Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Το πολιτικό τοπίο στη Σητεία ενόψει των δημοτικών εκλογών

Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι;
Αυξάνεται σταδιακά το ενδιαφέρον, αλλά και η «κινητικότητα» εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Γενικότερα, αλλά και σε επίπεδο Δήμου Σητείας οι αναφορές περί υποψηφιοτήτων είναι συχνές, οι συζητήσεις, αλλά και οι «επαφές» πολλές, ωστόσο το τοπίο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.

Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Δήμο Σητείας γίνονται διεργασίες, οι οποίες «εξελίχθηκαν» στη διάρκεια του καλοκαιριού και αυτήν την ώρα φαίνεται να «σχηματοποιείται» μία εικόνα χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα είναι η τελική. Και αυτό γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη «επίσημες δηλώσεις» από την πλευρά των φερόμενων υποψηφίων Δημάρχων στην κατεύθυνση παραδοχής ή όχι των υποψηφιοτήτων τους. Βεβαίως αναφορές έχουν γίνει όπως και «τοποθετήσεις» από το περιβάλλον τους.
Κάποιοι  θεωρούν ότι είναι μεγάλο ακόμη το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και σε εθνικό επίπεδο- πρόωρες εκλογές, που θα επιφέρουν ίσως πολιτικές, αλλά και αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Επίσης άλλοι εκτιμούν ότι επειδή ακόμη υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τον Μάιο και οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους δεν είναι συνετό να ξεκινήσει μία μακρά προεκλογική περίοδος -και μάλιστα έντονων κι άνευ ουσίας πολλές φορές αντιπαραθέσεων, η οποία τελικά θα «κουράσει» τον κόσμο και θα προκαλέσει την αδιαφορία και την αποστασιοποίηση του ίσως.
Από την άλλη υπάρχουν και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν μία σημαντική διαδικασία στην οποία είναι ορθό να συμμετέχουν οι πολίτες ενεργά, οπότε θεωρείται απαραίτητη η ενημέρωση και η έγκαιρη πληροφόρηση που θα πρέπει να έχουν, για να λάβουν θέση, είτε με την συμμετοχή τους σε έναν συνδυασμό είτε με την ψήφο τους.
Επίσης κάποιοι θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει στην περιοχή του Δήμου Σητείας εδώ και κάποιους μήνες και στην κατεύθυνση αυτή έχουν δημιουργηθεί ήδη συνδυασμοί, που όμως είναι ακόμη στον «αέρα», διότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις των επικεφαλής. Μάλιστα κάποιοι μιλούν και για τη «μετακίνηση» προσώπων μέσα από κινήσεις «ματ», που έχουν γίνει ή αναμένεται να γίνουν. Κάποιοι αντικρούουν αυτήν την άποψη υποστηρίζοντας ότι απλά ο κόσμος περιμένει να δει την τελική διαμόρφωση του παζλ των υποψηφιοτήτων.

Το τοπίο αυτή τη στιγμή

Σε μία προσπάθεια καταγραφής του τοπίου, όπως αυτό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, η ΑΝΑΤΟΛΗ επικοινώνησε με όσους εμπλέκονται ή συζητούνται τα ονόματά τους σε σχέση με τις υποψηφιότητες. Στο σύνολό τους εμφανίστηκαν συγκρατημένοι και φειδωλοί στις δηλώσεις τους, ωστόσο κάποιοι έδωσαν το «στίγμα» τους. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν την πρόθεσή τους να γνωστοποιήσουν πλήρως τις αποφάσεις και τις θέσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αρχικά το ερώτημα ετέθη στους επικεφαλής των νυν δημοτικών παρατάξεων, της πλειοψηφίας, της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.
– Ο νυν Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιήσει επίσημα τις αποφάσεις του, πιθανότατα μέσω συνέντευξης Τύπου. Βάσει πάντως αναφορών -δημόσιων δηλαδή τοποθετήσεων – του ιδίου στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα στην διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ., αλλά και τοποθετήσεων συνεργατών του τελευταία, θεωρείται δεδομένη η εκ νέου υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές.
– Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης δίνει το στίγμα του μέσα και από σχετική ανακοίνωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Μεταξύ άλλων εστιάζει στην αναγκαιότητα της συλλογικότητας που χρειάζεται ο τόπος, ενώ επισημαίνει ότι μπροστά στο αύριο, δεν πρέπει να χαθεί το σήμερα. Επίσης αναφέρει: «Είναι ώριμες πια οι συνθήκες και αναγκαία επιταγή των καιρών να ξεφύγουμε ως τοπική κοινωνία από το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, πράσινοι και βένετοι, μαύρο- άσπρο. Να περάσουμε επιτέλους από τον αρχηγοκεντρισμό και την ανάθεση στην συμμετοχή να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, να διεκδικήσουμε την ισοπολιτεία, δεν είναι νωρίς, αλλά ούτε και πολύ αργά».
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σταυρούλα Καράμπελα ανέφερε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση για ακόμη μία φορά θα είναι παρούσα στις εκλογές. Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει με ένα σκηνικό πόλωσης, ψεύτικων διαχωρισμών και αυταπατών. Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και Ν.Δ. παρά τους αποπροσανατολιστικούς καυγάδες για την απλή αναλογική του νέου νόμου για την Τοπική Διοίκηση επί της ουσίας συμφωνούν στην διεύρυνση της ανταποδοτικότητας στην λειτουργία των Δήμων, στην μειωμένη κρατική χρηματοδότηση που θα περάσει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, στην σύνδεση τους με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση που είναι η παράταξη του ΚΚΕ στους Δήμους και στις περιφέρειες για ακόμη μία φορά θα είναι παρούσα στις εκλογές για να σταθεί στη μεριά των λαϊκών συμφερόντων. Για να βάλει όλες της τις δυνάμεις να διεκδικήσει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των ανέργων. Μόνο το δυνάμωμα του ΚΚΕ και στους Δήμους μπορεί να κάνει πιο ισχυρή την θέση των λαϊκών οικογενειών, να δυναμώσει την αντίσταση στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν, να εμποδίσει να εφαρμοστούν. Με αυτήν την προοπτική υπάρχουν δυνατότητες για να μπουν οι βάσεις να ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Και άλλοι
Ακολούθως ερωτήθηκαν και όσοι τα ονόματά τους έχουν και εξακολουθούν να συζητούνται από την τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
– Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Λεβεντέρης είναι το πρώτο ίσως πρόσωπο, του οποίου η πιθανή υποψηφιότητα συζητήθηκε από νωρίς, εντόνως μάλιστα μετά την ανεξαρτητοποίησή του κι εξακολουθεί να συζητείται. Και ο ίδιος δεν έκρυψε στο παρελθόν την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις εκλογές και μάλιστα προχώρησε σε επαφές που επέφεραν κατά πληροφορίες την σύνθεση σχεδόν του συνόλου ενός συνδυασμού. Όμως η ψήφιση του «Κλεισθένη» στην πορεία δημιούργησε προβληματισμούς, όπως είπε ο κ. Λεβεντέρης, καθώς θεωρεί πολύ δύσκολο στην πράξη -μετά τις εκλογές- να υπάρξουν αληθινές, ουσιαστικές και αποδοτικές συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων και συνδυασμών, που θα εισέλθουν στην εκλογική διαδικασία με άλλα προγράμματα, στοχοθεσία, ιδέες και θέσεις. Παραμένει λοιπόν ενεργός πολίτης αυτήν την ώρα και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει τελικές αποφάσεις.
– Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας κ. Νίκος Καραμανωλάκης επίσης συζητείται. Δίδοντας σαφές στίγμα ανέφερε: «Η κακή διαχείριση του Δήμου, ο παλαιοκομματισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η απραξία καθ’ όλη την διάρκεια της δημοτικής περιόδου και η επανεκκίνηση του μηχανισμού προεκλογικά, είναι συμπεριφορές αιρετών με ξεπερασμένες πια αντιλήψεις. Αυτές όμως οι συμπεριφορές που προέρχονται κυρίως από αιρετούς που έχουν “κολλήσει” στην καρέκλα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.
Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γυρίσουμε την πλάτη στο παλιό, στο φθαρμένο, στο ξεπερασμένο και να κάνουμε στροφή στο αύριο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση υπερκομματική που να μην εξυπηρετεί πολιτικές ή άλλου είδους ισορροπίες και να έχει μία διαφορετική φιλοσοφία, νέες και καινοτόμες ιδέες. Σας λέω λοιπόν ότι γίνονται γι’ αυτό διεργασίες και ζυμώσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Είμαι χαρούμενος, αισιόδοξος και θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα».
– Ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης είναι ένα πρόσωπο που επίσης συζητείται έντονα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να δηλώσει «παρών» στις επόμενες εκλογές, ευρισκόμενος σε διαδικασίες, επαφές και συζητήσεις με πολίτες και συνεργάτες, από τους οποίους δέχεται προτροπή και ώθηση να συμμετάσχει στις εκλογές, στη λογική μίας υποψηφιότητας, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης και προσπάθειας.
Μέχρι στιγμής πάντως το σκηνικό εξακολουθεί να διαμορφώνεται. Ως τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην πορεία ή ακόμη και εκπλήξεις… στο παρά πέντε, που θα ανατρέψουν τελείως το σημερινό σκηνικό…
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας