Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στην Κρήτη το ελαιόλαδο μένει αδιάθετο, στις Σέρρες το μετατρέπουν σε …χαβιάρι

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/ELT-08-05-17_tn-e1526460997745.jpgΈνα απ’ τους πλέον πρωτότυπους και αποδοτικούς τρόπους μεταποίησης του ελαιολάδου έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται εδώ και 1 χρόνια στο Σιδηρόκαστρο Σερρών όπου στον βιολογικό ελαιώνα «Ευ Γαία» με περισσότερα από 1.200 ελαιόδενδρα, και πλέον έχουν καταφέρει να παράγουν και να παρουσιάσουν διατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με το …χαβιάρι από ελαιόλαδο να είναι ένα απ’ αυτά που ξεχωρίζουν.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ Νεκτάριος Ταφλανίδης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για την προσπάθεια αυτή η οποία όπως λέει έχει αρχίσει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς με τα προϊόντα να εξάγονται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον επόμενο μήνα να είναι προγραμματισμένη η πρώτη εξαγωγή στις ΗΠΑ.
Η έμπνευση για τα προϊόντα αυτά, όπως λέει ήρθε από το χώρο της γαστρονομίας και συγκεκριμένα της μοριακής γαστρονομίας που έχει αναπτύξει ο σεφ Ferran Adria στο πολυβραβευμένο ισπανικό εστιατόριο ΕlBulli της Ισπανίας, και πρόκειται για ένα είδος μαγειρέματος στον οποίο οι πρώτες ύλες μεταμορφώνονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η ΕΥ ΓΑΙΑ, όπως λέει ο κ. Ταφλανίδης αποφάσισε να ενσωματώσει στα μοναδικά προϊόντα που προσφέρει η φύση την τεχνολογία και μέσω της μεθόδου της σφαιροποίησης να δημιουργήσει πέρλες με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και διάφορες γεύσεις, κάτι που για να γίνει χρειάστηκε να κατασκευάσει τα δικά της μηχανήματα.
Μετά από περίπου ένα χρόνο έρευνας η εταιρεία ανέπτυξε τα πρώτα τέσσερα προϊόντα Perla σε βαζάκια 100 γραμμαρίων για οικιακή κατανάλωση και 300 γραμμαρίων για επαγγελματική χρήση. Πέρλες μόνο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και πέρλες ελαιολάδου σε τρεις γεύσεις: θυμάρι, λεμόνι και τσίλι. Η ανάπτυξη των προϊόντων ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη 2η Gourmet Olive Exhibition που πραγματοποιήθηκε από 5-7 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με αυτές ετοιμάζονται πέρλες με βρώσιμο χρυσό αλλά και σπιρουλίνα.
Οι πέρλες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά όπως το ελαιόλαδο, κυρίως ως συμπλήρωμα ή διακόσμηση σε ένα πιάτο, και απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες του φαγητού ή της ζαχαροπλαστικής αλλά και ως προϊόν που μπορεί κάποιος να το δωρίσει, στοχεύοντας στον τουρισμό, τόνισε.
Μαζί με τις πέρλες και το ελαιόλαδο που μετατρέπεται σε κάτι που μοιάζει με χαβιάρι, χάρη στη σκόνη «αγάρ-αγάρ» που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών.
Τα προϊόντα αυτά σύντομα, όπως λέει, θα μπορεί να τα δοκιμάσει ο καθένας αφού αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις για να μπουν στα ράφια καταστημάτων και ένα απ΄αυτά θα είναι και στο Ηράκλειο, ανέφερε. Το κόστος βέβαια για αυτά δεν θα είναι μικρό με τη συσκευασία των 100 γραμμαρίων να την υπολογίζει γύρω στα 18 ευρώ ενώ για την συσκευασία των 300 γραμμαρίων στα 36

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας