Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Πού θα πάτε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, τι προβλέπει το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Σητείας

Με αφορμή την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Σητείας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Καπετανάκης εκπονήθηκε το 2008 επί τότε αντιδημαρχίας του κ. Μιχάλη Πρωτογεράκη. Σε συνεννόηση με φορείς πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στην περιοχή της Σητείας προκειμένου να οριστούν ειδικοί χώροι καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση φυσικής καταστροφής και κυρίως σεισμού. Αποτυπώθηκαν σε σκαριφήματα οι χώροι καταφυγής, καταυλισμού και παροχής βοηθείας και οι πίνακες αναρτήθηκαν σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης.
Τώρα, πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκης, ακολουθεί η δεύτερη φάση όπου η πολιτική προστασία διέρχεται στην διαδικασία αναμόρφωσης του σχεδίου και επέκτασής του καθώς και οι ανάγκες πλέον έχουν αλλάξει και στόχος του Δήμου Σητείας συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών του Γεωπάρκου, είναι η ενημέρωση ντόπιων αλλά και επισκεπτών για το σχέδιο πολιτικής προστασίας και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας κρίσης.
Το σχέδιο προβλέπει χώρους καταφυγής, χώρους δηλαδή για την άμεση εκτόνωση πληθυσμού μετά από ένα σεισμό για βραχυχρόνια παραμονή έως ότου ξεκινήσει η οργάνωση των δομών και η δημιουργία καταυλισμών και κυρίως για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Πρόκειται για χώρο όπου οι υπηρεσίες θα συλλέξουν και τις πρώτες πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς.
Προβλέπει επίσης χώρους καταυλισμού , χώρους για προσωρινή στέγαση και κάλυψη αναγκών διαβίωσης αλλά και μακροχρόνια παραμονή μέχρι την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και άλλων κτιρίων. Στους χώρους αυτούς μπορούν να αναπτυχθούν χώροι υγιεινής, τηλεπικοινωνίες κλπ. αφού η πρόσβαση είναι εύκολη σε φορτηγά για την δημιουργία υποδομών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης προβλέπεται χώρος παροχής βοήθειας για την άμεση περίθαλψη των τραυματιών, στο προαύλιο του Νοσοκομείου Σητείας. Βέβαια ο χώρος αυτός παρουσιάζει δυσκολία καθώς η δομή του Νοσοκομείου περιλαμβάνει εντός πολλά άτομα και θα πρέπει να υποδεχθεί και τον γενικό πληθυσμό, άρα ο φόρτος διαχείρισης θα είναι μεγάλος.

Οι θέσεις των χώρων
Οι θέσεις των χώρων που προαναφέρθηκαν είναι οι εξής:
¡ Χώροι καταφυγής: 2ο ΔΣ, στίβος των Γυμνασίων, πλατεία Πρωτόπαπα, πάρκινγκ του παλιού αεροδρομίου, το 3ο ΔΣ, το 4ο ΔΣ, η πλατεία στον οικισμό Εργατικών Κατοικιών Ι, ο χώρος πίσω από την Καζάρμα, το πάρκινγκ στην οδό Παπανδρέου, το πάρκινγκ απέναντι από το ΚΕΠ, τα δύο πάρκινγκ στο νέο σχέδιο πόλης, δύο επίσης ακάλυπτοι κοινόχρηστοι χώροι στις οδούς Αποστόλου Τίτου και Γενάδειου Συλιγνάκη, Γεροντογιάννη.
¡ Χώροι καταυλισμού είναι το δημοτικό γήπεδο, το άλσος Χλουβεράκη στα Κόκκινα που είναι και χώρος καταφυγής και καταυλισμού, όπως και ο χώρος των τένις στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών ΙΙ.
Οι χώροι καταφυγής αποτελούν μία συνολική επιφάνεια περίπου 36.000 τμ με δυνατότητα υποδοχής 18.350 ατόμων, με αναλογία υπολογισμού 2τμ ανά άτομο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας