Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Αρκετές οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Σητεία σε Ειδική Αγωγή, Τμήματα Υποδοχής και ΖΕΠ

Στη στελέχωση των σχολικών μονάδων στην περιοχή της Σητείας με εκπαιδευτικό προσωπικό λίγο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης.

«Φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αν υποθέσουμε ότι είναι καλοί οιωνοί η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών ειδικοτήτων δασκάλων και νηπιαγωγών και η τοποθέτησή τους μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Σημαίνει ότι τα σχολεία έκαναν Αγιασμό σχεδόν με όλες τις ειδικότητες και τους δασκάλους που χρειαζόταν, όμως συνεχίζουμε να έχουμε κάποια κενά, τα οποία εντοπίζονται στα σχολεία της Σφάκας και του Κουτσουρά.
Το ζήτημα όμως που ανακύπτει είναι στην ειδική αγωγή. Κάθε φορά κλείνουμε με αρνητικό ισοζύγιο. Έχουμε αυτή την στιγμή πάρα πολλά κενά σε παράλληλη στήριξη, αν σκεφτούμε ότι στην Σητεία έχει έρθει ένας μόνο δάσκαλος παράλληλης στήριξης την ώρα που οι ανάγκες αφορούν πάνω από 7, με 8 δασκάλους. Επίσης κενό έχουμε και στο Ειδικό Σχολείο και στο τμήμα ένταξης του Κουτσουρά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ολιγωρία του υπουργείου είναι χαρακτηριστική στο κομμάτι αυτό. Έχουμε φτάσει πλέον στον μήνα Οκτώβριο και δεν έχουν προχωρήσει στην δεύτερη φάση προσλήψεων».

Η αναμοριοδότηση
Για τη στελέχωση των σχολείων λόγω της αναμοριοδότησης, στην οποία προχώρησε το υπουργείο, ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι «ήταν ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και τον Σύλλογο πολλές φορές.
Αναμοριοδότηση σημαίνει ότι σχολεία περιφερειακά πήραν μόρια ανάλογα με την απόσταση από το κέντρο και χαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα. Αυτή την στιγμή έχουμε δυσπρόσιτα τα σχολεία της Ζάκρου, των Αρμένων, του Παλαικάστρου, του Γούδουρα κι άλλα σε επίπεδο νομού.
Δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα στελέχωσης σχολείων περιφερειακών από την πρώτη σχεδόν μέρα».

Τμήματα υποδοχής και ΖΕΠ
«Για τα Τμήματα Υποδοχής, ΖΕΠ, για την υποστήριξη των προσφύγων ναι μεν η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί κι εδώ στην Σητεία. Έχουμε την στελέχωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και περιμένουμε να στελεχωθεί το τμήμα ΖΕΠ, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, όπου είναι εγγεγραμμένοι 10 μαθητές και μαθήτριες πρόσφυγες. Είναι άμεση ανάγκη της στελέχωσης του σχολείου προκειμένου να παρασχεθεί και σε αυτά τα παιδιά η ανάλογη δυνατότητα στην μόρφωση. Τα προσφυγόπουλα συνολικά είναι περίπου 30.
Επίσης η τάξη υποδοχής του Πισκοκεφάλου που έχει ιδρυθεί για την υποστήριξη μαθητών από άλλες χώρες που δεν γνωρίζουν την γλώσσα -εννέα – δεν έχει καλυφθεί. Περιμένουμε και την στελέχωση του τμήματος Πισκοκεφάλου.
Το χρονικό πλαίσιο που θέτει το υπουργείο για την στελέχωση των σχολικών δομών είναι τα μέσα του Οκτώβρη και μία μεγάλη φάση 1η Νοέμβρη. Δεν είμαστε οπαδοί των ημίμετρων, καθώς τα σχολεία ξεκινάνε στις 11 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ειδικότητες κι όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό», επεσήμανε.

Οι αναπληρωτές
Εστιάζοντας στο «μεγάλο αγκάθι», στην εκπαίδευση, συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι οι συνάδελφοι που στελέχωσαν τα σχολεία, είναι αναπληρωτές, χρόνια αναπληρωτές. Αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι στην εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να στελεχώσουμε το 1/3 των κενών στην Σητεία και περίπου τα μισά -και παραπάνω- σε όλο το Νομό, με συναδέλφους οι οποίοι κάθε χρόνο η ζωή τους είναι στον αέρα. Τα σχολεία είναι στον αέρα. Ο προγραμματισμός είναι στον αέρα, γιατί πολύ απλά δεν κάνουν μόνιμους διορισμούς. Είναι πάγιο αίτημά μας. Η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί ως χρονιά διεκδικήσεων για μόνιμους διορισμούς.
Εμείς ως Σύλλογος μέχρι τις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση στην κατεύθυνση πίεσης προς το Υπουργείο για άμεσα, απαραίτητους διορισμούς προκειμένου να ξεκινούν τα σχολεία από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους με μόνιμο προσωπικό. Είναι για εμάς προμετωπίδα των αγώνων και των διεκδικήσεων μας. Είναι αιχμή του δόρατος η κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Αυτός ο κανιβαλισμός στις ζωές των συναδέλφων μας θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή κι αυτό θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να το διεκδικούμε».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας