Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ψηφιακή στροφή για το 2ο Γυμνάσιο Σητείας

Με στόχο την ψηφιακή στροφή το 2ο Γυμνάσιο Σητείας συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε αντίστοιχα προγράμματα, έχοντας ήδη αποκομίσει σημαντικά και θετικά αποτελέσματα.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Ρεΐζης ανέφερε ότι «το 2ο Γυμνάσιο Σητείας ξεκίνησε και υλοποίησε τον προηγούμενο χρόνο το πρόγραμμα ΚΑ1, ένα πρόγραμμα κινητικότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού με σεμινάρια επιμόρφωσης, που υλοποιούνται από φορείς υποδοχής του εξωτερικού. Το 2ο Γυμνάσιο συνεργάστηκε με φιλανδική εταιρία που εξειδικεύεται στην παροχή και μετάδοση γνώσεων αναφορικά με ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το πρόγραμμα κυρίαρχο στόχο είχε την ψηφιακή στροφή του σχολείου και πώς μπορεί από παραδοσιακό να μετατραπεί σε ψηφιακό, δηλαδή να εισάγουμε τις νέες τεχνολογίες, την χρήση νέων εργαλείων ψηφιακών ώστε τα μαθήματα να γίνονται με το νέο και σύγχρονο τρόπο, κάτι το οποίο γίνεται ήδη στην Ευρώπη.
Η κινητικότητα που συνοδευόταν από συνολικά έξι εκπαιδευτικούς κι έγινε στο πλαίσιο του Erasmus ΚΑ1 είχε κυρίαρχο στόχο να αντλήσουμε γνώσεις, πληροφορίες και να δούμε πώς θα τα εφαρμόσουμε στο δικό μας σχολείο».

Ο Ευρωπαίος μαθητής
«Ήταν», συνέχισε, «ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό προσωπικό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διάχυση όλης αυτής της προσπάθειας και των ενεργειών που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα το σχολείο μας να πάρει ένα δεύτερο πρόγραμμα, το ΚΑ2, που αφορά την κινητικότητα εκπαιδευτικού προσωπικού και μαθητών έτσι ώστε να γίνουν δράσεις και να αποκτήσει το σχολείο μία νέα ευρωπαϊκή διάσταση.
Ταυτόχρονα να γίνει σιγά -σιγά μία διεθνοποίηση του σχολείου, να εμπλακεί με άλλα σχολεία και φορείς ώστε να μπορέσει το σχολείο να ολοκληρώσει την διαδικασία και να έρθει σε επαφή με νέους εταίρους.
Τώρα οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις, ιδέες. Να γίνει μία ομαδοσυνεργατική δουλειά πάνω στο νέο project, το οποίο έχει να κάνει με τους πρόσφυγες. Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων, πώς μπορούν να ενσωματωθούν στο σχολείο, να αποτελέσουν ένα σιγά- σιγά ένα ενιαίο τμήμα του μαθητικού δυναμικού μας. Επομένως θα μιλήσουμε για νέους τρόπους προσέγγισης και μάθησης των ευάλωτων αυτών ομάδων.
Η διαδικασία στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ξεκινήσει. Τον επόμενο μήνα 3 με 10 Νοεμβρίου το σχολείο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη αντίστοιχα σε Γυμνάσιο της Γερμανίας. Ακολούθως θα μεταβούν στην Σητεία οι συμμετέχοντες από τα σχολεία των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ταξίδια αντίστοιχα στην Ιταλία και στην Τουρκία για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Θεωρούμε ότι αυτά τα προγράμματα έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά. Πέρα του ότι ουσιαστικά ανοίγονται οι ορίζοντες για μαθητές και εκπαιδευτικούς ενός σχολείου, υπάρχει αλληλεπίδραση στον τρόπο μαθημάτων και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα οι μαθητές αποκτούν μία νέα ευρωπαϊκή διάσταση, δηλαδή μπαίνουν σε ένα νέο ρόλο, του ευρωπαίου μαθητή πολίτη κι έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές για να δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά».

Ο φιλόδοξος στόχος
«Η ψηφιακή στροφή, που προσπαθεί να κάνει το 2ο Γυμνάσιο Σητείας, έχει επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Ενταχθήκαμε πολύ πιο γρήγορα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης και μεγάλα πανεπιστήμια και φορείς δημόσιοι κατά κύριο λόγο του εξωτερικού.
Με έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, τα παιδιά του κάθε σχολείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες, αναγνωρισμένες πλέον στην Ε.Ε. Τα μαθήματα γίνονται εξ ολοκλήρου σε μία ψηφιακή τάξη και γίνεται μία διάχυση σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα», κατέληξε
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας