Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Στην Σητεία βρίσκεται η πιο βρώμικη παραλία της Ελλάδας

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-09-25/paralia.jpg Μία παραλία που θα μπορούσε να είναι «παράδεισος», έχει μετατραπεί σε... χωματερή από πλαστικά
Το νησί της Κρήτης φημίζεται για τους ανθρώπους του, για τη φιλοξενία του, για το φαγητό του, για τις μυρωδιές του, για τα τοπία του, για τους καρπούς του και φυσικά για την ακτογραμμή του, η οποία διαθέτει αμέτρητες παραλίες, πολλές από αυτές, φημισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, στην Κρήτη υπάρχει μία παραλία, η οποία, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μικρό επίγειο «παράδεισο», έχει γίνει «διάσημη» για τα σκουπίδια της.
Πρόκειται για την παραλία Ανάλουκας, την ανατολικότερη παραλία της Αγίας Φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, μία παραλία που, εάν την ευνοούσαν τα δεδομένα, θα ήταν μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.
Η συγκεκριμένη παραλία, όμως, είναι «πλημμυρισμένη» από κάθε λογής σκουπίδια, εκ των οποίων τα περισσότερα, πλαστικά, που - ως γνωστόν - αποτελούν και ένα από τα δυσκολότερα στο να διασπαστούν, με ο,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για τη θαλάσσια πανίδα.
Από ολόκληρο το Αιγαίο στην παραλία του Ανάλουκα...
Οι εικόνες που κατέγραψε το drone του «Haanity» αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, αλλά και την αδυναμία του ανθρώπου να δράσει ενάντια στη φύση.
Και αυτό γιατί, μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας (Φ.ΟΡ.Σ.Σ), οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ), το Γεωπάρκο Σητείας, ο Δήμος Σητείας, ο τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Σητείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και το WWF Ελλάς, καθάρισαν εθελοντικά την παραλία του Ανάλουκα, μαζεύοντας - συνολικά - 200 σακούλες με σκουπίδια.
Το παραπάνω αποδεικνύει ότι τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στην παραλία του Ανάλουκα, όπως επιβεβαιώνει και η WWF, δεν προέρχονται από τους λουόμενους της εν λόγω παραλίας, ή τους κατοίκους της περιοχής, αλλά αποτελούν απορρίμματα που παράγουν χρήστες από ολόκληρο το Αιγαίο και καταλήγουν στη συγκεκριμένη παραλία, μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να είναι αρκετά συχνή, ούτως ώστε η παραλία να μην «προλαβαίνει» να γεμίζει ξανά με σκουπίδια.
Αντίθετα, το σκηνικό στην παραλία του Ανάλουκα θυμίζει απόλυτη εγκατάλειψη, σε μία παραλία με «ολόχρυση» ψιλή άμμο, που περικλείεται από εντυπωσιακούς κόκκινους βράχους και διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και θέα σε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Όπως αναγράφεται και στην περιγραφή του βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε χτες στο YouTube: «Η Κρήτη είναι διάσημη για τις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της.
Υπάρχει όμως και ένα μέρος στην Κρήτη όπου τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η παραλία του Ανάλουκα στο Νόμο Λασιθίου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα παραλίας, όπου άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – που “ταξιδεύουν” στο Αιγαίο, παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και  καταλήγουν σε αυτή την θέση, συνθέτοντας ένα σκηνικό εγκατάλειψης και έντονης οικολογικής υποβάθμισης, με αποτέλεσμα το τοπίο να θυμίζει περισσότερο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, παρά παραλία.
Κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί πολλές προσπάθειες καθαρισμού της (η τελευταία στα τέλη του 2017 από την WWF), αλλά… όσο κι αν την πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!
Αύγουστος του 2018 και η παραλία είναι πάλι… πιο βρώμικη από ποτέ, λες και αποτελεί την… χωματερή του Αιγαίου.
Απολαύστε μια πτήση λοιπόν πάνω από την πιο βρώμικη παραλία της Ελλάδας, ίσως στο πιο όμορφο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη.»
Δείτε το βίντεο:

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας