Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Σήμερα οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς - Τι ισχύει για τις κατασχέσεις;

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-10-26/epidothseis.jpgΣυμβουλές για τις επιδοτήσεις και τις περιπτώσεις των κατασχέσεων
Πριν πάρουν στα χέρια τους τα χρήματα των επιδοτήσεων οι παραγωγοί της Κρήτης θα τα έχουν κιόλας... “δώσει” σε διάφορες υποχρεώσεις, στην κάλυψη σημαντικών αναγκών, αλλά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα παρακρατηθεί από τις τράπεζες, τις Ενώσεις, τον ΕΛΓΑ, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ακατάσχετο των επιδοτήσεων ισχύει, βέβαια, μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ, ωστόσο αυτό προϋποθέτει να έχει ο παραγωγός, μέσω λογιστικού γραφείου, δηλώσει τον λογαριασμό που θα μπει η επιδότηση. Πάρα πολλοί παραγωγοί όμως, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να γλιτώσουν την κατάσταση λόγω υπέρογκων χρεών, δεν έχουν μπει καν σ' αυτή τη διαδικασία, κι έτσι από τα ΑΤΜ θα πάνε να “εισπράξουν” μόνο... ενημερωτικά χαρτάκια!

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης σήμερα πάνω από 90.000 παραγωγοί στην Κρήτη και γύρω στους 600.000 παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ στην Κρήτη και 700 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα σε πανελλαδικό επίπεδο κατατίθενται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Και τα περιμένουν με αγωνία, γιατί με τα χρήματα αυτά έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και οι πιο “τυχεροί” μπορεί να βάλουν και λίγο από το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια να προγραμματίζουν να έχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό, αργότερα που θα κρυώσει ο καιρός και θα μπει για τα καλά ο χειμώνας.
«Εγώ δε νομίζω ότι θα βάλουν ούτε πετρέλαιο. Τουλάχιστον αυτό αφορά τους γνήσιους αγρότες. Οι ετεροεπαγγελματίες που κάνουν και άλλη δουλειά πέρα από τα αγροτικά, μπορεί να βάλουν λίγο πετρέλαιο», έλεγε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Υποχρεώσεις
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ήδη οι περισσότεροι παραγωγοί που είχαν βγάλει την κάρτα του αγρότη από την Τράπεζα Πειραιώς για να καλύψουν τις ανάγκες των καλλιεργειών τους, την έχουν εξαντλήσει.
«Από τον Φεβρουάριο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν υπάρχουν και εισοδήματα, οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να κάνουν μεγάλη χρήση της κάρτας του αγρότη για την αγορά των αγροτικών τους εφοδίων. Και φυσικά τώρα θα κρατηθούν τα χρήματα για την κάρτα μαζί με όλα τα άλλα χρήματα»...
Τα υπόλοιπα που θα κρατηθούν αυτόματα από τις επιδοτήσεις είναι η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η βεβαιωμένη εισφορά του ΕΛΓΑ στις περιπτώσεις που ο παραγωγός δεν είχε υπογράψει να του παρακρατηθεί και έτσι ο φορέας τού τη βεβαίωσε στη ΔΟΥ, το κόστος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του και ό,τι άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος.
Το δε ακατάσχετο των 1.250 ευρώ ισχύει, αλλά ισχύει για έναν λογαριασμό που θα πρέπει να δηλώσει ο ενδιαφερόμενος μέσω του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται.
«Όμως, αυτό το ακατάσχετο για όσους είναι καταχρεωμένοι δεν έχει καμία λογική», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.
Πολύτιμες συμβουλές από την Ένωση Καταναλωτών
Στο μεταξύ, όμως, την προσοχή του αγροτικού κόσμου στο νησί μας εφιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Οι αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις ενώ ταυτόχρονα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να έχουν «τα μάτια τους 14», όπως αναφέρει. Παράλληλα, εξηγεί σε ποιες ενέργειες οφείλουν να προβούν για ενημέρωση και περαιτέρω προστασία.

«Επειδή αυτές τις ημέρες πρόκειται να πιστωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι αγρότες αγωνιούν αν θα γίνουν κατασχέσεις των χρημάτων τους», η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης διευκρινίζει τα εξής:
1. α) Με την υπ’ αριθμ. 465/1999 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών, κρίθηκε ότι δεν υπόκεινται υπό προϋποθέσεις σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χρηματικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος. Το ίδιο ισχύει και για τις ενδιάμεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράμματος, η στέρηση των οποίων με κατάσχεση ή συμψηφισμό θα οδηγούσε σε αδυναμία εκτέλεσης του οικείου κοινοτικού προγράμματος και σε άρνηση περαιτέρω χρηματοδότησης ή σε ενδεχόμενη αναζήτηση των ενδιάμεσων καταβολών.

β) Στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.
2) Σε κάθε περίπτωση, όταν επιβάλλονται από το Δημόσιο κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ποσά κοινοτικών επιδοτήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία γνωρίζουν την προέλευση της κατάθεσης και το είδος των ενισχύσεων, οφείλουν να εξετάζουν κάθε φορά αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για το ακατάσχετο αυτών.

Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης «στηρίζει τα δικαιώματα των αγροτών καταναλωτών, με κάθε νόμιμο τρόπο όταν αυτά παραβιάζονται, διώχνοντας τον φόβο και την ανασφάλειά τους».
Για ενημέρωση και προστασία μπορεί ο κάθε αγρότης να τηλεφωνεί στα τηλ. 28210/92.666, 28210/92.306 και 26420/20.140. «Εκεί ειδικοί θα σας εξηγήσουν αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κατάσχεσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή : Νεά Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας