Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Όσιος Ιωσήφ ο ηγιασμένος ο Σαμάκος

Ένας Άγιος που παρότι συντοπίτης μας (κατάγεται από το Χωρίο Αζοκέραμος του Δήμου Σητείας πρώην κοινότητα Ζάκρου) με τόσο μεγάλη δράση όπως αναφέρεται από την εκκλησία μας
τόσο σε διακονία όσο και σε θαύματα μετέπειτα, εξακολουθεί να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό και δη στους κατοίκους της Επαρχίας μας.
Ο Άγιος Ιωσήφ ξεκίνησε από το σημερινό Μοναστήρι της Παναγίας της Ακρωτηριανής όπου και μονάχευσε για κάποια χρόνια. Μετέπειτα, αφού διέθεσε όλη την περιουσία του στους φτωχούς πήγε στο Ηράκλειο στην Μονή Αγίου Ιωάννου ή δερματά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του αρχικά σαν μοναχός και μετέπειτα σαν Ιερέας. Εκεί αφιερώθηκε στο να βοηθά διακριτικά όλους τους φτωχούς και αναξιοπαθούντες της περιοχής. Ήταν ο άνθρωπος τους που  σ’ αυτόν κατέφευγε ο κόσμος με τα πάσης φύσεως προβλήματα και έβρισκε παρηγοριά και ανακούφιση. Σήμερα το σκήνωμα του βρίσκεται στον ενοριακό ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου στη Ζάκυνθο. Έκανα μια πολύ σύντομη αναφορά στον Άγιο Ιωσήφ. Περισσότερα όμως μπορεί να βρει κανείς στην βιογραφία του αναζητώντας την όπως αναγράφεται  παραπάνω στην επικεφαλίδα.
 Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι ο μοναδικός Άγιος στην περιοχή μας και όχι μόνο και θα έπρεπε αν μη τι άλλο να είναι τουλάχιστο γνωστός σε όλους τους πιστούς του τόπου μας. Γνώμη μου είναι, ότι η εικόνα του θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις εκκλησίες της επαρχία μας έτσι ώστε να μπορεί κάθε χριστιανός να τον γνωρίσει,  να προσεύχεται στην εικόνα του και να επικοινωνεί μαζί του. Όλοι μας γνωρίζουμε πώς βρέθηκε το λείψανο του Αγίου Ιωσήφ στην Ζάκυνθο από μια Κρητική οικογένεια, η οποία εγκαταλείποντας τότε την πόλη του Ηρακλείου λόγω πολιορκίας από τους Τούρκους πήραν μαζί τους και το φέρετρο του Αγίου. Διερωτώμαι λοιπόν σήμερα, έστω και καθυστερημένα και κάνω ερώτηση προς τους αρμοδίους αν θα ήταν εφικτό τα λείψανα του Αγίου να μεταφερθούν στον τόπο καταγωγής του και να φυλάσσονται π.χ. σε έναν από τους  ναούς της Πόλης μας, όπου έχουν την δυνατότητα να λειτουργούνται σε καθημερινή βάση. Πιστεύω ότι και ο Άγιος θα αισθάνεται ότι βρίσκεται επιτέλους στον τόπο καταγωγής του μετά από τόσα χρόνια απουσίας, αλλά και ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να τον γνωρίσει καλύτερα  και να τον αισθανθεί  πιο κοντά του.
Επισημαίνω δε ακόμα και το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη έμφαση γιατί ίσως θεωρηθεί από κάποιους εκμετάλλευση στο πρόσωπο του Αγίου. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι σε πολλές περιοχές οι τοπικοί φορείς πλάθουν μυθεύματα και φαντασιώσεις προκειμένου να διαφημιστούν και να διαφημίσουν προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο κόσμο στην περιοχή τους.
                                        Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονα

Συνολικες προβολες σελιδας