Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Υπεγράφη η νέα σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νομό Λασιθίου

Υπεγράφη η τοπική κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Νομού Λασιθίου για την διετία 2018- 2019. Μετά από μια σειρά εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων,
οι δύο πλευρές έδειξαν πως, παρά τις διαφορές, θέλουν την καλή συνεργασία και επιδιώκουν να συνεχίσουν με αποτελεσματικό τρόπο την στήριξη του τουριστικού προϊόντος, υπηρετώντας την εργασιακή ειρήνη που έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της μεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ Μαρίας Ντότσικα, που κατάφερε όχι μόνο να γεφυρώσει διαφορές, αλλά και να συνδράμει καθοριστικά στην ανανέωση και επικαιροποίηση της σύμβασης στα σύγχρονα δεδομένα, στοιχείο που ήταν απολύτως αναγκαίο τόσο για τους ξενοδόχους όσο και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Το γεγονός πως οι δυο πλευρές κατάφεραν ουσιαστικά να παρατείνουν την σύμβαση, διατηρώντας τα ίδια οικονομικά από το 2014, αποτελεί επιτυχία. Αρκεί η σύγκριση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας, όπου διαρκώς οι αμοιβές κατρακυλούν, έχοντας φτάσει στα επίπεδα των Βαλκανικών χωρών, για να κατανοήσει την σημασία που αποκτά η υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης στο Νομό Λασιθίου.
Οι δύο πλευρές κράτησαν για τρίτη συνεχή φορά κατά τη μνημονιακή περίοδο, ζωντανό τον θεσμό, με στόχο να περιθωριοποιήσουν τον αθέμιτο επιχειρηματικό ανταγωνισμό, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να μην ακολουθηθούν πρακτικές που βλάπτουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την εργασία με ατομικές συμβάσεις, που θα έχουν κατώφλι τα 586 €.

Οι εργαζόμενοι
Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης δήλωσε: «Με δεδομένη την μειονεκτική θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι λόγω των μνημονίων, επικράτησε η υπευθυνότητα που πρέπει να επιδεικνύουν οι συλλογικοί φορείς. Υπεγράφη για άλλη μια φορά τοπική σύμβαση και μάλιστα οφείλουμε να πούμε πως υπογράφεται για τρίτη συνεχή φορά κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Για το Λασίθι, ο θεσμός είναι μια κατάκτηση, η οποία δεν πρέπει να χαθεί γιατί υπηρετεί στην πράξη την εργασιακή ειρήνη και αυτό το κατανοούν όλοι».
Ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μιχάλης Γαρεφαλάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ χαρακτηρίζει τη σύμβαση «σημαντική για την γαλήνη, την ηρεμία των εργαζομένων και την καλή συνεργασία με τους ξενοδόχους. Μια σύμβαση που εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη», ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες από τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, όπως και τους τοπικούς φορείς και αρχές που είχαν ρόλο και συνέδραμαν στην προσπάθεια να βρεθεί λύση και να υπογραφεί η σύμβαση.
«Τελικά, αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος με την βοήθεια της μεσολαβήτριας κ. Ντότσικα», ανέφερε η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και των ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαρία Φαζού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι σε καιρό κρίσης και η υπογραφή της σύμβασης είναι κρίσιμη για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νομού προασπίσαμε κατά το δυνατόν την επιβίωση των συναδέλφων μας από την εξαθλίωση που απειλούνται. Δεν πήραμε αυξήσεις… παρά τα ρεκόρ αυξήσεων τουριστών, όμως η σύμβαση είναι βήμα προόδου συμβάλλει στο να μπει εν μέρει φρένο στις ανεξέλεγκτες μορφές απασχόλησης, λειτουργώντας ως θεμέλιο για την εργασιακή ειρήνη», επεσήμανε δίνοντας το στίγμα της σημασίας που αποκτά η υπογραφή για τις δυο πλευρές.

Οι ξενοδόχοι
Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι αναγνωρίζουν στο ακέραιο την ανάγκη καλής συνεργασίας και ικανοποίησης των εργαζομένων παρά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις με πρωταρχικό την υπερφορολόγηση και δείχνουν πως πιστεύουν στις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, δεδομένου ότι διασφαλίζουν και τις δυο πλευρές για να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοατολικής Κρήτης Γιώργος Βαρδάκης υπογραμμίζει πως «στο Νομό Λασιθίου έχουμε εργασιακή ειρήνη τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των εργαζομένων διότι βλέπουμε πως κι αυτοί καταλαβαίνουν πως έχουμε και τρίτο συνεταίρο πλέον στα ξενοδοχεία, ο οποίος είναι το κράτος και με βάση τα δεδομένα αυτά συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την παλιά σύμβαση και προσδοκούμε να καλυτερεύσει η κατάσταση, ώστε να πάμε σε νέα τοπική σύμβαση με παραπάνω αμοιβές».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας Γιάννης Κακουράκης υπενθύμισε πως ήταν εξ αρχής θετικός στην υπογραφή της σύμβασης ως έχει για τα επόμενα δυο χρόνια. «Ο τουρισμός πάει καλά, είναι αλήθεια. Αλλά υπάρχει μια φορολογική επιβάρυνση για ’μας πολύ μεγάλη που λειτουργεί αρνητικά, ενώ έχουμε κόσμο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα δραματικά. Αλλά είναι σαφές πως θέλουμε την εργασιακή ειρήνη, για να είναι ικανοποιημένος ο εργαζόμενος για να μπορεί να αποδώσει διότι αναγνωρίζουμε πως στις επιχειρήσεις, ο καλός και αποδοτικός εργαζόμενος είναι η ψυχή της επιχείρησης, γιατί προσέχει και εργάζεται με φιλότιμο».
Από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου ο Μανόλης Βαρκαράκης σημειώνει πως υπεγράφη η σύμβαση και καλεί τους ξενοδόχους «να την κάνουν σεβαστή για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη. Αυτό που μένει να διεκδικήσουμε και έχει σημασία είναι να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος που είναι πολύ μεγάλο και την διαφορά να την επωφεληθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, για να υπάρξουν καλύτερες αμοιβές, διότι με όσα ισχύουν σήμερα είναι πραγματικά και για τις δυο πλευρές δυσχερής η κατάσταση». Ο κ. Βαρκαράκης σημειώνει επίσης ότι η νομιμότητα που τηρεί μια μεγάλη οργανωμένη επιχείρηση συχνά δέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εισφοροδιαφεύγουν, δεδομένο που πρέπει ν’ αλλάξει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας