Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ένας νέος πολιτικός φορέας ( γεννιέται ) στον δήμο Σητείας

Λένε ότι στα καφενεία ακούς τις καλύτερες πολιτικές κουβέντες και αναλύσεις.

Λέει επίσης ο σοφός... λαός ότι όταν κάτι θεωρείτε απίθανο ή υπερβολικό τότε μιλάμε για καφενειακές συζητήσεις.
Κι όμως όταν κάποιος αναζητά όλο και κάτι θα βρεί.
Και όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Συμπεράσματα και αναλύσεις που γέμισαν την ( βαλίτσα ) της αναζήτησης μας, προβληματισμοί και ανησυχίες αλλά και πολλές φορές ίχνη ελπίδας, κατέληξαν στο ρεπορτάζ μας που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σητείας, με άρωμα αυτοδιοικητικών ζυμώσεων.
Είχαμε γράψει σε σχετικό άρθρο πρίν απο λίγο καιρό για τις πολιτικές ζυμώσεις και τους προβληματισμούς που γεννιόνται στα δημοτικά αλλά και στα καθημερινά της επαρχίας Σητείας, αναζητώντας το όραμα και την ελπίδα για ένα καλύτερο μεθαύριο.


Βρισκόμαστε ενάμιση περίπου χρόνο πρίν απο τις αυτοδιοικητικές εκλογές ( με την μορφή που τελικά θα έχουν ) δεδομένο ότι στα τέλη Απριλίου δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ  το λεγόμενο πρόγραμμα  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι

Τώρα το πόσο θα ισχύσει και θα πετύχει ένας θεσμός που υποβαστάζεται και υπολειτουργεί, δεδομένο ότι εξαρτάτε απο την κεντρική πολιτική σκηνή, τόσο απο πόρους, όσο και απο αποφάσεις θα φανεί στην πορεία και στην πλάτη της κοινωνίας.
Απο περιοχή σε περιοχή οι ανάγκες της κοινωνίας διαφέρουν, κοινός παρανομαστής όμως είναι η ανάγκη καλύτερης ποιότητας ζωής και ασφαλούς διαβίωσης.

Εν αναμονή των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα με το οποίο λοιπόν θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται οι σημερινές δημοτικές παρατάξεις και όσες ακόμα γεννηθούν, oι οποίες ωστόσο έχουν αρχίσει ήδη τις ζυμώσεις με βάση όσα έχουν διαρρεύσει για την επικρατούσα αντίληψη περί εφαρμογής της απλής αναλογικής. 
Τώρα θα μου πείτε πόσο ενδιαφέρει στην αγωνιώδη καθημερινότητα του κόσμου το όνομα ενός προγράμματος που θα επιφέρει αλλαγές σε πρώτη φάση στους αιρετούς και στους πολιτευτές που ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά.
Κι όμως ενδιαφέρει αλλά έμμεσα.
Στην Ελλάδα βέβαια πάντα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι πολίτες, ενημερώνονται για τις αλλαγές υστερόβουλα απο ( αυξημένους λογαριασμούς, δυσκολίες επιβίωσης, πιθανές κοινωνικές αδιαφορίες, κτλ. )
Εγκλωβισμένοι στα νέα μέτρα τάξης που θα επιφέρει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, οι υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης καλούνται να μεταμορφώσουν την νύχτα σε μέρα μέσα όμως απο εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
ΟΠΩΣ ( Ενέργεια... Εμπιστοσύνης, οράματος, όρεξης, συμμετοχής και εργατικότητας )




( Οργώνοντας ) την Κρήτη για τις ανάγκες του κάθε ρεπορτάζ ( πολιτιστικού - πολιτικού ) σταματάω στην επαρχία Σητείας που πασχίζει χρόνια να βρεί ταυτότητα και να συστηθεί με όνομα και επίθετο, τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσει την ταυτότητα...
Ξεχωριστή ( ράτσα ) οι Σητειακοί με φιλότιμο και με διάθεση φιλοξενείας.
Η Κρήτη έχει πολλά ονόματα, πολλούς μνηστήρες, πολλές νύμφες και πολλά προυκιά.
Στις επισκέψεις μου στην επαρχία Σητείας αλλά και στις επαγγελματικές μου δράσεις γνώρισα και εξακολουθώ να γνωρίζω αξιόλογους ανθρώπους, που με συνόδευσαν σε δρόμους, ή μου έδειξαν και με κάλεσαν σε άλλους νέους.



Συζητήσεις και προβληματισμοί δεν έλειψαν ποτέ απο το τραπέζι των συναντήσεων μου ακόμα και όταν συνοδευόταν απο τσικουδιά που η Σητεία την κατέχει... καλά.
Μιλώντας και αρθογραφόντας συχνά πυκνά για την αναζήτηση οράματος στο μεθαύριο αυτού του τόπου συνειδητοποίησα ότι ο προβληματισμός και η απογοήτευση ώς πρός την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της επαρχίας Σητείας είναι έντονος, και αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές.
Επικαλούμαι την αξέχαστη ατάκα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου απο την ελληνική ταινία ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ που χαρακτηριστικά έλεγε ότι αυτές οι εκλογές είναι βουβές, με όλη την μετέπειτα γνωστή εξέλιξη του σεναρίου.

Η σημερινή δημοτική αρχή εκλέχτηκε με την ψήφο του Σητειακού λαού, και απο την πρώτη ημέρα της θητείας της αγωνίζεται για την καθημερινότητα, κρίνετε κάθε μέρα απο το έργο της, όπως και θα κριθεί και στο τέλος της θητείας της, απο τους πολίτες που καλούνται να βρεθούν στις κάλπες.
Συμμετοχές σε εκθέσεις, συνεργασίες, σχεδιασμοί και υλοποιήσεις, καθυστερήσεις, διαβουλεύσεις, αλλά και έργα χρηματοδοτούμενα απο ευρωπαϊκά πακέτα ή απο οικονομικούς πόρους της περιφέρειας Κρήτης, είναι οι δράσεις και η διεκδίκηση του αυτονόητου στον βωμό της καθημερινότητας.

Όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε απο πράξεις και συμπεριφορές.
Δεν ξέρω 1,5 χρόνο πρίν της εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έαν θα είναι βουβές ή πολύβουες αλλά οι ζυμώσεις που καλλιεργούνται προς το παρόν είναι άηχες...

Καινούργιοι πολιτικοί φορείς, θα αντιμετωπίσουν παλιά γνώριμα πρόσωπα,που πιθανόν θα δηλώσουν παρόν, και νέο ανακάτεμα της τράπουλας θα μοιράσει θέσεις και πορείες, αλλάζοντας ανάλογα το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών τις ισορροπίες.
Παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης, ανεξαρτητοποίηση του επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης, ανεξαρτητοποίησεις δημοτικών συμβούλων, καταδίκες και εθελοντικές - αναγκαστικές παραιτήσεις, δηλώσεις στήριξης, αλλαγές στρατοπέδων, ανταλλαγές θέσεων, διαφωνίες και έλλειψη ανοικτών μυαλών, αλλά και δημιουργίες ομάδων, συνθέτουν το έως τώρα κλίμα των δημοτικών πεπραγμένων και συντηρούν το κλίμα της προεκλογικής αναζήτησης.


Ωφείλω να μοιραστώ την εκπληκτική εμπειρία μου, που μου προξένησε την αφορμή για την δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου.

Έχουμε ακούσει την εύκολη έκφραση... τα παράπονα σας στον δήμαρχο, ακούγεται συχνά πυκνά επίσης στην ζωή η φράση ότι, κοντοπλησιάζουν οι εκλογές.

Ίσως αυτό για την κάθε δημοτική αρχή που βρίσκεται στην εξουσία, να είναι μοιραίο άλλοτε απο κούραση άλλοτε απο έλλειψη στρατηγικής και οράματος, και άλλοτε απο έλλειψη σωστής διαχείρισης αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Στα καφενεία των χωριών της επαρχίας Σητείας και στα ρακάδικα της πόλης μοιράστηκαν μαζί μου άνθρωποι που με γνώρισαν και με παρακολουθούν διαδικτυακά τους προβληματισμούς τους για ένα συγκεκριμένο θέμα που απασχόλησε την τοπική  κοινωνία τον Ιανουάριο του 2017.

Η πολυσυζητημένη αποπομπή του πρώην αντιδημάρχου Σητείας κυρίου Χαράλαμπου Λεβεντέρη απο τον δήμαρχο Σητείας 2 μόλις ημέρες μετά τον ερχομό του νέου χρόνου στις 2 Ιανουαρίου 2018 και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα τελικά έφερε σαν αποτελέσμα, ο πρώην αντιδήμαρχος Σητείας να προχωρήσει σε μια ομάδα προβληματισμού ( σύμφωνα με τον ίδιο και με τους Ανθρώπους που τουλάχιστον για το ρεπορτάζ συνομιλήσαμε ) που σήμερα έχει γιγαντωθεί.



Ένα κύμα... συμπάθειας και προσδοκίας... το οποίο ανακατεύεται ( στις κουβέντες των συναντήσεων μου για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ), με την δυσαρέσκεια του σήμερα και την αναζήτηση νέου αίματος για το μέλλον της επαρχίας Σητείας, μας δημιούργησε ευχάριστους προβληματισμούς, το γεγονός ότι το ( μαζί ) τελικά προσπερνάει το ( εγώ ).
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, απο διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, και μορφωτικού επιπέδου, αλλά και κάθε πολιτικού χώρου θέλουν να ενωθούν και να προσφέρουν.

Η συγκεκριμένη ομάδα προβληματισμού αποτελείται απο ένα ευρέως φάσμα ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, και πολιτικών τάσεων - Αριστεράς και δεξιάς.
Εντύπωση μάλιστα μας έκανε ευρύτερα στην επαρχίας Σητείας, που ακούσαμε ότι σε μόλις 5 μήνες η συγκεκριμένη ομάδα απαρτίζεται απο περίπου 40 άτομα, οι οποίοι είναι έτοιμοι στην πρώτη γραμμή, αλλά και απο πολλούς άλλους στις Τοπικές κοινότητες του δήμου.

Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί απέναντι στα προβλήματα και στην έλλειψη οράματος απο την υπάρχουσα δημοτική αρχή αυξάνονται και συσπειρώνονται στην συγκεκριμένη ομάδα φίλων του κυρίου Χαράλαμπου Λεβεντέρη.
Ο ( πονοκέφαλος ) των νέων δεδομένων που ενδέχεται να επηρεάσει την τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ είναι ευχάριστος αλλά και ενθαρρυντικός δεδομένου τις αύξησης των ανθρώπων που βρίσκουν κοινό κώδικα συνεννόησης και οράματος με τον κύριο Λεβεντέρη.

Σε ερωτήσεις που θέσαμε ποίον θα ψηφίζατε στις επόμενες εκλογές και γιατί, οι απαντήσεις που μας δόθηκαν είχαν βέβαια και Ελληνική χροιά.
Τον Ξάδερφο, τον γείτονα, τον φίλο.

Χωρίς εμπάθεια, και με προσεκτικές κινήσεις μεταφέρω τις καταγραφές του ρεπορτάζ που με βρήκαν όμως έκπληκτο, και απο απαντήσεις που περιείχαν ορμή και ενθουσιασμό πολιτών να ριχτούν στην μάχη της αναγέννησης του δήμου Σητείας και ευρύτερα της επαρχίας .
Ειδικότερα στα χωριά της επαρχίας και μάλιστα στον πρώην δήμο Ιτάνου μας εκφράστηκε η παραμελημένη, ξεχασμένη και πολλές φορές άθλια κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή, η οποία δεν πήρε τον ρόλο που της ανήκει σε υπόληψη, υποδομές στον νέο Καλλικρατικό δήμο.



Χαρακτηριστικό το παράδειγμα κατοίκων της περιοχής του Παλαίκαστρου που μας ανέφεραν ( ότι τα γερασμένα μας μυαλά δώσανε στον κόσμο, σκέφτηκαν και έκαναν ότι έκαναν, καιρός είναι να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους που με ήθος και αποδείξεις θα βάλουν το λιθαράκι τους.
Μάλιστα μας ανέφεραν ότι ο κύριος Χαράλαμπος Λεβεντέρης είναι ένας νέος Άνθρωπος με ήθος, όρεξη για δουλειά, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και 3,5 χρόνια και ονειρεύεται ένα καλύτερο και ισόνομο μεθαύριο για τον τόπο του.

Για χάρη της ιστορίας να αναφέρουμε ότι ο κύριος Λεβεντέρης  στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη πρώτος σε ψήφους με 1.362 σταυρούς, κάτι μάλιστα που συνέβη πρώτη φορά σε αναμέτρηση στον δήμο Σητείας.

Ιδιαίτερο Χαρακτηριστικό του κυρίου Λεβεντέρη, που εισπράξαμε απο τους πολίτες του δήμου Σητείας ήταν η συνεργασία του ώς αντιδήμαρχος με φορείς απο όλους τους χώρους και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας πέρα απο χρώματα.



Το ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ επικοινώνησε και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κύριο Λεβεντέρη ο οποίος μας εξέφρασε την απορία του για τις πληροφορίες του ρεπορτάζ.
Στην ερώτηση μας εάν δηλώνει παρόν... στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και εάν έχει να μας σχολιάσει το ρεύμα και την αγάπη του κόσμου στα πλαίσια του ρεπορτάζ για τις εκλογές που έρχονται σε περίπου 1,5 χρόνο, μας απάντησε ότι ούτε επιβεβαιώνει αλλά και ούτε και διαψεύδει, ενώ συνεχίζοντας μας ανέφερε ότι οι ανθρώπινες επαφές, με αφορμή εκδηλώσεις, αλλά και το δημόσιο παρόν που δίνει, είναι αμοιβαίες και εγκάρδιες απο τον κόσμο.

Μάλιστα μας παρέπεμψε σε δηλώσεις το ανώτερο 10 μήνες πρίν τις αυτοδοικητικές εκλογές, και αφού ολοκληρωθεί η τελική ψήφιση και εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης του προγράμματος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Συνεχίζοντας ο κύριος Λεβεντέρης μας ανέφερε ότι καινούργιο προκύψει θα δημιουργηθεί απο την ανάγκη του κόσμου για κάτι καλύτερο και θα παρουσιαστεί χωρίς λαϊκισμούς, και τυμπανοκρουσίες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες απο το περιβάλλον του κυρίου Λεβεντέρη απο την πόλη της Σητείας, μάθαμε ότι ενεργοί πολίτες στην ομάδα προβληματισμού των 40 ατόμων του είναι, Πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, απόστρατοι αξιωματικοί ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και ΔΕΚΟ, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, ΑΜΕΑ και άλλων ομάδων και αρκετοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κύριος Λεβεντέρης έλκει φιλίες και τάσεις κοινών προβληματισμών, και σε κάθε τοπική κοινότητα του δήμου Σητείας με ανάλογη στήριξη συμπάθειας και κοινής πορείας.

Υ.Γ... Επειδή η κάλπη είναι γένους θηλυκού και επειδή οι ζυμώσεις έπονται και ο 1,5 χρόνος είναι αρκετό διάστημα αλλά και λίγος ας αναμένουμε όλοι μας τις εξελίξεις.

Α.Ι.Γ


Πηγή : Sitiakanea.gr

Συνολικες προβολες σελιδας