Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Οικονομικός φωτισμός σε δρόμους της Σητείας

Οι όροι του δανείου για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας τύπου Led στο δημοτικό φωτισμό συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Είχε προηγηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η έγκριση τοκοχρεωλυτικού δανείου στο Δήμο Σητείας, συνολικού ποσού € 1.879.114,60  ως εξής: κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων € 1.409.335,95 και 25% από πόρους του Ταμείου € 469.778,65.
Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου είναι δεκαετής και η έναρξη εξυπηρέτησής του από 1/1 του επομένου της ολοκλήρωσης του έργου έτους, όπως θα προκύπτει από την σύμβαση ανάθεσης του έργου.
Το επιτόκιο, για τους πόρους της ΕΤΕπ: σταθερό (ενδεικτικό ) 3,39% για το 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς το ακριβές επιτόκιο θα προσδιοριστεί κατά τον χρόνο της εκταμίευσης του εν λόγω ποσού από την ΕΤΕπ προς το Ταμείο. Για τους πόρους από το Ταμείο: σταθερό επιτόκιο 4,95% για το 25% από το Ταμείο.
Κατά την εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Τερζής, σημείωσε: «Η χρηματοδότηση κατά 75% από την ΕΤΕπ και 25% από το Ταμείο είναι ευνοϊκότερη εξέλιξη από την αρχική πρόβλεψη και προκήρυξη του προγράμματος όπου η χρηματοδότηση ήταν 50% – 50%. Αλλά με δεδομένο ότι η ΕΤΕπ έχει χαμηλότερο επιτόκιο, το συν 25% από την πλευρά της κάνει ακόμη πιο θελκτικό τον κανονισμό που θα προκύψει κατά την σύναψη του δανείου.
Σύμφωνα με την μελέτη ακόμη και όλο το ποσό (1.879.114,60) να προκύψει ως δανεισμός, πάλι θα υπάρξει όφελος της τάξης του συντελεστή απόδοσης 1,21 (1% δόση, συν 21% όφελος, απομείωση της δαπάνης για τα επόμενα 10 χρόνια από την ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης). Αναμένεται όμως να προκύψει έκπτωση από τον υποψήφιο ανάδοχο, επομένως το ποσό του δανείου θα είναι αντίστοιχα μικρότερο του 1.879.114,60 €».
Ο κ. Τερζής εστιάζοντας στην έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου από το Ταμείο ΕΤΕπ τόνισε «ότι δεν θα μπορούσαν να εγκρίνουν δανειοδότηση Δήμων των οποίων οι τρεις τελευταίοι ισολογισμοί δεν είναι θετικοί, δηλαδή οι όποιες υποχρεώσεις έχουν δεν ξεπερνούν το 60% των τακτικών τους εσόδων. Εμείς είμαστε λοιπόν σε καλή οικονομική κατάσταση. Μπορούμε να δανειοδοτηθούμε μέχρι και 4, 5 εκατομμύρια είναι η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Σητείας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας