Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Κρήτη, η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-08-13/krititourismos.jpgΗ Κρήτη είναι η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα μετά την Αττική που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, με περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες.

Στα 30 εκατομμύρια υπολογίζεται να φτάσουν οι επισκέπτες της χώρας μας το 2018, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Η Κρήτη είναι η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα μετά την Αττική που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών με περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ συνεισφέρει κατά το 1/3 των εσόδων.
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες των τουριστών παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη να τονίζει ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί και να προσελκύσει τουρίστες μέσου και υψηλού εισοδήματος.
Η αύξηση των δαπανών των επισκεπτών της Κρήτης και συνολικά της Ελλάδας αποτελεί για την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το μεγάλο στοίχημα.
«Μέχρι τώρα έχουμε δει ότι πολύ μικρό ποσοστό του τουριστικού πακέτου, του τουριστικού εισοδήματος, είναι αυτό που διοχετεύεται στην κάθε τοπική κοινωνία και θα θέλαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω. Προσπαθούμε, λοιπόν, να έρθουμε σε μια συνεννόηση εμείς οι έμποροι των τουριστικών περιοχών, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, να μπορέσουν αυτοί οι τουρίστες να καταναλώσουν», δήλωσε ο κ. Κορκίδης από τα Χανιά, όπου βρέθηκε.

Θέλει ακόμη δουλειά...
Χαρακτηριστικό των περιορισμένων τουριστικών εσόδων σε σχέση με την αύξηση του τουρισμού είναι το γεγονός ότι, από τα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες της κρουαζιέρας, μόλις το 1.200.000 ξοδεύει χρήματα στους ελληνικούς σταθμούς.
«Θα πρέπει να δουλέψουμε. Θα πρέπει να πάμε πρώτα απ' όλα στις εκθέσεις που γίνονται στο Μαϊάμι της Αμερικής κάθε χρόνο, να μπορέσουμε απ’ τα 3,5 εκατομμύρια επιβάτες να πάρουμε το μάξιμουμ», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


Περιγράφοντας το σκηνικό που διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017, ο κ. Κορκίδης είπε ότι «το τουριστικό πακέτο ήταν 14,5 δισ., τα οποία δεν αυξάνονται ενώ αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών. Την περυσινή σεζόν έφτασαν στην Ελλάδα 28,4 εκατομμύρια επισκέπτες και φέτος υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια».
Ειδικά για την Κρήτη και όσον αφορά στις τουριστικές εισπράξεις, το 28,8% προέρχεται από Γερμανούς τουρίστες και το 16% από Βρετανούς. Η συμμετοχή των Ρώσων μειώθηκε σε σχέση με το 2016 από 227,4 εκατομμύρια ευρώ σε 200,8 εκατομμύρια το 2017, με την ΕΣΕΕ να εκφράζει διά του προέδρου της ελπίδες για ανάκαμψη το 2018. Οι εισπράξεις της Κρήτης από τον τουρισμό το 2017 προέρχονται κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Βέλγους, Ελβετούς, Ρώσους και Ιταλούς.
Σφιχτοχέρηδες οι Ιταλοί... Πιο χουβαρντάδες οι Ελβετοί
Οι Γερμανοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της Κρήτης, ενώ έρχονται πρώτοι και στις διανυχτερεύσεις, καλύπτοντας το 26,8% του συνόλου. Η κατανομή της δαπάνης ανά επισκέπτη παρουσιάζει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περυσινή σεζόν. Την υψηλότερη δαπάνη καταγράφουν οι Ελβετοί με 843 ευρώ ανά επισκέπτη, ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται από τους Ιταλούς με 559 ευρώ. Μεγεθυμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζεται η δαπάνη των Ολλανδών τουριστών.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον ο τουριστικός απολογισμός του 2018, προκειμένου να προσδιοριστεί, μεταξύ άλλων, και το ποσοστό των τουριστικών εσόδων που διοχετεύεται στα εμπορικά καταστήματα των τοπικών αγορών, μετά από αίτημα των εμπορικών συλλόγων της Κρήτης.
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι, «αν υπήρχε δείκτης ποιότητας τουριστών, ακόμη και με την παρούσα οικονομική κατάσταση, την πρωτιά θα κατείχαν οι Έλληνες».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας