και πολύ μικρό ποσό συγκριτικά με το 1.000.000, που λάμβανε ο Δήμος Σητείας στο παρελθόν χωρίς την προσθήκη των τριών Δημοτικών Ενοτήτων Λεύκης, Ιτάνου και Ανάληψης, δεν έχει τη δυνατότητα με ιδίους πόρους να συντάξει ένα τεχνικό πρόγραμμα μεγάλου προϋπολογισμού.
Είναι λάθος η λογική ότι “συγκεντρωνόταν χρήματα” για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Δεν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε πρόσκαιρα ένα πολιτικό όφελος, εμείς κάνουμε ένα σχεδιασμό, έχουμε μία στρατηγική για να πετύχουμε τους στόχους κι όποτε υπάρχει η δυνατότητα εξασφαλίζουμε τις χρηματοδοτήσεις. Αυτό κάναμε», διευκρίνισε.

Για την ανάπλαση
Ερωτηθείς για την ανάπλαση στο νέο σχέδιο πόλης σημείωσε: «Η εργολαβία έχει ολοκληρωθεί. Η δημοτική αρχή όπως είπε με την ανάληψη των καθηκόντων της παρέλαβε μία μελέτη ύψους περίπου 80.000, η οποία και υλοποιήθηκε. Κατά την άποψή μου ήταν ατελής γιατί δεν μπορεί μία τέτοια μεγάλη παρέμβαση να μην ακολουθείται από μία επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν. Εμείς αναγκαστήκαμε στην συνέχεια να αναθέσουμε μία νέα μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, καθώς συνεχώς τίθενται θέματα που πρέπει να επιλυθούν κάποια εκ των οποίων πρωτόγνωρα, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να είχαν επιλυθεί, αν περιέχονταν στην αρχική μελέτη».

Για το δάνειο
Με αφορμή το δύσκολο οικονομικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση και τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις για το Δήμο Σητείας -στις οποίες αναφέρθηκε- ο Δήμαρχος ερωτήθηκε για την ορθότητα της σύναψης δανείου ύψους μάλιστα 1,8 περίπου εκατομ. αυτή την χρονική περίοδο για την αντικατάσταση των φωτιστικών με LED. «Εμείς όταν αναλάβαμε, έπρεπε να πάμε σε μία λογική γρηγορότερης ενοποίησης των οικονομικών δεδομένων των Δ.Ε., που αποτέλεσαν τον καλλικρατικό Δήμο και να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα, που ήταν απόρροια της δημοσιονομικής κατάστασης. Παραλάβαμε συνολικά ένα Δήμο Σητείας που ήταν στο κόκκινο. Αυτό σήμαινε ότι δεν είχε τη δυνατότητα δανειοδότησης, είχε μία εν γένει δυσκολία να εξασφαλίσει χρήματα που έχουμε ανάγκη.
Με μία συνετή και συνεπή οικονομική διαχείριση καταφέραμε την οικονομική ανόρθωση του Δήμου, παρ’ ότι είχαμε να πληρώσουμε παλιά δάνεια, που κάποια από αυτά ίσως να μην χρειαζόταν, να αντιμετωπίσουμε -και το λύσαμε- το πρόβλημα της κατάσχεσης των 2,4 εκατομ. λόγω της γνωστής υπόθεσης που προέκυψε από το σχέδιο πόλης. Φτάσαμε σε μία φάση που μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε από τράπεζες ή οποιοδήποτε χρηματοδοτικό χώρο», σημείωσε.
Δεδομένων αυτών των δυνατοτήτων αποφασίστηκε η προαναφερόμενη δανειοδότηση, στην λογική όμως να μην δημιουργηθούν νέα βάρη στην πλάτη του Σητειακού λαού. Με την προσπάθεια αυτή ο Δήμος κερδίζει χρήματα, με τα οποία θα πληρώνει τη δόση του δανείου και θα έχει κι ένα κέρδος. Άρα το εργαλείο, που λέγεται δανεισμός, το χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο χωρίς να χρεώσουμε με κάτι επιπλέον το Δήμο.
Είναι λάθος και ψέματα η λογική που ακούγεται ότι 1,8 μπαίνει στην πλάτη του Σητειακού λαού. Ούτε μισό ευρώ δεν χρεώνεται ο πολίτης, αντιθέτως θα έχει κέρδος με μία φιλοπεριβαλλοντική παρέμβαση, η οποία θα κάνει πιο όμορφο τον τόπο».

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης
Απαντώντας σε ερώτημα για την κακή εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα περίοδο, με έντονες αντιπαραθέσεις, με την συμβολή αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, τις αλλαγές που έπονται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Δήμων μετά τις εκλογές του Μαΐου, όπου απαιτείται συνεργασία και την προοπτική δυνατότητας συνεννόησης του όποιου σώματος κι αν προκύψει ο Δήμαρχος ανέφερε: «Ο νέος εκλογικός νόμος μας οδηγεί σε ένα άγνωστο τοπίο σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων. Απαιτεί σίγουρα συνεργασίες. Υπάρχει μία εμπειρία προσώπων στη δημοτική σημερινή αρχή, που έχουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο λειτουργήσει. Θα έλεγα ότι η αντιπολίτευση τουλάχιστον στην αρχή έφερε ένα πνεύμα τοξικότητας στην λειτουργία του Δ.Σ. με μία στείρα, εισαγγελική, καταγγελτική πάντα διάθεση χωρίς τεκμηρίωση».
Συγκρίνοντας τις δύο περιόδους της δημαρχιακής του θητείας τόνισε: «Την πρώτη με αντιπολίτευση του κ. Νίκου Κουρουπάκη, με τον οποίο υπάρχουν διαφορές σε πολλά σημεία -προτεραιότητες, στρατηγική κλπ.- υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις δυνατότητα σύγκλισης.
Με την αντιπολίτευση αυτής της περιόδου τουλάχιστον μέχρι το σημείο που υπήρχε διαφορετικός επικεφαλής [εννοώντας τον κ. Νίκο Καραμανωλάκη], η όποια προσπάθεια συνεργασίας από τη δημοτική αρχή δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση και μάλιστα για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.
Αντίθετα στην συνέχεια με την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Πέτρο Δημητροπουλάκη παρά το ότι δεν υπάρχει πάντα σύμπλευση και καταγράφονται διαφορές σε σημαντικά θέματα, υπάρχει μία άριστη συνεργασία. Αυτό δείχνει ότι, όταν μία αντιπολίτευση θέλει να παίξει σωστά το ρόλο της, να αμφισβητεί τεκμηριωμένα, ο ρόλος είναι ανεκτός κι απαιτείται να υπάρχει μία τέτοια αντιπολίτευση για την σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η διάθεση συνεργασίας ή λογικής αντιπαράθεσης με πολιτικούς όρους, τότε ένα νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, όπως αυτό που ανοίγεται τώρα, σίγουρα θα αυξήσει τα προβλήματα λειτουργικότητας του Δήμου.
Γι’ αυτό και ο Σητειακός λαός αυτά πρέπει να τα λάβει υπ’ όψιν του αξιολογώντας την μέχρι τώρα πορεία του καθενός και να πάρει τις αποφάσεις του. Το τοπίο θα είναι δύσκολο, απαιτεί εμπειρία διαχείρισης πραγμάτων, συνεργασίες, υποχωρήσεις, απαιτεί όλοι μαζί να έχουμε ένα κοινό στόχο, την επίλυση προβλημάτων και την προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής».

Ξανά υποψήφιος
«Όπως έχω δηλώσει κι επισήμως σε διαδικασίες συνεδριάσεων του Δ.Σ., θα είμαι ξανά υποψήφιος. Αυτό το θέμα όμως, επειδή σήμερα βρισκόμαστε στο γραφείο μου κι εδώ είμαι ως Δήμαρχος κι όχι ως υποψήφιος, θα μας δοθεί η δυνατότητα να το αναπτύξουμε εκτενέστερα σε μία επόμενη συνάντηση, προφανώς σε ένα ιδιωτικό χώρο.
Ξαναδηλώνω επισήμως ότι θα είμαι υποψήφιος. Θεωρώ ότι έχουμε να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο στη μέχρι τώρα πορεία μας κι αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε προσεγγίζοντας την επόμενη περίοδο με μία λογική αξιοποίησης των μέχρι τώρα δεδομένων κι επαύξησης όλων αυτών των θετικών, τα οποία έχουμε καταφέρει για την περιοχή μας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας