Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις χελωνών στην περιοχή της Σητείας

Η φετινή περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή της Σητείας ήταν καλή, καθώς κατά πολύ αυξήθηκαν οι επισκέψεις χελωνών και κατ’ επέκταση οι φωλιές και οι έξοδοι των νεογέννητων προς τη θάλασσα.

Επίσης η περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα και ολοκληρώθηκε αργότερα. Συγκεκριμένα οι πρώτες «αφίξεις» εντοπίστηκαν τον Απρίλιο, ενώ έξοδοι από τις φωλιές σημειώθηκαν και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, για την οποία δεν έκρυψαν την χαρά τους οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας. Η εθελοντική Ομάδα συνέδραμε τα μέγιστα και φέτος σε όλη αυτή την προσπάθεια για την προστασία της καρέτα- καρέτα και τη φιλοξενία της στην Σητεία. Άλλωστε η τελευταία έχει πλέον χαρακτηριστεί ως περιοχή ωοτοκίας στην Ελλάδα και είναι μία από τις τέσσερις στην Κρήτη.
Η Ομάδα της Σητείας ξεκίνησε την δράση της πριν αρκετά χρόνια. Οι αρχικά δύο- τρεις άνθρωποι στην πορεία αυξήθηκαν και αυτοοργανώθηκαν επιτυγχάνοντας την προστασία του απειλούμενου αυτού είδος. Εξακολουθούν τη δράση τους και παράλληλα ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και ευαισθητοποιούν τους πολίτες.
Ως παραλία ωοτοκίας «οριοθετήθηκε» και η περιοχή στην Καραβόπετρα, όπου φιλοξενήθηκαν και φέτος στην πλειοψηφία τους οι φωλιές. Πρόκειται άλλωστε και για προστατευόμενη περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας, έχει τοποθετηθεί και η ανάλογη σήμανση, εντός της οποίας εξασφαλίζεται και η ύπαρξη, προστασία και διατήρηση άλλων ειδών, ένα από αυτά είναι και τα πανέμορφα κρινάκια της θάλασσας.
Δυστυχώς ακόμη σημειώνονται παρατυπίες- παρανομίες,  ευτυχώς μεμονωμένες,  όπως ήταν φέτος το καλοκαίρι η κάθοδος οχήματος εντός της παραλίας, κοντά στις φωλιές της χελώνας, αρχές Αυγούστου. Προφανώς κάποιος- κάποιοι ανεγκέφαλοι θεώρησαν ότι η παραλία λειτουργεί και ως δρόμος και δεν σκέφτηκαν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν με αυτήν την ενέργεια στα χελωνάκια και στη κάθοδό τους προς την θάλασσα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

http://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2018/10/8.30-%CE%A3-%CE%A7%CE%95%CE%9B%CE%A9%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%91.jpg

Συνολικες προβολες σελιδας