Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στη Σητεία

Η πρώτη ευρεία συνάντηση στο πλαίσιο της προοπτικής δημιουργίας και λειτουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, Ανοικτής Αγοράς, open mall στην Σητεία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σητείας.
Παρουσία του Δημάρχου κ. Θοδωρή Πατεράκη, της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μαρίας Νικητάκη, του Δ.Σ. του σωματείου και αρκετών εμπόρων, ο Μελετητής κ. Νίκος Δρακωνάκης ενημέρωσε και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Η συζήτηση ήταν εκτενής και πολύ χρήσιμη, όπως επεσήμαναν οι παριστάμενοι, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, που, εφ’ όσον υλοποιηθεί, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Κυρίως την εικόνα της κεντρικής αγοράς με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση προς όφελος των καταστηματαρχών και συνολικά της τοπικής κοινωνίας.
Η επίτευξη αυτής της προσπάθειας είναι δύσκολη, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Ανάπτυξης κι αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ανταγωνιστικότητα, αφού θα συμμετέχουν πόλεις από όλη την Ελλάδα, που καθεμιά θα προσπαθήσει να επιτύχει την έγκριση της πρότασής της.
Ο κ. Δρακωνάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που κατεγράφη από την πλευρά των επιχειρήσεων, στο γόνιμο διάλογο και στα ουσιώδη ερωτήματα που υπεβλήθησαν. «Πιστεύω ότι το κλίμα είναι άκρως θετικό. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή είναι ότι θα γίνει μία προσπάθεια κι από την πλευρά του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου ώστε να ευοδωθεί. Θα είναι μία ευκαιρία πραγματικά πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Σητείας, να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αυτό που προβλέπει 100% χρηματοδότηση και να μετεξελίξει μία εμπορική “γειτονιά” της πόλης σε έναν πνεύμονα εμπορικό με θετικά αποτελέσματα για τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές.
Είναι μία δύσκολη προσπάθεια λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει, αλλά και της δυσκολίας να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης.
Το πρόγραμμα ουσιαστικά είναι για τους εμπόρους, την εμπορική ζωή και κίνηση της πόλης. Στην προκειμένη περίπτωση η εμπορική δραστηριότητα, το επιχειρείν της πόλης είναι συνδικαιούχος στην ουσία όμως είναι ο ουσιαστικός δικαιούχος της προκήρυξης, ο Δήμος έχει τον πρώτο λόγο και πρέπει να παρέμβει σε επίπεδο υποδομών με τρόπο ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος, να “στρώσει το χαλί”, προκειμένου οι έμποροι στην συνέχεια να καρπωθούν αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας