Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Παράταση 4 μηνών για να ολοκληρωθεί η γέφυρα στο Χαμέζι

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/-.jpeg?mtime=20160913083344Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου, για την οποία θα διατεθεί το ποσό των 4 εκ. ευρώ, το έργο θα δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία για τα οχήματα

Τελεσίδικη παράταση τεσσάρων μηνών αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για την ολοκλήρωση της γέφυρας στο Χαμέζι, καθώς προχωρά η διαδικασία αντικατάστασης του εργολάβου και η υπογραφή των πρωτόκολλων παράδοσης παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο και το νέο ανάδοχο.
Το σύγχρονο «γεφύρι τις Άρτας» στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΑΚ, για πρώτη φορά φαίνεται ότι μπαίνει σε ομαλή τροχιά υλοποίησης και όπως εκτιμάται είναι απολύτως εφικτό να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο ως το τέλος της χρονιάς. Το νέο εργολαβικό σχήμα που αναλαμβάνει, υπογράφει μέχρι το τέλος του μήνα μαζί με τον απερχόμενο ανάδοχο, τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέσα από τα κείμενα αυτά προσδιορίζεται με σαφήνεια το έργο που έχει εκτελεστεί, και οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση του.

Όπως είναι γνωστό, το μεγάλο έργο της κατασκευής της γέφυρας Χαμεζίου, εμφανίζει ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων 10% ενώ το ποσοστό υλοποίησης του φτάνει το 15%. Συνολικά εκκρεμεί το 80% της τελευταίας εργολαβίας των εργασιών, το οποίο θα κληθεί να ολοκληρώσει το νέο ανάδοχο εργολαβικό σχήμα που ανέλαβε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της κατασκευής της γέφυρας του Χαμεζίου βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης όπως και ο δρόμος της Μεσσαράς, καθώς και τα δύο μεγάλα έργα έχουν διανύσει τις ίδιες διαδρομές, σε ό,τι αφορά στις εκτροπές των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης τους και τις απίστευτες κατασκευαστικές παλινδρομήσεις. Η ολοκλήρωση της γέφυρας Χαμεζίου είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή του Λασιθίου, καθώς πρόκειται για μια γέφυρα 840 μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Κρήτη, η οποία μαζί με το τμήμα του ΒΟΑΚ, εκατέρωθεν της γέφυρας, θα αλλάξει την περιοχή, καθώς και την οδική κυκλοφορία στην ανατολική Κρήτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία υλοποίησης του έργου θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις που αντιστοιχούν σε ένα κόστος 6 εκ ευρώ. Η πρώτη φάση που αφορά στα 2 εκ. ευρώ καλύπτει την ολοκλήρωση του ημικόμβου της Σκοπής και της γέφυρας προκειμένου να γίνει λειτουργική και να κυκλοφορείται. Αρχικά η κυκλοφορία της γέφυρας θα γίνεται με κάποιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά στους κυκλοφοριακούς φόρους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει απαγόρευση για τα πολύ βαριά οχήματα για λόγους ασφάλειας, και προκειμένου να μη συμπέσει η ταυτόχρονη διέλευση πολλών βαρέων οχημάτων ταυτόχρονα.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου, για την οποία θα διατεθεί το ποσό των 4 εκ. ευρώ, όπου προβλέπεται να γίνει η ενίσχυση της αναδομής των μεσοβάθρων κάτω από τη γέφυρα, το έργο θα δοθεί σε πλήρη κυκλοφορία για τα οχήματα.

Πηγή

Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"

Συνολικες προβολες σελιδας