Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤAI ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Του Παντελή Πετυχάκη, πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Σητείας

petixakis1Του Παντελή Πετυχάκη, πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Σητείας
Με αφορμή τη στασιμότητα στην εμπορία του λαδιού στην περιοχή μας, την πτώση της τιμής του βασικού αγροτικού προϊόντος αλλά και την πληροφόρηση ότι το πλεονέκτημα που είχαμε καταφέρει για «το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας», το χάσαμε οριστικά.

Ενημερωτικά σας γνωρίζω ότι υπηρέτησα την Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Σητείας ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου συνολικά 22 χρόνια, από την πλευρά της μειοψηφίας.
Με πραγματικό στόχο την άνοδο της Ένωσης, καλή συνεργασία και προτάσεις εποικοδομητικές καταφέραμε την κατασκευή του νέου οινοποιείου, την οργάνωση της τέλειας μονάδας τυποποίησης λαδιού, την εξασφάλιση χρυσών βραβείων παγκόσμιας αναγνώρισης της ποιότητας του Σητειακού λαδιού.
Τα πρώτα χρόνια της θητείας μου ενθυμούμαι αρχίσαμε την τυποποίηση του λαδιού με τα μέσα της εποχής, σε δοχεία των 17 λίτρων, πώληση στη Βόρεια Ελλάδα με ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων καλαμπόκι και άλλες ζωοτροφές.
Όταν αποχώρησα μετά από 22 χρόνια από την διοίκηση της Ένωσης την τελευταία χρονιά, η Ένωση είχε τυποποιήσει πέντε χιλιάδες τόνους λάδι στις ποιο σύγχρονες συσκευασίες και το εξήγαγε σε όλες τις ηπείρους.
Δυστυχώς οι κομματικές παρεμβάσεις, η απογοήτευση συμπολιτών έμπειρων να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια και η κατάργηση της εποπτείας των συνεταιρισμών από την Α.Τ.Ε. και της Ένωσης είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερχρέωση των περισσότερων συνεταιρισμών και την υπερχρέωση της Ένωσης με περίπου 27 εκατομμύρια και η αποτίμηση της περιουσίας της να μην καλύπτει το χρέος.
Υπολογίσετε το τοπικό όφελος όταν η μισή παραγωγή τυποποιείται στη Σητεία, το άμεσο όφελος και το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων με το κλείσιμο της ένωσης. Γιατί …
Μια άλλη εξίσου καλή περίπτωση ήταν η δημιουργία της Εταιρίας Βιοκαλλιεργητές με πρωτεργάτη τον ακούραστο Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και τη συμμετοχή συμπολιτών μας.
Η σταθερή άνοδος της δραστηριότητας της εταιρίας και η συμμετοχή της και στην τυποποίηση και εμπορία μη βιολογικού λαδιού ανέβασε την τυποποιημένη εξαγόμενη ποσότητα, αν καλά είμαι ενημερωμένος, σε τρείς χιλιάδες τόνους το χρόνο.
Η συμμετοχή της Εταιρίας στην τοπική αγορά διαμόρφωνε ανοδικά τις τιμές και ακόμα εβοηθούντο συνεταιρισμοί οικονομικά στο ξεκίνημα τους.
Όπως θυμάμαι είχα διαβάσει στις εφημερίδες την δημοσίευση του απολογισμού της χρονιάς του 2015 και το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν 700.000 ευρώ.
Μετά από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της αλλαγής της διοίκησης της Εταιρίας, την αντικατάσταση του έμπειρου προσωπικού με τοποθέτηση ημετέρων, από όσα ακούγονται, οι Βιοκαλλιεργητές Α.Ε. είναι απούσα από την τοπική αγορά λαδιού και την συμμετοχή στην διαμόρφωση των τιμών.
Η σημερινή διοίκηση, ο πρόεδρος αλλά και ο διαχειριστής των μετοχών της Μονής 46%, μοναχός Αμβρόσιος, μετά την απομάκρυνση του Ηγούμενου Φιλόθεου, έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν και να ενημερώσουν τους παραγωγούς ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα και ποια τα συγκριτικά οικονομικά μεγέθη με το παρελθόν.
Η εταιρία είναι Α.Ε. αλλά το 46% ανήκει στους ορθόδοξους πολίτες οι οποίοι είναι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, εσείς είστε προσωρινοί διαχειριστές και έχετε υποχρέωση αν σέβεστε τους συμπολίτες σας, το σχήμα σας και τη θέση σας κληρικοί και λαϊκοί να απαντάτε και να ενημερώνετε. Δεν είναι οικογενειακή σας επιχείρηση… η περιουσία της Μονής.
Νέοι συμπολίτες μας αναφέρονται στο ίδιο θέμα με ψευδώνυμο όπως πληροφορούμαι, γιατί εγώ δεν ασχολούμαι με το ηλεκτρονικό σύστημα.
Το σωστό είναι τα κείμενα που δημοσιοποιούνται να είναι ανυπόγραφα, όμως δυστυχώς οι καταστάσεις που ζουν οι άλλοι συμπολίτες μας φοβούμενοι μήπως την άλλη μέρα μείνουν χωρίς οικογενειακό εισόδημα τους αναγκάζει να τηρούν την ανωνυμία τους. Σεβαστό… όμως αν έχετε κάποιο στοιχείο που η δημοσιοποίηση του θα είναι για το καλό του συνόλου εμπιστευτείτε το σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας να το δημοσιοποιήσει εκείνος.
Κύριοι κληρικοί και λαϊκοί, νέα ηγεσία της Α.Ε. Βιοκαλλιεργητές απολύσατε τους εργαζομένους στην Εταιρία κατηγορήσατε την προηγούμενη διοίκηση για κακοδιαχείριση, ενώ μετείχατε και μερικοί από εσάς στην προηγούμενη διοίκηση, προσλάβατε άλλους του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος.
Αναθέσατε σε ελεγκτές, ίσως δεν σας άρεσαν τα συμπεράσματα και αναθέσατε και σε άλλους. Αλλάξατε το λογιστικό γραφείο και το μεταφέρατε στην Ιεράπετρα όπως και την νόμιμη υπηρεσία ακόμα και τα ασφαλιστήρια των εγκαταστάσεων και των μέσων όπως πληροφορούμαστε. Κάματε τη Σητεία μετόχι της Ιεράπετρας;
Ενημερώσετε άμεσα την κοινή γνώμη για όλα τα παραπάνω. Δεν μπορείτε να σπιλώνεται ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, με προσφορά και ιστορία για να πετύχετε δικά σας οικονομικά οφέλη και τώρα να αρνείστε να απαντήσετε και να ενημερώσετε τους πολίτες για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Για όλα τα θέματα υπάρχουν όρια… όποιος τα παραβιάσει, έρχεται η ώρα και τότε… οι απογοητευμένοι πολίτες δεν ξέρει κανείς πως θα αντιδράσουν.
Ο κύριος Μαυροματάκης σημερινός πρόεδρος της Ένωσης νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες που πήγαν οι κόποι των παππούδων τους και των πατεράδων τους οι οποίοι διέθεσαν μέρος της περιουσίας τους για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και η τόση ακίνητη περιουσία.
Ο κ. Μαυροματάκης για πολλά χρόνια στέλεχος, υπάλληλος της Ένωσης και υπεύθυνος του Super Market, έχει υποχρέωση νομίζω να κάνει δημόσια ενημέρωση γιατί φθάσαμε στο σήμερα και αν υπάρχουν ελπίδες να σωθεί το όνομα και μέρος της περιουσίας της Ένωσης.

Παντελής Πετυχάκης

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας