Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο δάκος «χτύπησε» τους ελαιώνες της Ιεράπετρας

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/6/files/Image/201709/doc_20170922_1853260_istock_515603514.jpgΣε μια τρίτη συνεχόμενη καταστροφική ελαιοκομική περίοδο οδηγούνται τα δυτικά χωριά, και ο κάμπος της Ιεράπετρας, μέχρι τα όρια της τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννου.

Στις περιοχές αυτές, εμφανίζονται ήδη τα πρώτα προβλήματα από τις προσβολές του δάκου, ο πολλαπλασιασμός του οποίου ευνοήθηκε, από τις δροσερές καιρικές συνθήκες του Ιούνη και την αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, αφού δεν βρέθηκαν ούτε φέτος, εργολάβοι να αναλάβουν το έργο.
Τα δυο προηγούμενα χρόνια η παραγωγή λαδιού στην ευρύτερη Ιεράπετρα κυμάνθηκε στο 50% μιας κανονικής ελαιοκομικής περιόδου κι ενώ την άνοιξη η ανθοφορία ήταν ικανοποιητική για να οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε μια χρονιά «βεντέμας», τελικά η παρατεταμένη ανομβρία, προκάλεσε απόρριψη των ανθών στις άνυδρες περιοχής , σχινοκαρπία και ελλειμματική καρπόδεση στις αρδευόμενες.
«Ο κάμπος της Ιεράπετρας, οδηγείται  με μαθηματική ακρίβεια, σε μια τρίτη συνεχόμενη  καταστροφική σαιζόν, με την παραγωγή λαδιού να μην ξεπερνά το 50%.
Η καρπόδεση ήταν προβληματική και πιο πρώιμη στην παραλιακή και ημιορεινή ζώνη της Ιεράπετρας, με τα προβλήματα της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και της άνοιξης, να έχουν παίξει και πάλι καταλυτικό ρόλο, μη επιτρέποντας στους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν την υπεραξία του κόπου τους, καθώς μάταια περίμεναν,  ότι αυτή θα ήταν η καλή τους χρονιά.
Αν και προσπαθήσαμε από τον  Β΄ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, την ΕΑΣΙ και τον Συνεταιρισμό Κεντριού – Βαϊνιάς, να βρούμε μια λύση ώστε να γίνει το πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν τα καταφέραμε ούτε και φέτος», μας είπε ο πρόεδρος του  Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού κ Αντώνης Φρονιμάκης, ο οποίος συνέστησε στους 240 ελαιοπαραγωγούς μέλη του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, να αναλάβουν οι ίδιοι την προστασία της παραγωγής τους από το δάκο.
«Επειδή λοιπόν στα Δυτικά χωριά και στον κάμπο της Ιεράπετρας δεν κατάφεραν να βρουν εργολάβους να αναλάβουν την παγιδοθεσία και τη δακοκτονία, συνιστούμε στους  ελαιοπαραγωγούς να αναλάβουν  μόνοι τους, με τη συμβουλή των γεωπόνων τους, να παρακολουθούν τους πληθυσμούς του δάκου με αυτοσχέδιες  η έτοιμες δακοπαγίδες, που θα αναρτήσουν στα λιόφυτα τους, και να ψεκάζουν με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά  συμβατικά η βιολογικά τα ελαιόδεντρα τους, όποτε χρειάζεται», προτείνει και η υπεύθυνη του τμήματος  ποιοτικού ελέγχου και φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λασιθίου, κ. Αγγελική Καραταράκη.
 «Στις υπόλοιπες περιοχές του Ν. Λασιθίου, όπου υπάρχουν εργολάβοι δακοκτονίας ο πρώτος ψεκασμός του δάκου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επειδή όμως η σαιζόν είναι πολύ παράξενη λόγω της ανομβρίας θα πρότεινα στους παραγωγούς να παρακολουθούν από κοντά τους ελαιώνες τους και να παρεμβαίνουν συμπληρωματικά, όπου διαπιστώνουν μεγάλο αριθμό δάκων», μας είπε η γεωπόνος κ. Αγγελική Καραταράκη.
Η εικόνα στις άνυδρες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας είναι  απογοητευτική, καθώς η ζέστη και η ανομβρία τους ανοιξιάτικους μήνες, δεν επέτρεψαν να γονιμοποιηθούν οι ανθοί της ελιάς, οι οποίοι κάηκαν από τον ήλιο και έπεσαν στη γη από τον αέρα. Σε αυτές της περιοχές οι ελαιοπαραγωγοί δε θα μαζέψουν φέτος  λάδι ούτε για δείγμα.
«Ο ψεκασμός του δάκου θα πρέπει να ξεκινά κάθε χρόνο την πρώτη Ιουνίου για να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο πληθυσμός του καταστροφικού εντόμου. Από τη στιγμή που μπήκε ο Ιούλης και στον κάμπο της Ιεράπετρας δεν έχει ψεκάσει ακόμα  τα λιόφυτα του ούτε το 5% των ελαιοπαραγωγών, η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο πληθυσμός του δάκου θα συνεχίσει μα καταστρέφει ανεξέλεγκτα την παραγωγή μας. Καλώ λοιπόν όλους τους ελαιοπαραγωγούς να  ξεκινήσουν άμεσα να ψεκάζουν μόνοι τους με το σωστό τρόπο τα ελαιόδεντρα τους εφαρμόζοντας τις συμβουλές των γεωπόνων τους, για να σώσουμε ένα μέρος της παραγωγής και φέτος», προσθέτει ο κ. Αντώνης Φρονιμάκης.
«Εκτός από τη χημική καταπολέμηση όμως οι παραγωγοί μπορούν να ακολουθήσουν και τη βιολογική καταπολέμηση πάντα με τις συμβουλές και τις υποδείξεις των γεωπόνων τους.
Μόνο στην περίπτωση που έχουμε  για αρκετές μέρες θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου,  μόνο τότε,  ο καύσωνας μπορεί να μηδενίσει τον πληθυσμό του δάκου και να καταστρέψει τις εναποθέσεις των αυγών που έχει προλάβει να κάνει, τρυπώντας τη σάρκα της ελιάς. Μόλις όμως πέσουν οι θερμοκρασίες ο δάκος που θα έχει απομείνει, θα ξεκινήσει και πάλι το καταστροφικό του έργο», μας διευκρινίζει τέλος η κ. Αγγελική Καραταράκη.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας