Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ζημιές υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Σητείας από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Αχλάδια. Συνάντηση για τα προβλήματα

Συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής της Σητείας που διαβιούν γύρω από τις πυρόπληκτες περιοχές έχει η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στη Σητεία προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που τους απασχολούν μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα 3.000 στρέμματα χορτολιβαδικής αλλά και γεωργικής γης τα οποία κατέκαψε η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή των Αχλαδίων στη Σητεία, δεν προκάλεσαν μόνο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία που στηρίζεται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
Είναι προφανές πως οι ζημιές στις μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις που καταστράφηκαν και αφορούν 2.000 στρέμματα, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο στους κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι αποτιμώντας τις ζημιές, διαπιστώνουν πως η επόμενη μέρα προκαλεί και τεράστιο πρόβλημα στην εκτροφή του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής έχει εγκλωβιστεί πλέον στους σταβλισμένους και απόλυτα ελεγχόμενους χώρους σε μια περίοδο όπου κανονικά η βόσκηση απλώνεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις γιατί δεν υπάρχει επαρκής τροφή για τα ζώα και οι κτηνοτρόφοι αναζητούν λύση και στήριξη από τον ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις.
«Υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεων που τίθεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής διότι πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό για την συντήρηση των κοπαδιών τους. Δεν έχουν τροφή για να ταΐσουν τα ζώα ενώ έχουν καταστραφεί και υποδομές, κυρίως περιφράξεις στους χώρους που έβοσκαν τα αιγοπρόβατα», επιβεβαιώνει η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, η οποία έχει προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ανταποκρινόμενη στο αίτημα τους και αναζητώντας όχι μόνο να καταγράψει τα αιτήματα που υπάρχουν αλλά και να συζητήσουν πιθανές λύσεις.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας