Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Στη Σητεία αντιπροσωπεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την φιλοξενία των προσφύγων

Τη Σητεία επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Αντιπρόσωπο της UNHCR κ. Phillippe Leclerc.

Η UNHCR είναι υπεύθυνη και παρακολουθεί το πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα κι αφορά την φιλοξενία Σύρων προσφύγων που έχουν έρθει στην χώρα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει και η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Σητεία, όπου διαμένουν πρόσφυγες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση για ενοικίαση χώρων, στους οποίους φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, για πληρωμή λογαριασμών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, για θέρμανση καθώς και μηνιαία επιχορήγηση των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό τω μελών της κάθε μίας οικογένειας.
Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόσωπο της UNHCR κ. Phillippe Leclerc συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη κι ακολούθως με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής, την Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Νατάσσα Πλακάκη, την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μάρω Νικητάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδοχείων Σητείας Γιάννη Κακουράκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μανόλη Αγγελάκη. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας Ελένη Πλατανάκη.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σκοπό είχε την εξέταση της υλοποίησης του προγράμματος στην περιοχή, την συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής για τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους καθώς και γενικότερα την συνεργασία στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής εφαρμογής του προγράμματος μελλοντικά.
Στη διάρκεια των συζητήσεων ανεδείχθη ότι στην Σητεία το πρόγραμμα λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία φιλήσυχη και φιλόξενη περιοχή, ωστόσο οι όποιες δυσκολίες εμφανίζονται ή μπορεί να εμφανιστούν έγκεινται κυρίως στην αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ προσφύγων και ντόπιων λόγω του ότι οι πρόσφυγες δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα (ούτε εναλλακτικά την αγγλική). Παρά ταύτα μέχρι σήμερα ενέργειες και δράσεις ενσωμάτωσής τους, στους ρυθμούς και τη ζωή της τοπικής κοινωνίας έχουν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες το ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναμονή, έχοντας αιτηθεί την μεταφορά τους σε άλλες χώρες και κυρίως την Γερμανία και την Αγγλία, όπου ήδη βρίσκονται μέλη των οικογενειών τους ή επιθυμούν να ζήσουν οι ίδιοι, αλλά δεν γνωρίζουν αν και πότε αυτό θα συμβεί.
Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας, εγχείρημα που με τα σημερινά δεδομένα δε διαφαίνεται πολύ εύκολο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας