Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Να προσέξουν οι παραγωγοί και να παρακολουθούν τις ελαιοκαλλιέργειες τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου ο τέταρτος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου. Οι ψεκασμοί, λόγω περιορισμένων ποσοτήτων φαρμάκων, επικεντρώνονταν σε διαμερίσματα των Δήμων Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας όπου παρατηρούνταν πολυπληθέστερες συλλήψεις εντόμων στις δακοπαγίδες.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας φαρμάκων θα επεκταθούν οι ψεκασμοί και στις υπόλοιπες περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας του νομού, Αγγελική Καραταράκη, σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα δακοπροσβολών δεν παρατηρείται. Εξήγησε ότι μπορεί να εντοπίζονται προβλήματα κατά τόπους και αυτό εντάθηκε μετά τις πρόσφατες βροχές που έπεσαν, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η παρουσία του δάκου.
Από δω και πέρα, που ο καιρός δροσίζει, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, ειδικά στις παραλιακές ζώνες, είπε η γεωπόνος.
Ο ελαιόκαρπος έχει ήδη μπει στη φάση της ελαιοποίησης και την εξέλιξη της όλης διαδικασίας θα προσδιορίσουν κατά πολύ και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Τα δέντρα με καρπό χρειάζονται νερό, ειδικά σε περιοχές που δεν ποτίζονται και τα δέντρα μοιάζουν σα φρυγανιασμένα και οι ελιές είναι σταφιδιασμένες… Αν δε βρέξει, εκεί δεν αναμένεται ούτε καλή παραγωγή ούτε καλή ποιότητα στο λάδι που θα παραχθεί, είπε η κ. Καραταράκη, τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μεγάλη έκταση στο νομό Λασιθίου. Τα δέντρα που ποτίζονται συστηματικά και δέχονται τις καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα, λίπανση κλπ.) παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική, καλή εικόνα.
Επεσήμανε πάντως τη μεγάλη αντοχή των ελαιοδέντρων στη λειψυδρία, σημειώνοντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί ξήρανση ελαιοδέντρων λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας