Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

«Ερωτόκριτος» από ντόπιους καλλιτέχνες της Σητείας. Μια μεγάλη παραγωγή με 50 συνολικά συμμετέχοντες

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί φέτος στην Σητεία ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου από ντόπιους καλλιτέχνες. Στη μεγάλη παραγωγή συμμετέχουν περισσότερα από 50 άτομα και συμπράττουν ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας, η Δημοτική Φιλαρμονική, το Θέατρο της Σητείας, ο Δήμος και ο ΔΟΚΑΣ.


Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από πέρυσι και οι πρόβες συνεχίζονται συστηματικά ώστε η παράσταση να ανέβει φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο. Είναι ενταγμένη και αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται φέτος στο πλαίσιο και του Έτους Βιτσέντζου Κορνάρου, που έχει κηρυχθεί το 2018 στο Δήμο Σητείας.
Το video clip
Στο πλαίσιο της παράστασης και για λόγους προώθησης, το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργείται ένα video clip με γυρίσματα σε διάφορα σημεία του Δήμου και την πόλη της Σητείας
Τις τελευταίες ημέρες έγιναν γυρίσματα στο λιμάνι της Σητείας, αλλά και στην οικία του ποιητή στο Πισκοκέφαλο καθώς και στην εκκλησία των Κορνάρων, όπου και το οικόσημο της οικογένειας. Ακόμα σε χώρους ιδιαίτερους, όπως της Ετιάς, της Βόιλας και αλλού. Επίσης με αφορμή την δράση αποτύπωσης στίχων του Ερωτόκριτου σε δρόμους, αλλά και στο Γενικό Λύκειο Σητείας στο πλαίσιο προγράμματος, που συμμετέχει το σχολείο, οι συντελεστές της παράστασης επισκέφθηκαν το σχολείο και ελήφθησαν σχετικά πλάνα κατά τη δημιουργία της αποτύπωσης των στίχων σε σημείο του κτηρίου.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Νάσος Ζαγκότης σημείωσε ότι το video clip, που θα δημιουργηθεί, θα χρησιμοποιηθεί προωθητικά για την παράσταση, η οποία προγραμματίζεται να ανέβει σε όλη την Κρήτη, αλλά και στην Αθήνα. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται και αναμένεται το video clip να είναι έτοιμο στα τέλη του Μάη, οπότε και θα αρχίσει να προβάλλεται.
Η προετοιμασία
Για την πορεία της προετοιμασίας της παράστασης ανέφερε: «Προχωράμε πολύ καλά. Είμαστε μία πολύ δεμένη ομάδα, έχουν αγαπήσει όλοι πολύ το έργο. Δεν γίνεται βέβαια και να μην το αγαπήσεις, γιατί είναι ένα υπέροχο έργο. Δουλεύουμε πολύ, κάνουμε τρεις πρόβες την εβδομάδα, έχουμε μάθει σχεδόν όλα τα λόγια, δουλεύουμε την κίνηση και σιγά- σιγά θα ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε κάποια σκηνικά.
Σκοπός μας είναι από μέσα Ιουνίου να πάμε σε έναν χώρο που θα μπορούμε να δουλεύουμε πλήρως κίνηση και λόγο με σκηνικά. Μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στο λόγο. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί ο λόγος είναι ιδιαίτερος. Έχει πολλές λέξεις που θα είναι άγνωστες για το κοινό και προσπαθούμε να τις νοηματοδοτήσουμε με κίνηση και άλλους τρόπους. Επίσης προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο στην εκφορά του δεκαπεντασύλλαβου προκειμένου να μην είναι ένα μόνιμα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για δύο- δυόμισι ώρες, αλλά να του δώσουμε μια ζωντάνια περισσότερο θεατρική κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που θα εκφέρεται ο λόγος.
Έχουν δε γραφεί εξαιρετικές μουσικές από τον Γιώργο Φουρναράκη κι όλη την ομάδα σύνθεσης και με την συμβολή της Ορχήστρας. Δουλεύουμε επίσης χορωδιακά και χορικά κομμάτια. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, σύνθετο, αλλά οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονται πολύ καλά και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Είναι πολύ δημιουργικό, το κείμενο μας εμπνέει και μας δίνει κίνητρα συνεχώς.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στην -κι από τη- Σητεία. Ελπίζουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έτσι κι αλλιώς ο Κορνάρος ή η Σητεία δεν έχουν ανάγκη από εμάς. Αν εμείς τώρα μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που να έρθουν κοντά σε ένα έργο που ενδεχομένως έχουν μόνο ακούσει και δεν το ξέρουν, θα είναι σπουδαίο. Αλλά σε κάθε περίπτωση “το έργο είναι μεγαλύτερο από εμάς”. Ο ποιητής δεν έχει την δική μας ανάγκη. Νιώθουμε βεβαίως την ανάλογη ευθύνη αλλά πιστεύω ότι δεν θα μας βαρύνει τόσο ώστε να μας κόψει τα φτερά».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας