Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Μείωση πλαστικών και ανακύκλωση στη Σητεία. Από τα παιδιά ξεκινά η ευαισθητοποίηση

Για τη μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας, την ανακύκλωση στο Δήμο Σητείας και τα οφέλη και τις προοπτικές της ενημερώθηκαν πρόσφατα οι μαθητές της Στ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου του Δήμου Σητείας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που γέμισε ασφυκτικά από παιδιά συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους.
Οι μαθητές άκουσαν με προσοχή τους εισηγητές, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Κοζυράκη και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Μανόλη Ψιλινάκη, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ένα σχετικό, ολιγόλεπτο video και υπέβαλαν στο τέλος εύστοχα ερωτήματα σχετικά με την ανακύκλωση. Αποδέχθηκαν με χαρά τις ειδικές οικολογικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων που τους προσφέρθηκαν – μία δράση του ΕΣΔΑΚ, με τον οποίο συνεργάζονται οι δήμοι όπως και ο Δήμος Σητείας.
Ο κ. Κοζυράκης καλωσόρισε τα παιδιά και έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τρόπο λειτουργίας του. Ακολούθως με αφορμή τον εορτασμό της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια πρόληψης και στα κατάλληλα μέτρα και άμεσης επέμβασης όταν χρειαστεί, για ακραία καιρικά, φυσικά ή τεχνητά φαινόμενα.

Τα πλαστικά
Εστιάζοντας στον σκοπό της εκδήλωσης μίλησε για την αναγκαιότητα ενημέρωσης και την επιθυμία από την πλευρά του Δήμου να ξεκινήσει από τα παιδιά, για ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, άρα την ζωή όλων μας, την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητα σταδιακής μείωσης στη χρήση της πλαστικής σακούλας έως την κατάργησή της -αν αυτό καταστεί δυνατό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρέπει να περάσουν περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθεί μία πλαστική σακούλα στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν περίπου 400 χρόνια ακόμα για να διασπαστούν πλαστικές σακούλες, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται την δεκαετία του ‘50.»
Στην συνέχεια ο κ. Ψιλινάκης αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα παγκόσμιο. Η παραγωγή τους από τον άνθρωπο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσπαθήσουμε όλοι στην κατεύθυνση αυτή. Ενημέρωσε για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων μέσω των ΧΥΤΑ, όπου ναι μεν θάβονται, αλλά δεν εξαφανίζονται, τονίζοντας όμως ότι δυστυχώς δεν πάνε όλα στους ΧΥΤΑ. Μία μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων «διαφεύγει». Έτσι κυκλοφορούν «αδέσποτα» στους δρόμους και με τον αέρα ή την βροχή μπορεί να καταλήξουν στους υπόγειους οχετούς, σε θάλασσες και ποτάμια. Απορρίμματα όπως αποτσίγαρα, περιτυλίγματα πλαστικά, καπάκια, μπουκάλια, σακούλες, απορρίμματα στην πλειοψηφία τους πλαστικά και προϊόντα μίας χρήσης.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, να παράγονται τέτοιου είδους απόβλητα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το 2050 θα καταλήξουν 13 δις τόνοι πλαστικού στις θάλασσες και γενικά στον πλανήτη, ενώ το 2050 τα πλαστικά σκουπίδια στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τα ψάρια!
Πρέπει λοιπόν να μειωθεί αυτή η τάση παραγωγής αποβλήτων και απορριμμάτων μέσω της πρόληψης, της μη παραγωγής, της μείωσης σκουπιδιών. Και μπορεί με την μείωση προϊόντων μίας χρήσης, όπως και της πλαστικής σακούλας.

Η ανακύκλωση
Σημαντικό είναι ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Ο κ. Ψιλινάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τα ανακυκλώσιμα και μη υλικά, τον τρόπο που πρέπει να γίνεται σωστά η ανακύκλωση και τα οφέλη αυτής, όπως η οικονομία στην ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η συμβολή στην οικονομία.
Ανέφερε παράλληλα ότι στο Δήμο Σητείας το 2017 σημειώθηκε ένα ρεκόρ που αφορά την μεγάλη αύξηση -200 τόνοι περισσότεροι- των αποβλήτων που συλλέχθηκαν στους μπλε κάδους και τους κώδωνες, αύξηση στους 655 τόνους που οδηγήθηκαν για ανακύκλωση κι αξιοποίηση στο Ηράκλειο.

Η πλαστική σακούλα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη μείωσης της πλαστικής σακούλας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο απόρριμμα με επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ μπορεί να επηρεάσει και την ανθρώπινη υγεία. Το κακό έχει παραγίνει, καταβάλλεται μία παγκόσμια προσπάθεια και φέτος εντείνεται και στην Ελλάδα. Πρέπει να μπει «φρένο» στις πλαστικές σακούλες, ειδικά για την Ελλάδα, που το 2010 βρισκόταν στην δεύτερη θέση της κατανάλωσης κι αντιστοιχούσαν το 2016 σε κάθε άνθρωπο για ένα έτος 242.

Τα παιδιά στο επίκεντρο της ενημέρωσης
«Η μείωση της χρήσης της μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας», τόνισαν ο κ. Κοζυράκης και  ο κ. Ψιλινάκης.
Αλλά και ο Δήμαρχος Σητείας, που εστίασε απευθυνόμενος στα παιδιά στον σημαντικό ρόλο τους. Αφού τα ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ο κ. Πατεράκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα παιδιά λειτουργούν σωστά και ζήτησε από αυτά να παρακινήσουν και να επηρεάσουν θετικά τους μεγαλύτερους, τους γονείς τους στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και στην βελτίωση της οικονομίας του τόπου.
«Επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε εσάς γιατί είστε οι αυριανοί πολίτες. Είστε και πρέπει να είστε πιο ευαισθητοποιημένοι από τους μεγαλύτερους. Εσείς από τώρα προετοιμάζετε το μέλλον σας το οποίο συνδέεται με ένα καθαρό περιβάλλον που οφείλουμε να προστατεύουμε όλοι. Ζητάμε την βοήθειά σας να δώσετε το καλό παράδειγμα κι αυτά που ακούσατε να τα πείτε στους φίλους σας και ιδιαίτερα στους γονείς σας», υπογράμμισε.

Οι εκπρόσωποι των γονιών
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Δ.Κ. Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη καθώς και εκπαιδευτικοί του 1ου, 3ου, και 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων και Κηδεμόνων του Δήμου Σητείας, η Πρόεδρος Κατερίνα Τσούκη, ο Αντιπρόεδρος Μάνος Μανιάς και ο Γενικός Γραμματέας Κυριάκος Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως πρόκειται «για μία σημαντική πρωτοβουλία και δράση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και επίκεντρο τα παιδιά. Θα πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν στην τοπική κοινωνία λόγω της σπουδαιότητας του θέματος».
Δεν έκρυψε ωστόσο την λύπη και την απορία του για την απουσία του 2ου Δημοτικού από την εκδήλωση, ενώ έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στο παρελθόν για οκτώ συναπτά έτη κι έχοντας γνώση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ενεργοποίησης που υπήρχε, ανέφερε ότι μέχρι και στο καρναβάλι είχε συμμετάσχει μαζικά το σχολείο με θέμα την Ανακύκλωση.

Το μήνυμα
Ο κ. Κοζυράκης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στο πλαίσιο της καμπάνιας της Δημοτικής αρχής για τα θέματα της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος όπως και τον κ. Ψιλινάκη για την συνδρομή του.
Εξέφρασε την χαρά του για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ δεν έκρυψε την ευχάριστη έκπληξή του για την προσοχή που επέδειξαν τα παιδιά καθ’ όλη την διάρκεια και τα ερωτήματα που έθεσαν.
«Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε στην κοινωνία μέσω των παιδιών είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας πιο όμορφο πιο καθαρό. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Μπορούμε να το πράξουμε με μπροστάρηδες τα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου και μπορούν πιο γρήγορα και πιο σωστά να διοχετεύσουν το μήνυμα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις και στα περιφερειακά σχολεία του Δήμου και με άλλες δράσεις», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας