Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων 2019 του Δήμου Σητείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων του Δήμου για το 2019. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Το εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής. Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 41 έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.563.489,75 €. Οι κύριοι πόροι χρηματοδότησης προέρχονται από τη ΣΑΤΑ, το ΠΔΕ, τις ΑΠΕ και την πυροπροστασία.
Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται έργα όπως: Δημοτική- Αγροτική Οδοποιία, Αναπλάσεις (παραλιακού τμήματος γέφυρα προς περιοχή Πετρά, κοινόχρηστων χώρων Σητείας, τοπικών κοινοτήτων κλπ., Συντηρήσεις (διατηρητέων κτιρίων Δήμου, σχολικών κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, στάσεων λεωφορείων στις τοπικές κοινότητες κλπ.), Αποκαταστάσεις ζημιών δικτύων άρδευσης στις πυρόπληκτες περιοχές, Πλακοστρώσεις οδών τοπικών κοινοτήτων, Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων καθώς και Ανόρυξη γεώτρησης στην Τ.Κ. Χαμεζίου.

Οι πηγές χρηματοδότησης
Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε σε όλα τα έργα και στις πηγές χρηματοδότησης αυτών εστιάζοντας στους μειωμένους πόρους της ΣΑΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών, που ανέρχονται σε 357.000, όταν οι συνενωμένοι -πρώην Δήμοι, που απαρτίζουν σήμερα τον καλλικρατικό Δήμο Σητείας ελάμβαναν στο παρελθόν περίπου 2 εκατομμύρια επιχορήγηση. «Άρα επαφιέμεθα κατά κύριο λόγο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προσπαθούμε σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που προκύπτουν ανά Τοπική Κοινότητα και την άποψη των Προέδρων, να διαχειριζόμαστε τα χρήματα αυτά και να κάνουμε έργο σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποια ποσά που ο Δήμος Σητείας εισπράττει δια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αν εξαιρέσουμε τα δημοτικά τέλη που αφορούν την υπηρεσία καθαριότητας, που είναι ανταποδοτική κι αφορά και τον ηλεκτροφωτισμό, ο δημοτικός φόρος και τα ΤΑΠ προσεγγίζουν τα 600.000, εκ των οποίων τα 400.000 εισπράττονται από τη Σητεία. Προσπαθούμε αυτά τα χρήματα να τα κατανείμουμε προς όφελος των Τ.Κ., δεν τα κρατάμε με την λογική της ανταποδοτικότητας μέσα στη Σητεία, κάτι που, αν κάναμε, θα γινόταν κάθε χρόνο έργο ύψους 400.000 μόνο από αυτούς τους πόρους εντός της πόλης. Δε μπαίνουμε στη λογική της ανταποδοτικότητας ούτε για την Σητεία, ούτε για τα χωριά, αλλά αποδίδουμε όσο το δυνατό περισσότερα ανά κοινότητα προκειμένου να υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.
Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων υπέβαλαν ερωτήσεις και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων οι κ. Νίκος Πλακαντωνάκης, Θεοδόσης Γαρεφαλάκης, Γιάννης Δρακάκης, Μιχάλης Αντωνιδάκης και οι κυρίες Σταυρούλα Καράμπελα και Στέλλα Αϊλαμάκη.

Η αγροτική οδοποιία
Απαντώντας στα ερωτήματα ο κ. Τερζής αναφέρθηκε και στην μερική ή καθόλου υλοποίηση έργων της δημοτικής αγροτικής οδοποιίας, που αρχικά έθεσε ο κ. Δρακάκης, των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων, εστιάζοντας στις δυσκολίες και στα εμπόδια που επέφερε η νομοθεσία. Κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια ο Ν.44.12, που ψηφίστηκε στις 6/8/16 και ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 «με αποτέλεσμα», όπως τόνισε, «να μην υπάρχει δυνατότητα δημοπράτησης κανενός έργου όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μέχρι δε να αποσταλούν οι διευκρινιστικές του νόμου και να ενημερωθούν μέσω σεμιναρίων και οι υπάλληλοι, μεσολάβησε ένα ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ επιπρόσθετα καθυστερήσεις επιφέρουν τα νέα δεδομένα του νόμου, όπως η αναγκαιότητα ΜΠΕ.
Παρά ταύτα είμαστε από τους πρώτους Δήμους, που δημοπράτησε έργο, όπως τα τοιχία αντιστήριξης του γηπέδου 480.000. Ελάχιστοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε δημοπρατήσεις μεγάλων έργων. Αυτό καθιστά σαφές ότι δεν ήταν δυνατό να δημοπρατηθούν έργα και τα τεχνικά προγράμματα αφορούν έργα. Ο κάθε Δήμος θέλει να υλοποιεί έργα και μάλιστα να δημοπρατεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, πόσο δε μεγάλα, όπως η αγροτική οδοποιία, όπου και με την έκπτωση μπορεί να υλοποιηθεί και ένα άλλο έργο».

Για τις Τοπικές Κοινότητες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης -όπως και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι- εξέφρασε αρχικά την λύπη του για την μειωμένη συμμετοχή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, που περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό στην συνεδρίαση. Μάλιστα υπενθύμισε ότι είχε κατατεθεί πρόταση πέρυσι για την διεξαγωγή μίας ειδικής συνεδρίασης κατά την οποία θα ενημέρωναν το σώμα οι Πρόεδροι για τα προβλήματα των χωριών τους και θα γινόταν και μία ιεράρχηση αυτών, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.
«Είτε οι Πρόεδροι έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή και στο Δ.Σ. είτε δεν ενδιαφέρονται. Όμως οι Πρόεδροι των χωριών ζουν τα προβλήματα, άρα είναι γνώστες και αρμόδιοι για να τα αναδείξουν και να γίνει και μία ιεράρχηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή τους. Είναι καθήκον τους να απαιτήσουν, όπως και καθήκον του Δήμου είναι να απαιτήσει η ΣΑΤΑ να αυξηθεί γιατί πραγματικά οι ανάγκες είναι πολλές. Για να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν και να αναζητηθεί τις πταιει για την μη υλοποίηση έργων τόσα χρόνια, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των πολιτών.
Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα έργα που άπτονται της ασφάλειας του πολίτη, όπως δρόμους, τοιχία αντιστήριξης, αποχετευτικά έργα, αλλά και στάσεις λεωφορείων, όπου περιμένουν και παιδιά για να πάνε στα σχολεία τους και ακολούθως αναπλάσεις κι άλλα, με σημαντική και τη συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους», επεσήμανε.

Τα μειωμένα κονδύλια
Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σταυρούλα Καράμπελα ανέφερε: «Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα από το προηγούμενο και που κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν και στο επόμενο. Απουσιάζουν έργα αντισεισμικής προστασίας κι ελέγχου, αλλά το ανάλογο ποσό για συντηρήσεις και κάλυψης αναγκών σχολικών κτηρίων».
Στάθηκε στη μείωση των κονδυλίων της τοπικής διοίκησης και τόνισε ότι «κι εσείς είστε υπεύθυνοι διότι δεν αναδεικνύεται το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες ούτε θέτει τις πραγματικές προτεραιότητες που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια».

Η ομαδοποίηση των αιτημάτων
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης τόνισε: «Θα πρέπει να ξεπεραστούν τοπικισμοί στην κατεύθυνση να ικανοποιηθούν τα αυτιά των συγχωριανών μας απλά και μόνο. Συμπεριελήφθησαν προτάσεις των Προέδρων, όχι όλες γιατί είναι αδύνατο λόγω έλλειψης πόρων, αλλά σε όλες τις ΤΚ. Για να μην αισθανθεί καμία κοινότητα παραγκωνισμένη τα γενικού τίτλου έργα περιέχουν τα αιτήματα, τα οποία ομαδοποιούνται και γίνονται παρεμβάσεις σε όλες τις Τ.Κ. Το τεχνικό πρόγραμμα προφανώς δεν επιφέρει πλήρη ικανοποίηση και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες εύρεσης χρηματοδοτήσεων ώστε να καλυφθούν κι άλλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όμως μία καταψήφισή του σημαίνει διαφωνία για να γίνουν όλα αυτά που περιλαμβάνει».
Τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σητείας για το 2019 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι κ. Δρακάκης και Αλέξανδρος Κιουπάκης  ψήφισαν λευκό και η κ. Καράμπελα αρνητικά. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας ψήφισαν θετικά.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας