Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Περισσότερες Καρέτα – Καρέτα εφέτος στη Σητεία

Πολύ καλή είναι η φετινή χρονιά σε ότι αφορά την παρουσία της χελώνας Καρέτα – Καρέτα στην παραλία της Σητείας. Αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη είναι δύο φωλιές από τις οποίες βγαίνουν μικρά χελωνάκια και με την βοήθεια των μελών της Ομάδας βρίσκουν τον δρόμο τους προς το νερό και την ελπίδα για τη ζωή!

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί από τους Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας, σκίαστρα και έχει δημιουργηθεί ένας «διάδρομος» προκειμένου να μην παραπλανούνται τα χελωνάκια, λαμβάνοντας αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή της θάλασσας που πρέπει να κατευθυνθούν. Είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία δεδομένου ότι συχνά τα φώτα του δρόμου και των αυτοκινήτων λειτουργούν παραπλανητικά με αποτέλεσμα τα χελωνάκια να ακολουθούν λάθος δρόμο κάτι που τους στοιχίζει την ίδια τους τη ζωή.
Ο χρόνος που απαιτείται για να «σκάσει» μία φωλιά και να αρχίσουν να βγαίνουν τα χελωνάκια είναι περίπου 60 ημέρες. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγουν όλα τα χελωνάκια από μία φωλιά χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα ή και δέκα ημέρες. Στην κάθε φωλιά γεννιούνται 85 έως 100 αυγά. Δυστυχώς στα 1000 χελωνάκια, ζει μόλις ένα!
Η φετινή λοιπόν χρονιά είναι αρκετά παραγωγική σε ότι αφορά την παραλία της Σητείας, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Μαράκης μέλος της τοπικής ομάδας εθελοντών, παρότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν την περυσινή, αλλά δεν συνέβη. Όμως φέτος έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Καραβόπετρας 13 φωλιές εκ των οποίων 5 δεν είχαν γίνει γνωστές αρχικά αφού δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο ωοτοκίας.
Συνήθως κάθε χρόνο η περίοδος αυτή αρχίζει από τον Μάιο, φέτος όμως κάποιες χελώνες βγήκαν στην παραλία της Σητείας από τον Απρίλιο για να γεννήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην πορεία χελωνάκια σε διάφορα σημεία έχοντας πάρει λάθος κατεύθυνση, προς το δρόμο και όχι τη θάλασσα. Οι εθελοντές μόλις το αντιλήφθηκαν ενήργησαν άμεσα προσπαθώντας να προλάβουν και να κατευθύνουν τα χελωνάκια προς την σωστή κατεύθυνση.
Από τις 13 φωλιές έχουν βγει ήδη χελωνάκια από τις 5 ενώ σε δύο κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση σκιάστρων. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, μέχρι να «σκάσουν» όλες οι φωλιές και να βγουν τα χελωνάκια. Θα «καταγράψουν» ακολούθως την περιοχή που γεννήθηκαν για να ξανάρθουν μετά από 25 χρόνια τα θηλυκά και να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας