Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Την Παρασκευή θα μπουν οι επιδοτήσεις!

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/Image/201701/doc_20170104_1733257_w1.jpgΖεστό χρήμα στις τσέπες τους θα δουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης
Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής, «με τη βοήθεια του Αγίου Δημητρίου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας τα χρήματα της προκαταβολής των επιδοτήσεων.



Την πληροφορία αυτή έδωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», επικαλούμενος δικές του κεντρικές και έγκυρες πηγές, ο συνεταιριστής, ξεκαθαρίζοντας πως από το ίδιο βράδυ θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ μόνο οι παραγωγοί που έχουν τους λογαριασμούς τους στην Τράπεζα Πειραιώς.
Από τις 29 με 30 Οκτωβρίου θα πληρώνονται και οι υπόλοιποι παραγωγοί, λόγω του βαλέρ που θα ισχύσει στις άλλες τράπεζες.
Πριν από τις 28 Οκτωβρίου είχε πει από την αρχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται να υλοποιείται χωρίς πρόβλημα, με εξαίρεση το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μια δήλωση του Β’ αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη στην ΕΡΤ, ότι επρόκειτο οι πληρωμές να γίνουν στις 19 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή, ή το αργότερο στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα. Στη συνέχεια πήρε πίσω ο ίδιος αυτό το ενδεχόμενο, μιλώντας για καθυστερήσεις στην έγκριση της σύμβασης του υπουργείου και της Τράπεζας Πειραιώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι, ενώ οι υπογραφές από το Ελεγκτικό Συνέδριο έπεσαν στις 11 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, χρειάζεται από τότε η κυβέρνηση μία βδομάδα και μία μέρα για να βάλει τα λεφτά στα βιβλιάρια των δικαιούχων.
Πρόκειται για περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, που θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα σε περίπου 600.000 δικαιούχους παραγωγούς. Γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Κρήτη σε 90.000 παραγωγούς. Θα είχε ενδιαφέρον να δινόταν στην κοινή γνώμη και μια ενημέρωση σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων αυτών. Η Ε.Ε. εγκρίνει να δοθεί η προκαταβολή από τις 16 Οκτωβρίου. Καταβάλλει ταυτόχρονα και τα χρήματα προς το κράτος-μέλος και εν προκειμένω την Ελλάδα; Ή τα δίνει η Ελλάδα και μετά τα παίρνει από την Ε.Ε.;
Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι θα δοθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης.
Η δε βασική ενίσχυση αποτελεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθεί η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή το υπόλοιπο 30% της βασικής συν το πριμ πρασινίσματος. Αναμένεται, εξάλλου, να έρθουν και οι πληρωμές των νέων δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες που τα απέκτησαν μετά το 2013, και τα οποία νέα δικαιώματα θα καταβληθούν μέσα από το Εθνικό Απόθεμα. Τον «κουμπαρά» δηλαδή του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε. Αυτός ο «κουμπαράς» γεμίζει πάντα από τα κομμένα δικαιώματα. Ό,τι επιδοτήσεις χάνονται από έναν παραγωγό, αυτομάτως οδηγούνται στο Εθνικό Απόθεμα και μετά γίνεται η αναδιανομή των χρημάτων. Κι εδώ υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα. Με ποια κριτήρια θα γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση αυτή η διανομή;

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας