Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ξένοι εκπαιδευτικοί στη Σητεία. Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου

Με δύο επισκέψεις εκπαιδευτικών στη Σητεία ολοκληρώθηκαν δύο Προγράμματα Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου.
Συγκεκριμένα οι επισκέψεις αυτές ήταν στο πλαίσιο υλοποίησης δύο τριετούς διάρκειας προγραμμάτων Erasmus+ και οι τελευταίες συναντήσεις έλαβαν χώρα στη Σητεία όπως είχε προγραμματιστεί.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 8 χώρες: Εσθονία (συντονίστρια χώρα), Πολωνία, Τουρκία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Every child is special» με πολλές δράσεις την τελευταία τριετία. Αντικείμενο του προγράμματος μεταξύ άλλων ήταν και η χρήση κούκλας (persona doll) ως ένα επιπλέον παιδαγωγικό – διδακτικό εργαλείο και η εκμάθηση της μεθοδολογίας Persona Dolls γενικότερα για την αποδοχή της διαφορετικότητας, όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου κ. Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης.
Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου έγινε δειγματική διδασκαλία με την χρήση κούκλας και αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα ενώ πέρα από τις εργασίες για το κλείσιμο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Σητείας, στη Μονή Τοπλού, στο Βάι, στην Χρυσή, στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ως προς το δεύτερο πρόγραμμα, την ευρύτερη περιοχή επισκέφθηκαν εκπαιδευτικοί από 6 χώρες: Ιταλία (συντονίστρια χώρα), Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία και ΠΓΔΜ (Σκόπια). Το πρόγραμμα αυτό είχε τίτλο «Beyond and Louder than Words» με αντικείμενο τη δυνατότητα χρησιμοποίησης καινοτόμων μεθόδων στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία όχι μόνο για μαθητές με δυσκολίες αλλά και για χαρισματικούς μαθητές.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους πέρα από τις συναντήσεις εκπροσώπων όλων των χωρών για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη Μονή Τοπλού, στο Βάι, στην Χρυσή, στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιαννάκης, όλοι οι εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τις λίγες αυτές ημέρες παραμονής τους στη Σητεία και στην Κρήτη γενικότερα φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις για το φυσικό περιβάλλον του τόπου (παρά την επιβάρυνση σε αρκετά σημεία της περιοχής μας που δεν πέρασε απαρατήρητη), τα μνημεία, την τοπική κουζίνα και την φιλοξενία.

Ευχαριστίες
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου τόνισε τη σημασία των Προγραμμάτων Erasmus+ όχι μόνο για το ίδιο το σχολείο αλλά και για την τοπική οικονομία. Ευχαρίστησε παράλληλα όλους όσοι στήριξαν την δράση. «Ευχαριστούμε καταρχήν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σητείας για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους αφού η Διευθύντρια του Ισπανικού σχολείου διαγνώσθηκε με πνευμονία από την πρώτη μέρα παραμονής στη Σητεία και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο μας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Ιεράς Μονής Τοπλού για την πολύχρονη φιλοξενία μας εκεί, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Σητείας, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Παλαικάστρου “Ίτανος”, για την επίσης πολύχρονη αγαστή συνεργασία μας, την τοπική κοινωνία του Παλαικάστρου για την διαχρονική στήριξη στο Σχολείο μας, τον κ. Στέλιο και Νεκτάριο Λιλιμπάκη, τον κ. Γεώργιο Ξυπολιτάκη για την θερμή φιλοξενία και στον χώρο του και την προσφορά φρούτων και τσικουδιάς, την οικογένεια Σαββιδάκη για την προσφορά γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων αλλά και όλους τους συντοπίτες μας, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, που βοήθησαν στην υλοποίηση των δράσεων του Σχολείου ειδικά την τελευταία τετραετία των πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας