Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη Σητεία

Αρκετά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς υπό την προεδρία της κ. Ελένης Πλατανάκη, Προέδρου και της Τοπικής Κοινότητας Σητείας. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής κ. Παύλος Χριστοδουλάκης,
Αντιδήμαρχος Σητείας και Αντώνης Μπιλανάκης, Κτηνίατρος και από το Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας οι κ. Δέσποινα Κουνελάκη και Μαρία Μηλάκη.
Η κ. Πλατανάκη σημείωσε ότι η συζήτηση αφορούσε θέματα για την αδεσποτία σκυλιών και καταγγελίες πολιτών -προφορικές και γραπτές  στην υπηρεσία- για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων σε διάφορες περιοχές της Σητείας. Τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν ξεχωριστά κάθε μία από τις περιπτώσεις. Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε παρέμβαση  κι έχουν απομακρυνθεί κάποια σκυλιά ώστε να αποδυναμωθούν οι αγέλες που δημιουργούνται κατά καιρούς στην πόλη.
«Έχουμε απτά αποτελέσματα σε αυτό το κομμάτι, έχουμε δύο περιπτώσεις ακόμη και είμαστε στην διαδικασία απομάκρυνσης  δύο σκυλιών και την μεταφορά τους στο καταφύγιο, ενώ εστιάζουμε και στην δυνατότητα της υιοθεσίας», πρόσθεσε η κ. Πλατανάκη. Αλλά και εστίασε στην πολύ καλή συνεργασία των μελών της Επιτροπής και στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ταΐστρες και στις ποτίστρες
Επί τάπητος ετέθη ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση στα τέλη Σεπτεμβρίου μίας πενθήμερης καμπάνιας στείρωσης για γάτες σε όλα τα χωριά του Δήμου με την βοήθεια και των κατοίκων τους καθώς και εθελοντών
Αναφορά έγινε και στις ταΐστρες και στις ποτίστρες, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης της Σητείας, μία δράση που έχει επιφέρει ήδη θετικά αποτελέσματα. Ο Δήμος έχει αναλάβει το κόστος των τροφών καθώς και φέτος το κόστος του προγράμματος με σύμβαση ενός κτηνιάτρου για τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων στο καταφύγιο και μία σειρά δράσεων, που περιλαμβάνουν στειρώσεις, περίθαλψη άρρωστων ζώων, εξετάσεις στα σκυλιά, τσιπαρίσματα  κλπ. Η διαδικασία έχει  ξεκινήσει  και  καταγράφονται τα σκυλιά στο μητρώο του Δήμου.
Τις προσεχείς επίσης ημέρες αναμένεται και ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά την δαπάνη αυτόματης ταΐστρας. Σε αυτήν θα μπορεί ο πολίτης να τοποθετεί ένα άδειο μπουκάλι νερού, που θα αντιστοιχεί σε τροφή.
«Έχει διπλό σκοπό η προσπάθεια αυτή, αφ’ ενός της προώθησης της ανακύκλωσης κι αφ’ ετέρου της ανάδειξης της ευαισθησίας μας προς τα αδέσποτα για να εξασφαλίζεται η τροφή τους», τόνισε η  κ. Πλατανάκη.

Το νέο καταφύγιο
Παράλληλα αναφέρθηκε στην  σημαντική δράση των εθελοντών του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας -τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά- και στην καλή κι αποδοτική συνεργασία με την Επιτροπή.
Στάθηκε και στην πρόταση του Συλλόγου για την παραχώρηση του νέου καταφυγίου, που βρίσκεται σε διαδικασία αποπεράτωσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί με προβλεπόμενη χρήση πέντε ετών έτσι ώστε να επιδιωχθεί και ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αλλά και να καταστεί δυνατή η διενέργεια επεμβάσεων για την καλύτερη λειτουργικότητά του (περίφραξη προκάτ  σπιτάκια κλπ). Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ενώ ήδη θετικά γνωμοδότησε για το ζήτημα η Δημοτική Κοινότητα Σητείας.

Συνεχίζεται η προσπάθεια
«Μετά από αρκετά προβλήματα που υπήρξαν στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων και στην περιοχή της Σητείας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης με θετικά αποτελέσματα. Προφανώς και ζητήματα εξακολουθούν να προκύπτουν διότι δυστυχώς για την πλήρη αντιμετώπιση του απαιτείται αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς του συνόλου των πολιτών κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα. Όμως σταδιακά καταγράφονται αλλαγές.
Έχει καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και συστηματική δουλειά, ιδιαίτερα από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας, αλλά και από άλλους φιλόζωους πολίτες, που συμβάλουν όπως μπορούν. Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα  για την ευζωία των ζώων και για να μην προκαλούν προβλήματα. Το ζήτημα της αδεσποτίας είναι τεράστιο κι από ότι φαίνεται θα εξακολουθεί να υπάρχει. Έχουμε αρκετές εγκαταλείψεις ζώων δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε την παιδεία που θα έπρεπε. Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει είναι συνεχής», κατάληξε η  κ. Πλατανάκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας