Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Σημαντική η δράση των εθελοντών στη Σητεία για τη θαλάσσια χελώνα

Η φετινή περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή της Σητείας ήταν καλή, καθώς κατά πολύ αυξήθηκαν οι επισκέψεις χελωνών και κατ’ επέκταση οι φωλιές και οι έξοδοι των νεογέννητων προς τη θάλασσα.
Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, για την οποία δεν έκρυψαν την χαρά τους οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας. Η εθελοντική Ομάδα συνέδραμε τα μέγιστα και φέτος σε όλη αυτή την προσπάθεια για την προστασία της καρέτα- καρέτα και τη φιλοξενία της στην Σητεία.
Οι προσπάθειες των Εθελοντών Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας είναι συνεχείς. Όχι μόνο κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθημερινά στην παραλία από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, περίοδο που γίνεται κάθε χρόνο η καταγραφή, αλλά και με την συμμετοχή τους σε τοπικές δράσεις κι εκδηλώσεις, όπως το Παιδικό και το Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας, ενημερώνουν τον κόσμο. Εξάλλου συνεργάζονται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και καταγράφουν την όλη διαδικασία.
Η δράση της Ομάδας είναι συνεχής εδώ και μία δεκαετία και έχει τύχει θερμών σχολίων. Οι επισκέπτες του εξωτερικού δείχνουν εντυπωσιασμένοι από την προσπάθεια προστασίας αυτού του απειλούμενου είδους στη μικρή,  απομακρυσμένη, αλλά και ευαισθητοποιημένη περιοχή της Σητείας. Οι εντυπώσεις που αποκομίζουν είναι πολύ καλές και σαφώς συμβάλουν στην θετική προβολή του τόπου.
«Η πολύ καλή λοιπόν φετινή περίοδος», σημείωσε το μέλος της εθελοντικής ομάδας κ. Νίκος Μαράκης, «ξεκίνησε νωρίτερα. Οι χελώνες ήρθαν νωρίτερα από εμάς. Ξεκινήσαμε νωρίς και τελειώσαμε αργά φέτος. Οι εθελοντές ενεργοποιήθηκαν άμεσα αντιλαμβανόμενοι τις πρώτες φωλιές,  τοποθέτησαν σκίαστρα, τα οποία απομάκρυναν αυτές τις ημέρες αφήνοντας την παραλία στην πρότερη κατάσταση της, ώστε να βοηθήσουν την όλη διαδικασία. Καθημερινά περπατούσαν κατά μήκος την παραλία αναμένοντας τις εξόδους λειτουργώντας ως «φύλακες-προστάτες» του είδους.

Ο απολογισμός
Περίπου 15 φωλιές φιλοξενήθηκαν φέτος στην παραλία της Σητείας -το επίκεντρο ήταν η περιοχή της Καραβόπετρας,  δύο κάτω από ένα γεφυράκι πριν την Καραβόπετρα και δύο στην Αγιά Φωτιά- ενώ εκτιμάται ότι 100 ήταν κατά μέσο όρο τα χελωνάκια που βγήκαν από την κάθε φωλιά. Το ποσοστό της θνησιμότητας εκτιμάται ότι κυμαίνεται περίπου στο 10%, αφορά νεκρά χελωνάκια σε μία φωλιά ή κλούβια αυγά.
Εστιάζοντας στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας,  ο κ. Μαράκης τόνισε: «Είναι πολύ θετικό. Έτσι κι αλλιώς η χελώνα ήταν στην ζωή πριν από εμάς και θα είναι μετά από εμάς. Αν το αποτύπωμά μας είναι το μικρότερο δυνατό και μάλιστα στην κατεύθυνση αρωγής αυτού του σπάνιου είδους,  νομίζω ότι κάτι θα έχουμε κάνει για αυτόν τον τόπο».
Αλλά και το μέλος της ομάδας κ. Νιφυκούλα Σφενδυλάκη, δεν έκρυψε την χαρά και την συγκίνησή της για όλα όσα έλαβαν χώρα την τρέχουσα περίοδο. «Άλλο ένα καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του. Για την Ομάδα Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας ήταν ένα καλοκαίρι γεμάτο εκπλήξεις κι όμορφες στιγμές. Νιώσαμε απίστευτα συναισθήματα χαράς όταν βρήκαμε την πρώτη φωλιά. Έκπληξης,  γιατί δεν περιμέναμε τόσες πολλές. Συγκίνησης όταν βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια. Θλίψης όταν βρήκαμε νεκρά κι ακρωτηριασμένα, αλλά και αισιοδοξίας κι ελπίδας γιατί η φύση ξέρει και φροντίζει γι’ αυτά.  Περπατήσαμε ξημερώματα στην παραλία,  δουλέψαμε ατελείωτες ώρες φτιάχνοντας σκίαστρα για τις φωλιές. Ξενυχτήσαμε στην παραλία περιμένοντας τα μικρά χελωνάκια να βγουν.
Ενημερώσαμε κόσμο. Παίξαμε με τα παιδιά. Καθαρίσαμε παραλίες από πλαστικά. Συνεργαστήκαμε με υπέροχους ανθρώπους και δεθήκαμε σαν ομάδα. Μια ομάδα που το λέει η καρδιά της. Γιατί όλοι εμείς, οι εθελοντές αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αγαπάμε τη φύση και τα πλάσματά της. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε. Εις το εις το επανιδείν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας