Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

«Πλώρη» για… Κρήτη βάζουν Αμερικανοί και Γάλλοι για τα κοιτάσματα

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-07-04/koitasma.jpg
Υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων σε ExxonΜobil-Total-ΕΛ.ΠΕ.
Πλώρη για το νησί μας και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ετοιμάζονται να βάλουν πλέον Αμερικανοί και Γάλλοι!

Η ισχυρή κοινοπραξία που έχουν συστήσει ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια πήρε το πρώτο επίσημο “πράσινο φως” για να οριστεί παραχωρησιούχος για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού που είχαν βγει σε διεθνή διαγωνισμό.
Ήδη, για του λόγου το αληθές, υπογράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν οι δύο σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις διά χειρός του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραχώρηση στην κοινοπραξία των δύο θαλάσσιων οικοπέδων προς έρευνα (σε πρώτη φάση) και εξόρυξη (σε δεύτερη φάση) του ορυκτού πλούτου στα νότια του νησιού μας...
Το επόμενο βήμα στην πορεία των διαδικασιών αφορά στην αποστολή της σύμβασης παραχώρησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να πέσουν κατόπιν οι τελικές... τζίφρες μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας στη σύμβαση και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή...
Αν και τυπικά θα πρέπει να περιμένουμε βεβαίως και το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μπορούμε να μιλήσουμε πλέον επισήμως για τις πρώτες άδειες έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης.
Το γεγονός αυτό είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό από μόνο του... Τη δική του σημασία έχει, όμως, και το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς, εν προκειμένω η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κινήθηκαν γρήγορα. Αποδείχτηκαν φερέγγυοι από πλευράς προώθησης των διαδικασιών με σωστό τρόπο και στους σωστούς χρόνους, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την παγκόσμια πετρελαϊκή σκηνή, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Κρήτη.
Είναι προφανές ότι, όσο πιο γρήγορα κινηθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης των θαλάσσιων “οικοπέδων”, τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα αποπνεύσει η χώρα για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Εδώ υπάρχει, μάλιστα, και μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος σε οικονομικό επίπεδο. Όπως έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ παλιότερα, σκιαγραφώντας το οικονομικό πλαίσιο για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από αυτή την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων, από τη στιγμή κιόλας που θα δοθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο οι εταιρείες καταθέτουν στην ΕΔΕΥ ένα ποσό για την υπογραφή της συμφωνίας (signature bonus) και ακολούθως καταβάλλουν ένα ποσό ως ενοίκιο για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ετήσια βάση. Όταν δε ξεκινήσει η εκμετάλλευση, καταβάλλεται επιπλέον μπόνους κι άλλο ένα με την πρώτη παραγωγή. Και φυσικά κατά την παραγωγή υπάρχει το μέρισμα που θα έχει συμφωνηθεί να παίρνει η χώρα μας.
Αναλυτικότερα, δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τις οποίες ορίζεται η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Total και την ExxonMobil ως επιλεγείσα αιτούσα για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ξεκίνησε από αίτηση των ίδιων των εταιρειών. Μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις των εταιρειών με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό την εισήγηση για τον ορισμό των επιλεγέντων αιτούντων.
Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή τους από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και τις κοινοπραξίες, και την έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.
Στο Ιόνιο
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς, σύντομα θα υποβληθεί στον υπουργό η εισήγηση για τον ορισμό του επιλεγέντος αιτούντος και για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Repsol. Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχείς ρυθμούς, δεδομένου ότι οι προσφορές των κοινοπραξιών υπεβλήθησαν στις 5 Μαρτίου.
Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τετραγωνικά χλμ. Οι αιτήσεις αξιολογούνται ως προς την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα των ερευνητικών εργασιών, το ύψος του μισθώματος και τα λοιπά οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς και την έκταση των περιοχών που αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης των ερευνών.

Πηγή : Νεά Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας