Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

«Θησαυρός» το νερό που έπεσε χθες στην Κρήτη

Καταστροφές κακοκαιρία βροχές ελιές καλλιέργειεςΞεδίψασε η γη σε μια τόσο δύσκολη ξηροθερμική χρονιά.

Σηματοδοτούν τις νέες σπορές και τα νέα φυτέματα για την περίοδο του χειμώνα οι χθεσινές βροχές στην Κρήτη, με τους γεωπόνους να συνιστούν ανεπιφύλακτα πλέον σε όλους τους αγρότες να αρχίσουν κανονικά, από τώρα και στο εξής,
την προετοιμασία του εδάφους και τη φύτευση λάχανων, πράσων, κουνουπιδιών, μπρόκολων, μαρουλιών, κρεμμυδιών και γενικότερα όλων εκείνων των ειδών που φυτεύουμε αυτές τις εποχές, από το φθινόπωρο μέχρι και τον χειμώνα. Ωστόσο, σίγουρα η ένταση των χθεσινών βροχών δε βοηθάει στο πότισμα των ελαιοδέντρων. Αυτά, για όσους έχουν νερό, είναι καλό να συνεχίσουν να ποτίζονται.


Αλλά σίγουρα κάτι έμεινε στο έδαφος από τις καταρρακτώδες βροχές, ενώ και μόνο που βράχηκαν τα δέντρα - πέρα βέβαια από τον αρνητικό παράγοντα του δάκου - έχουν δεχτεί την ωφέλιμη επίδραση του βρόχινου νερού, σε μια τόσο δύσκολη ξηροθερμική χρονιά!
«Χρειάζεται τώρα να ξεκινήσει ο κόσμος. Είναι καλή η εποχή. Η βροχή ήταν ό,τι καλύτερο. Αυτή η βροχή θα βοηθήσει ούτως ώστε να αναζωογονηθεί το έδαφος, ώστε να είναι έτοιμο για να κάνουμε τις επόμενες σπορές και τα επόμενα φυτέματα γενικά», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής.
Πολύ καλό και στην ελιά
Οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές έκαναν πολύ καλό και στην ελιά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι έγινε και το καλύτερο πότισμα... Η ένταση της βροχής δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, αφού έπεσε πολύ νερό και μαζεμένο σε κάθε περιοχή. Έτσι, ο Αριστείδης Κοζής συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν νερό άρδευσης και ποτίζουν τις ελιές τους, να μη σταματήσουν την περίοδο αυτή λόγω των χθεσινών βροχών, αλλά να συνεχίσουν να το κάνουν... Βέβαια, «κατά περιοχές υπάρχει μεγάλη έξαρση του δάκου, γιατί είναι η εποχή τέτοια που δροσερεύει ο καιρός και ο δάκος θέλει τον καιρό αυτό, ενώ αντιθέτως στις ζέστες κρύβεται. Έχουμε προσβολές. Αλλού μικρές, αλλού μεγαλύτερες. Έχουμε και προηγούμενες προσβολές από ρυγχίτη και υπάρχουν και ελιές που έχουν ξεραθεί. Επίσης, ειδικά στις άνυδρες ελιές, από την έλλειψη του νερού έχει σουφρώσει ο καρπός και αρχίζει και πέφτει», σύμφωνα με τον γεωπόνο. «Οπότε το νερό είναι απαραίτητο. Όσοι μπορούν να ποτίζουν πρέπει να ποτίζουν. Διότι θέλει νερό τώρα το δέντρο. Απλά όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις καταχρήσεις. Δε χρειάζονται καταχρήσεις»...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας