Σχετική απόφαση έλαβε κατά την τελευταία του συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας. Είχε προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των μελών του και σύμφωνης άποψης για την συμμετοχή του Συλλόγου και την υποβολή της πρότασης στη δράση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από το Δήμο συνδικαιούχος θα είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου -έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη- καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας δε διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό που αποτελεί προϋπόθεση για να είναι συνδικαιούχος ένας Εμπορικός Σύλλογος.
Πληρούνται οι προϋποθέσεις
Οι προδιαγραφές για την υποβολή της πρότασης αφορούν μεταξύ άλλων την
ύπαρξη μίνιμουμ αριθμού εμπορικών καταστημάτων που επιθυμούν να
συμμετέχουν κι αποδέχονται την υλοποίηση παρεμβάσεων στους δρόμους και
τις προσόψεις των καταστημάτων τους.Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο μήκος παρέμβασης και μία λογική καινοτομίας στην πρόταση που θα υποβληθεί στην λογική ταυτόχρονα μίας «έξυπνης πόλης». Δηλαδή μίας ελκυστικής περιοχής για τον πολίτη, ντόπιο κι επισκέπτη που θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του και θα έχει την λογική της «καλής» κι «έξυπνης» ανάπλασης.
Στην πόλη της Σητείας πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υποβολή της πρότασης. Όπως είπε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά και όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη, το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και καταγράφεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Η προσπάθεια από την πλευρά της Σητείας είναι στην κατεύθυνση ενός πλήρους φακέλου με σωστή τεκμηρίωση, που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η έξυπνη λειτουργικότητα
Εφ’ όσον η πρόταση αξιολογηθεί θετικά προβλέπονται παρεμβάσεις σε ένα
μεγάλο τμήμα του κέντρου της Σητείας. Επίσης αντιστοιχεί το ποσό των
περίπου 2.000 για κάθε κατάστημα που συμμετέχει με σκοπό παρεμβάσεις
στην πρόσοψή του. Το μεγαλύτερο ποσό της παρέμβασης αντιστοιχεί στην
ανάπλαση του συνολικού χώρου στη λογική πάντα της καινοτομίας, της
«έξυπνης» λειτουργικότητας.Την χρηματοδότηση υποβολής του φακέλου θα αναλάβει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας. Στον φάκελο θα περιγράφονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και η περιοχή που θα εφαρμοστούν. Εφ’ όσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα θα συνταχθεί η μελέτη κατασκευής.
Η περιοχή
Κατόπιν συζητήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ των
εμπλεκομένων -Εμπορικού Συλλόγου, Δήμου και παρουσία του μελετητή- και
σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, έχει επιλεγεί ως τμήμα
υλοποίησης της παρέμβασης, το εμπορικό κομμάτι, το κέντρο της πόλης που
αποτελείται από τις οδούς Β. Κορνάρου, Ε. Βενιζέλου και των παραλλήλων
αυτών.Η περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση θα πρέπει να είναι ελκυστική, προβλέπεται σε αυτήν και η μείωση της κίνησης των τροχοφόρων, άρα συνεπάγεται την πεζοδρόμηση δρόμων ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος. Στόχος επίσης είναι η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ΑΜΕΑ.
Τα οφέλη
Όπως τόνισε η κ. Νικητάκη, μέσα από την διαδικασία ενημέρωσης και
συζητήσεων με τον εμπορικό κόσμο της Σητείας φάνηκε το ενδιαφέρον για το
συγκεκριμένο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή. «Η αγορά της Σητείας»,
εξήγησε, «ενδείκνυται για την υλοποίηση της πρότασης. Είναι μία
“μαζεμένη” αγορά, που εκτείνεται σε συγκεκριμένους δρόμους. Εμείς ως
Εμπορικός Σύλλογος προχωρήσαμε σε συζητήσεις με τους συναδέλφους μας,
για να καταγράψουμε το ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους. Η ανταπόκρισή
τους ήταν πολύ θετική και μάλιστα μη αναμενόμενη σε αυτό τον βαθμό. Οι
συνάδελφοι αγκάλιασαν την πρόταση αυτή επιζητώντας κάτι διαφορετικό, μία
αλλαγή στοχευμένη.Επίσης ήρθαμε σε επαφή με το Δήμο, ζητώντας και την στήριξη του Εμπορικού Επιμελητήριου, αλλά και με ειδικούς συμβούλους κι έγινε σχετική ενημέρωση στα μέλη μας. Ακολούθως το θέμα ήρθε στο Δ.Σ., ελήφθη θετική απόφαση και πλέον προχωράμε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός φακέλου, πλήρους στοιχειοθετημένου ώστε να κατατεθεί ως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Όπως είναι γνωστό, οι όροι τέτοιων προγραμμάτων είναι συγκεκριμένοι κι αυστηροί. Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, οι προτάσεις είναι περίπου 40 σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν δε θα καταβάλουν χρήματα.
Ο εμπορικός κόσμος της Σητείας ευελπιστεί μέσα από αυτήν την προσπάθεια σε ό,τι καλύτερο για την τοπική αγορά, αλλά και συνολικά για την πόλη μας. Διότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που αναμένεται να ενισχύσει και την αγοραστική κίνηση αλλά και την τοπική οικονομία. Επίσης θα συμβάλει και στον τουριστικό τομέα με την διαμόρφωση μίας “έξυπνης” αγοράς, που θα αναδεικνύει τον τόπο.
Κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η Σητεία είναι μία απομακρυσμένη πόλη και χρειάζεται “ενίσχυση” της θέσης της με κάθε τρόπο προς όφελος της τοπικής οικονομίας, του εμπορικού κόσμου, του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των επισκεπτών».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : ανατολή