Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ευχαριστήριο τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών σε πρόσφυγες της Σητείας

Ένα μελανό κεφάλαιο της σύγχρονης παγκόσμιας  ιστορίας γράφεται με επικεφαλίδα το προσφυγικό ζήτημα. Η φιλοξενία οικογενειών στην Κρήτη γίνεται με την εποπτεία διεθνών φορέων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση και διαβίωση των ανθρώπων.
Η μόνη πόλη υποδοχής στο νομό Λασιθίου είναι η Σητεία.  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» με την αρωγή όλων των συναδέλφων και των συμπολιτών μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στις οικογένειες των προσφύγων  που έφτασαν στην πόλη μας. Διεκδικήσαμε την στελέχωση των Τμημάτων Υποδοχής της πόλης μας μιας και ήταν η μόνη πόλη που δέχτηκε πρόσφυγες, αλλά και η μόνη η οποία δεν ενισχύθηκε με το απαραίτητο προσωπικό. Σε συνέχεια της προσφοράς, ο Σύλλογος σε συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς, τους μεταφραστές, που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της υποδοχής και ένταξης των οικογενειών, των συναδέλφων του Προγράμματος Προαγωγής και αυτοβοήθειας και συναδέλφων εκπαιδευτικών διεξήγαγε πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες.  Η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει για τη  δημιουργία δομών που θα καλύπτουν αυτή την ανάγκη και τη στελέχωσή τους με προσωπικό προκειμένου να υπάρχει μια διαρκής παιδαγωγική παρέμβαση.
 Το κενό της πολιτείας ήρθε να καλύψει ο Σύλλογός μας με την προσφορά  συναδέλφων, οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση και την παιδαγωγική συγκρότηση του προγράμματος καθώς και τη διαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος.
Ευχαριστούμε θερμά τις κοινωνικές λειτουργούς Ελπινίκη Φρουζή και Γιωργουλάκη Νίκη,  τους μεταφραστές Fares Giousef Omran και Maria El Fitouri, που συνέδραμαν στην διεξαγωγή του προγράμματος, καθώς και το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας και ιδιαίτερα τη Δήμητρα Γαβριηλίδου  και τη Σταυρούλα Μαυρίδου  για την παιδαγωγική καθοδήγηση και απασχόληση των παιδιών. Το πρόγραμμα αυτό δε θα είχε έρθει εις πέρας αν δεν το σηκώνανε εξολοκλήρου στις πλάτες τους οι δάσκαλοι του τόπου μας που ακούραστοι προσφέρουν όπου και όποτε μπορούν στο κοινωνικό σύνολο. Ευχαριστούμε θερμά το Ιωσήφ Οικονομάκη, την Φωτεινή Καραγκούνη ,  την Χατζηβιέρη Κωνσταντίνα, τον Γιωργουλάκη Ιωάννη και τη Τζίνα Στεπανιάν, που ανέλαβαν τη διεξαγωγή των μαθημάτων  και τη συγκρότηση του αναλυτικού προγράμματος και της ύλης. Ακόμα, να ευχαριστήσουμε για τις συμβουλές από την εμπειρία της σε ανάλογα προγράμματα τη συνάδελφο Χατζημαρινάκη Μαρία, αλλά και όσους βοήθησαν στο παιδαγωγικό και οργανωτικό κομμάτι.
Ακόμα ένα ευχαριστώ στους συναδέλφους και στη διευθύντρια του 3ου ΔΣ Σητείας, Ερωφίλη Βασαρμίδου, που μας παραχώρησε το σχολείο για να γίνουν τα μαθήματα και μας το παραχωρεί όποτε το ζητάμε για εκπαιδευτικές δράσεις.
Ενδέχεται τα μαθήματα να συνεχίσουν να διεξάγονται από το Σεπτέμβριο. Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων» ζητούμε τη δημιουργία και στελέχωση μόνιμων δομών υποδοχής και επιμόρφωσης των προσφύγων. Έτσι θα μπορέσουν να ενταχτούν ουσιαστικά στο κοινωνικό περιβάλλον.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γεν. Γραμματέας

Αλεξάκης Αλέξανδρος                                                                                     Σαντιμπαντάκη Ελένη

Συνολικες προβολες σελιδας