Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Με 9 Μποφόρ... χειροτερεύει ο καιρός - Πού και πότε θα «χτυπήσει» βαρομετρικό χαμηλό την Κρήτη

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/Image/201502/doc_20150211_1419757_kakokairia_8.jpgΈρχεται νέο βαρομετρικό χαμηλό στη κ. Μεσόγειο, στα ΝΔ της χώρας μας, το οποίο θα επηρεάσει και την Κρήτη.

Δεμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα πλοία της γραμμής από και προς το λιμάνι του Ηρακλείου. Οι θυελλώδεις άνεμοι των τελευταίων ωρών έχουν φέρει και απαγορευτικό απόπλου με την ένταση των ανέμων στα πελάγη να φθάνει ακόμη και τα 9 Μποφόρ, κυρίως στο Δυτικό, Ανατολικό Κρητικό και ΝοτιοΑνατολικό Κρητικό.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από το Κεντρικό λιμεναρχείο το απαγορευτικό ισχύει μέχρι και τη 1 το μεσημέρι με τους επιβάτες να πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους ταξιδιωτικά γραφεία για να έχουν ακριβή εικόνα από το μεσημέρι και μετά των δρομολογίων τους. Ενώ η πυροσβεστική στη διάρκεια της νύχτας κλήθηκε για δύο κοπές δένδρων σε Χανιά και Σητεία.
Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος κ. Λέκκας αναφέρεται σε ένα άκρως άστατο καιρικό σκηνικο  με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά της Κρήτης και από την Παρασκευή έρχεται βαρομετρικό χαμηλό, εξαιτίας του οποίου είναι πιθανό να εκδηλωθούν έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα και από πλευράς βροχής αλλά και ανέμων.
Καλύτερος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Κρήτης αλλά και με λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νότια. Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή με τοπικές βροχές , ιδιαίτερα και πάλι στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι από το Σάββατο θα στραφούν από Νότιες διευθύνσεις .
Αναλυτικά ο κ. Λέκκας αναφέρει:
"Για σήμερα Πέμπτη αναμένεται ότι μια ανώτερη διαταραχή θα συμβάλει στην εκδήλωση των καιρικών φαινομένων με τις βροχές να είναι περισσότερο εκτεταμένες και με πιθανότητα για πιο έντονες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά της Κρήτης. Οι Βόρειοι άνεμοι όμως αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι αποκαθιστώντας και πάλι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Η ανώτερη όμως διαταραχή θα προκαλέσει από την Παρασκευή το πρωί τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα Νοτιοδυτικά της χώρας μας. Από επιστημονικής πλευράς αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή αφού μπορούν να εκδηλώσουν έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα και από πλευράς βροχής αλλά και ανέμων. Πολλά όμως εξαρτώνται από τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες που θα το ενισχύσουν καθώς και από την πορεία μετακίνησης τους.
Τα προγνωστικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών έδειξαν αρχικά ακραία συμπεριφορά του καιρού σε νότιες περιοχές της χώρας μας και μεταξύ αυτών και των δυτικών περιοχών της Κρήτης, με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους . Τα νεότερα όμως δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων δίνουν πολύ καλύτερη την εικόνα του καιρού με την εκδήλωση ενός άστατου καιρού από την Παρασκευή το πρωί με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν από Ανατολικές διευθύνσεις και αργότερα ΝΑ χωρίς όμως να εμφανίζουν τάσεις ενίσχυσης. Καλύτερος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Κρήτης αλλά και με λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νότια. Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή με τοπικές βροχές , ιδιαίτερα και πάλι στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι από το Σάββατο θα στραφούν από Νότιες διευθύνσεις."
Σε επίπεδο χώρας ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28/09, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό "ματιού".
Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σ/Κ, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.
Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό γράφημα του meteo.gr
Το πέρασμα του "Ξενοφών" από την χώρα
Να σημειωθεί  και σύμφωνα με το iefimerida, ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κεφαλλονιά, Πάτρα και Μαραθώνα, πυρκαγιές που κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο μόλις πριν λίγη ώρα.
Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου
Το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.
Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.
Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.
Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.
Κλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο και δήμο Σαρωνικού
Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.
Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.
Ο «Ξενοφών» έριξε δέντρα και ξήλωσε... στέγες
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο, 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Εξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά ένα δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από, ενώ το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Το βαρομετρικό χαμηλό «Ξενοφών», όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους έφερε και τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα.
Ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά, όπως δείχνει η web κάμερα που έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας