Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2019 στο Δήμο Σητείας

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2019 συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σητείας.

«Το ζήτημα των πόρων», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, «είναι καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος. Πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει τους ίδιους οικονομικούς πόρους με αυτούς που είχε πριν το 2010». Παραθέτοντας ένα συγκριτικό στοιχείο είπε ότι ο καποδιαστριακός Δήμος Σητείας λάμβανε από ΣΑΤΑ περίπου 1 εκατ., ενώ τώρα ο καλλικρατικός Δήμος Σητείας λαμβάνει 350.000 περίπου. «Αυτό και μόνο δείχνει την αδυναμία υλοποίησης όλου του σχεδιασμού που κάνει η Δημοτική Αρχή.
Πέραν αυτού υπάρχουν και άλλα εγγενή προβλήματα που έχουν να κάνουν με την δυσκολία, η οποία επιβάλλεται από τη νέα νομοθεσία για την ανάθεση των μελετών, την υλοποίηση των έργων (διακηρύξεις κλπ.) και βέβαια με την έλλειψη προσωπικού. Όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι και βέβαια ο Δήμος Σητείας έχουν αποδυναμωθεί από υπαλλήλους διοικητικούς και τεχνικούς. Είναι μείζον θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από την κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει με ευνοϊκότερους όρους τους περιφερειακούς Δήμους δίνοντας τους την δυνατότητα να προσλάβουν υπαλλήλους», συμπλήρωσε.
Ο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης εστίασε στην μειωμένη κρατική χρηματοδότηση χαρακτηρίζοντάς την «σταγόνα στον ωκεανό», δεδομένων ιδιαιτεροτήτων του Δήμου –πολλές Τ.Κ., μεγάλη έκταση κλπ. – και της αναγκαιότητας αντιμετώπισης των σωρευμένων εδώ και ετών προβλημάτων υπαρκτών και χρονιζόντων λόγω έλλειψης αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων.
Τόνισε παράλληλα ότι «θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο τεχνικό πρόγραμμα σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, με έργα στην πόλη και στις Τ.Κ., που αφορούν τους δρόμους και την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης».
Άλλες πηγές χρηματοδότησης του τεχνικού προγράμματος είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το 80% των χρημάτων βεβαίως που προέρχονται από ΑΠΕ πρέπει βάσει του νόμου να διατίθενται στα επτά χωριά, στα οποία λειτουργούν.
Αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με χρηματοδοτήσεις προερχόμενες είτε από την Περιφέρεια, είτε τα αρμόδια Υπουργεία. Εστιάζοντας στις χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρειας ο κ. Πατεράκης σημείωσε ότι «εάν δεν υπήρχαν, το τεχνικό πρόγραμμα που θα συντασσόταν θα ήταν ύψους περίπου 500.000 για την πόλη της Σητείας και όλες τις Τ.Κ., δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσό για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στο Δήμο Σητείας».
Στο τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς περιλαμβάνονται νέα και συνεχιζόμενα έργα. Όπως αναφέρθηκε, κατεβλήθη προσπάθεια για μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις στο σύνολο των Τ.Κ. Δεν υπάρχουν βέβαια τα χρήματα που αντιστοιχούν σε όλα τα αιτήματα των Τ.Κ., τα οποία ανέρχονται σε ένα ποσό από 15 έως 20 εκατ. €.
Συνολικά τα έργα του νέου τεχνικού προγράμματος είναι 41 και ο συνολικός προϋπολογισμός 3.563.489,75 €. Έμφαση δίδεται στην δημοτική- αγροτική οδοποιία με 400.000 από ΣΑΤΑ- ΑΠΕ, στην κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης με 110.000, προερχόμενα από ΣΑΤΑ- ΑΠΕ, στις συντηρήσεις κτηρίων στην πόλη και στα χωριά καθώς και σε παρεμβάσεις αναπλάσεων. Το ζητούμενο βέβαια, όπως επισημάνθηκε, είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος
Το τεχνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα λάβει τη σχετική απόφαση.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας