Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τραγικός ο απολογισμός από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σητεία

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-07-12/fotia3.jpg Αποκαρδιωτική η εικόνα μετά την πυρκαγιά της Πέμπτης στη Σητεία – Μικρές οι ζημιές στην Ιεράπετρα
Τραγικός είναι ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς της περασμένης Πέμπτης στην ενδοχώρα του Δήμου Σητείας. Μικρές οι ζημιές που άφησε πίσω της η δεύτερη πυρκαγιά της ίδιας μέρας στο Σελάκανο  Χριστού Ιεράπετρας.

Ο διοικητής του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σητείας επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουλίου, τον δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη, για τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγαλύτερη και δυσκολότερη πυρκαγιά σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
«Ο επίσημος απολογισμός της πυρκαγιάς της περασμένης Πέμπτης στη Σητεία, είναι ότι, έχουν καεί 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 1000 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες (ελιές και αμπέλια) και 300 στρέμματα δασικής έκτασης. Υπάρχει ελαιοπαραγωγός που έχασε από την φωτιά περισσότερα  από 850 ελαιόδεντρα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχασαν από τη φωτιά τη χορτονομή και τις περιφράξεις των εκτάσεων όπου βοσκούσαν τα κοπάδια τους. Η ζημιά για τους ανθρώπους αυτούς είναι πολύ μεγάλη. Ευτυχώς δεν έχουμε καμένα ζώα, αλλά έχουμε πάρα πολλές καμένες κυψέλες και πολλά καμένα αρδευτικά δίκτυα του Δήμου αλλά και ιδιωτικά», μας είπε ο  επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης.
«Πράγματι ήρθαν στο γραφείο μου εκτός από τον κ. Καπετανάκη ο οποίος  με ενημέρωσε για τις ζημιές που έχει καταγράψει η Π.Υ., και μια ομάδα πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, είτε επειδή δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ταϊζουν τα κοπάδια τους με ζωοτροφές στη μάντρα, αφού κάηκαν οι βοσκήσιμες εκτάσεις,  είτε επειδή έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων τους οι αγρότες και δε θα μπορέσουν χωρίς εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην πυρόπληκτη περιοχή της ενδοχώρας του Δήμου μας και για το λόγο αυτό ψάχνουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, να επουλώσουμε τις πληγές», μας είπε ο δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης.
«Εμείς αντιδράσαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη να αποκαθιστούμε τα κεντρικά δημοτικά αρδευτικά δίκτυα, που εκτιμούμε ότι θα μας κοστίσουν γύρω στις 25.000 ευρώ τα οποία θα μας επιχορηγήσει η περιφέρεια Κρήτης, όπως μας υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης κ Σταύρος Αρναουτάκης.  Όμως οι ζημιές στα ιδιωτικά αρδευτικά δίκτυα που θα πρέπει να πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν δεν καλύπτονται από πουθενά», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σητείας.
Αν και η πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης ήταν από τις δυσκολότερες που έχει αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία και το συντονισμό που είχαν στη μάχη με τη φωτιά όλοι οι πυροσβέστες, οι διασώστες, οι εθελοντές, ο Δήμος, τα εναέρια μέσα, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών που έτρεξαν να βοηθήσουν.

Μικρές οι ζημιές στο Σελάκανο
Παρά τη μεγάλη απόσταση από τη Συκιά  Σητείας μέχρι το Σελάκανο  Ιεράπετρας, τα μεσάνυκτα εκείνης της Πέμπτης, οι πυροσβέστες κατάκοποι, άφηναν πίσω τους μια μικρή ομάδα να επιτηρήσει την πυρκαγιά στον Άγιο Γεώργιο Σητείας- που δεν είχε  τεθεί ακόμη υπό έλεγχο- και έτρεχαν να προλάβουν μια άλλη φωτιά που απειλούσε τον τελευταίο πευκόφυτο πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει  στην Ιεράπετρα, το  δάσος του Σελάκανου.
Η επέμβαση τους καίρια, η προσπάθεια τους υπεράνθρωπη, το αποτέλεσμα  της αυτοθυσίας τους, άκρως ικανοποιητικό.
Ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Χριστού κ Αιμίλιος Πετσαγγουράκης κατέβηκε από το Σελάκανο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, και επισκέφτηκε τα γραφεία μας, θέλοντας να στείλει, δια του Τύπου, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν σε αυτήν την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά και να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές  στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο.
«Κάηκαν γύρω στα 500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης  μερικά νεογέννητα πευκάκια μερικά αμπελάκια και 500 περίπου μέτρα αρδευτικά δίκτυα. Γλιτώσαμε τα χειρότερα ευτυχώς. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε πυροσβέστη ξεχωριστά,  το Δήμο Ιεράπετρας, όλους τους διασώστες και τους εθελοντές που συνέδραμαν, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλλών, που όλοι μαζί συντονισμένα, κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφή και να σβήσουν τη φωτιά πριν εξαπλωθεί  και προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας