Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Αυτή είναι η «ασπίδα» των ελιών κατά της Xylella

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-06-04/elia.jpgΑσπίδα για τη χώρα μας, αν πράγματι προχωρήσει, θα είναι η παραγωγή πιστοποιημένων δενδρυλλίων ελιάς, όπως έχει γράψει επανειλημμένως η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφορικά με το βακτήριο Xylella fastidiosa, ενώ υπάρχει τώρα και η δέσμευση για πιστοποιημένο υλικό ως το τέλος του έτους.

Τη δυνατότητα λοιπόν αυτή ανακοίνωσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εντός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τη διεύθυνση του ιδίου, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης.
Το υλικό αυτό θα ελέγχεται εργαστηριακά από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και θα πιστοποιείται με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.
Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.
Τη σύσκεψη οργάνωσε ο κ. Κόκκαλης, για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες στη χώρα μας να παράγει και να διαθέτει ανώτερης κατηγορίας, πιστοποιημένα δενδρύλλια ελιάς, ώστε να είναι αυτά ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές, αλλά και οι ελαιοκαλλιεργητές μας διασφαλισμένοι ότι τα δενδρύλλια που αγοράζουν είναι εγγυημένα όσον αφορά στη φυτοϋγεία και την ποικιλιακή ταυτότητά τους.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας στον τομέα αυτό υστερεί πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα δενδρύλλια που παράγονται είναι της κατώτερης κατηγορίας (CAC).
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και θα μπορεί πολύ σύντομα να παράγει πιστοποιημένα δενδρύλλια, τουλάχιστον, ελιάς. Ήδη το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, όπως διαβεβαίωσε ο δρ. Γιώργος Κουμπούρης, διαθέτει εξυγιασμένο και ταυτοποιημένο προβασικό υλικό για τις 10 πιο εμπορικές ελληνικές ποικιλίες.
Το υλικό αυτό μένει να πιστοποιηθεί και ως προς τη φυτοϋγεία του από το αρμόδιο εργαστήριο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ). Ήδη αυτές τις ημέρες υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του ΜΦΙ και, όπως διαβεβαίωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού, είναι προγραμματισμένο να σταλούν τα απαραίτητα δείγματα για εργαστηριακή εξέταση το φθινόπωρο.
Έτσι, εφόσον όλα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, από το τέλος περίπου του έτους οι ενδιαφερόμενοι φυτωριούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται πιστοποιημένο προβασικό (ή βασικό) υλικό των 10 ποικιλιών ελιάς που διαθέτει το Ινστιτούτο Χανίων, για να προχωρήσουν στην παραγωγή και διάθεση πιστοποιημένων δενδρυλλίων προς φύτευση.
Και βέβαια θεωρείται δεδομένη η υποχρέωση των φυτωριούχων, για να μπορούν να προμηθευτούν το υλικό αυτό, να διαθέτουν υποχρεωτικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις (διχτυοκήπια κ.λπ.), που προβλέπονται από τη νομοθεσία, και να υπόκεινται στους σχετικούς ελέγχους. Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Χανίων σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία προβασικού υλικού και για άλλες ποικιλίες ελιάς.
Σήμα κινδύνου για το βακτήριο
Στο μεταξύ, όπως είχαμε γράψει και πρόσφατα, εποχές... φυλλοξήρας θυμίζει η σημερινή υπόθεση του βακτηρίου της Xylella, με τη διαφορά ότι εμείς ως χώρα είμαστε ακόμα στο στάδιο που πιστεύουμε ότι, επειδή κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, δε μας έχει “επισκεφτεί” ακόμα ο εισβολέας- “φονιάς”...
Και όπως γράφαμε επίσης, με βάση την τελευταία ενημέρωση, «ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει μολύνει περίπου το 10% του συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Πρόσφατα αναφέρθηκαν νέα κρούσματα σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία, και σε φυτά των ειδών Acacia saligna (νέος ξενιστής), Prunus cerasus (νέος ξενιστής), Euryops chrysanthemoides και Polygala myrtifolia στην περιφέρεια Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής στη Γαλλία...».
«Να μπουν σε… καραντίνα»
«Να μπουν σε καραντίνα για τη χώρα μας όλες οι περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί το βακτήριο. Να πάρει τώρα την απόφαση αυτή η ελληνική κυβέρνηση και να κάνει έλεγχο στις εισαγωγές όλων των φυτών από τις άλλες χώρες», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Αυτό το βακτήριο δεν έρχεται ούτε από ρούχα, ούτε από παπούτσια, ούτε από κάποια προϊόντα τυποποιημένα. Έρχεται μέσα από χώμα και μέσα από φυτώρια. Και όχι μόνο η Xylella. Οποιαδήποτε λοιπόν ασθένεια μπορούμε να την προλάβουμε όταν απαγορευτεί η εισαγωγή φυτών από τις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί αυτή η ασθένεια. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να απαγορευτεί όχι μόνο η ελιά, αλλά οποιοδήποτε φυτό που θα μπορούσε να μεταφέρει το βακτήριο...».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας