Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Δώρα και επιδόματα με... αγωγές διεκδικούν και στην Κρήτη

Χρήματα - ευρώΣε αναβρασμό δημόσιοι υπάλληλοι & συνταξιούχοι, διεκδικούν τα «κομμένα» των μνημονίων
Ολόκληρη «φάμπρικα» από αγωγές έχει στηθεί πανελλαδικά για τη δικαστική διεκδίκηση επιστροφών του 13ου και του 14ου μισθού και άλλων περικοπών που έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων.

Κι ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει εκδώσει οδηγία με τίτλο «Κάντε αιτήσεις για επιστροφή δώρων», στον συνδικαλιστικό χώρο της Κρήτης οργανώνονται σοβαρές αντιδράσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που καλούν τον κόσμο σε συσπείρωση και σε δυναμική διεκδίκηση, θεωρώντας πως το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό!
«Κάντε αιτήσεις για επιστροφή δώρων», αναφέρει η οδηγία της ΑΔΕΔΥ προς 800.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αφορμή αποφάσεις Ειρηνοδικείων, όπως η 892/2018, που βγήκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που κάνει δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού.
Η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της και τα νομαρχιακά της τμήματα τούς ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων δώρων, ύψους 1.000 ευρώ, για τα έτη 2013-2018. Και ανάλογα με την έκβαση αυτών των διαδικασιών, να προχωρήσουν στη συνέχεια σε μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου.
Δηλώσεις Ρωμανιά στην ΚΡΗΤΗ ΤV
Με αφορμή την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο Ηράκλειο, ο εργατολόγος - νομικός Γιώργος Ρωμανιάς δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως θα δοθεί από την κυβέρνηση πολιτική λύση στις αρχές του 2019: «Αλλά οι αιτήσεις των συνταξιούχων, που είναι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης», όπως ο ίδιος δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι οι μαζικές αγωγές θα πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο στάδιο, αν δε δοθεί πολιτική λύση.
Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015 δικαιώνει όλους τους συνταξιούχους από τότε μέχρι και σήμερα, ακόμα και όσους δεν είχαν προσφύγει, αλλά και όλους από τότε και πίσω, ως το 2013, με την προϋπόθεση ότι είχαν προσφύγει.
«Να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις»
«Να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι αιτήσεις για να δοθούν πίσω τα κλεμμένα. Από ’κει και πέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτική απόφαση για αναδρομική επιστροφή όσων έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό λόγω των μνημονίων μέσα από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και άλλων παροχών», τόνισε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει την εκμετάλλευση της δικαστικής οδού, θεωρώντας και ο ίδιος ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση η βιομηχανία αγωγών.
«Μην πέφτουν στην παγίδα»
Για «παγίδα» κάνει λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
«Ως Σύλλογος δε θα μπορούσαμε, βέβαια, να μπούμε εμπόδιο στον κάθε συνάδελφο να ασκήσει το όποιο δικαίωμά του. Ούτε έχουμε την άποψη ότι κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να «δικαιωθεί» δικαστικά σε επιμέρους ζητήματα, έστω και πρόσκαιρα, κάτω και από την πίεση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.
Για άλλη μια φορά, όμως, γίνονται «σημαία» κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων, κρύβοντας ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο για να τελεσιδικήσουν... αλλά κι αν κριθούν αμετάκλητα, η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών υπόκειται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας...
Κρύβεται μάλιστα ότι για τον 13ο και τον 14ο μισθό το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών έχουν κριθεί ως σύννομες, αφού το ΣτΕ έκρινε το μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο έγιναν αυτές οι περικοπές, όχι μόνο συνταγματικό, αλλά και αναγκαίο»...
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι
«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου»... Με το βασικό αυτό σύνθημα πραγματοποιούν σήμερα παγκρήτιο συλλαλητήριο, στο κέντρο του Ρεθύμνου, αντιπροσωπίες συνταξιούχων που έχουν δώσει ραντεβού για τις 10:30 το πρωί.
Από ’κει και πέρα, θα γίνουν ανάλογες κινητοποιήσεις σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.
Ο γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, γιατί από τη μια ανοίγει φόρμουλα ηλεκτρονικά να κάνουν αιτήσεις, και από την άλλη αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να επιστρέψει τα ποσά που έχουν περικοπεί στις συντάξεις και τα δώρα προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου. Νομίζουμε ότι δεν πρέπει οι συνταξιούχοι να πέφτουν στην παγίδα της κυβέρνησης. Πρέπει αγωνιστικά και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν αυτό το οποίο δικαιούνται. Να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τους δανειστές».
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που αφορά την επιστροφή 11.184,57 ευρώ σε συνταξιούχο για το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2015. Αυτής έχουν προηγηθεί σειρά δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού σε εν ενεργεία υπαλλήλους κυρίως Δήμων αλλά και ΝΠΔΔ, από πρωτοβάθμια δικαστήρια. Κατά αυτών των αποφάσεων σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται δεδομένο πως οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα προσφύγουν στο Εφετείο.
Οι προσφυγές αφορούν εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των δώρων, τα οποία καταργήθηκαν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους από το 2012 με τον Νόμο 4093/2012.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, καθώς οι δικαστές κρίνουν ως αντισυνταγματικό τον Νόμο 4093/2012 για την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.
Στο μεταξύ, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, αλλά αφορά από το 2015 και μετά.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας