Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στην περιοχή της Σητείας

Οκτώ Γαλάζιες Σημαίες έλαβε φέτος ο Δήμος Σητείας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Πρόκειται για τις ακτές: Ανάληψη, Βάι/ Φοινικόδασος, Κάτω Ζάκρος, Κουρεμένος, Λαγούφα/ Μικρή Πόλη Κρήτη, Μακρύς Γιαλός- Λαγκούφα, Σητεία 1, Χιόνα.

«Είναι γνωστό», ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης, «ότι το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”  απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και σε παραλίες που πληρούν προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σητείας πρότεινε κάποιες περιοχές, οι οποίες και προκρίθηκαν.
Υπήρξαν και προτάσεις για την περιοχή του Γούδουρα, όμως επειδή η υλοποίηση κάποιων πραγμάτων δεν ήταν εφικτή άμεσα, μεταφέρθηκε η πρόταση για την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά την περιοχή του Ξεροκάμπου υπήρξε μία εμπλοκή για το ζήτημα wc ΑμεΑ, όπου δεν υπήρξε συμφωνία με τους ιδιώτες της περιοχής που έχουν καταστήματα και κατόπιν συζήτησης θα δούμε αν κι αυτή μπορεί να ενταχθεί την επόμενη χρονιά.
Η ποιότητα των υδάτων σε αυτές τις περιοχές είναι εξαιρετική. Τα νερά σε όλες τις περιοχές είναι στην καλύτερη κατάσταση, και σε αυτές που έχουν λάβει Γαλάζια Σημαία και στις υπόλοιπες. Εξάλλου όλο τον χρόνο θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των υδάτων, τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιοποιούνται».
Για τα ξενοδοχεία
«Εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι», συνέχισε, «είναι ότι η Γαλάζια Σημαία είναι κατ’ ουσία όχι δείκτης περιβαλλοντικός, αλλά περισσότερο τουριστικός κι αξιοποίησης της περιοχής που αναπτύσσεται η Γαλάζια Σημαία, με την έννοια να υπάρχουν υποδομές, να μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο που θα προσέλθει εκεί μια κι ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές αναπτύσσονται δράσεις καταστημάτων εστίασης, ξενοδοχείων κλπ.
Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα -αλλά πολλές φορές είναι και υποχρέωση- σε τέτοιες μονάδες να αναλαμβάνουν την διαδικασία της Γαλάζιας Σημαίας, που είναι στη περιοχή τους με δικά τους έξοδα, όπως συμβαίνει στην Σητεία με το ξενοδοχείο Sitia Beach και δύο ξενοδοχεία του Μακρύ Γιαλού».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας