Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη Σητεία

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Δήμου Σητείας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Μπορεί να εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα, όμως έχουν περιοριστεί και σίγουρα δεν είναι του μεγέθους του παρελθόντος.

Το πρόβλημα βέβαια αφορά σχεδόν το σύνολο των Δήμων της χώρας και την κάθε τοπική κοινωνία, της οποίας ο βαθμός ενεργοποίησης, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Στην περιοχή της Σητείας η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν έχει ομαλοποιηθεί σημαντικά.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων κ. Ελένη Πλατανάκη, «έχει καταβληθεί μία μεγάλη προσπάθεια με τη συνεργασία του Δήμου, εθελοντών όπως του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας, αλλά και των αστυνομικών αρχών με αποτέλεσμα να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ένα μεγάλο βαθμό.
Μετά από σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων των εμπλεκόμενων φορέων, ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες υλοποιούνται με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει άμεση παρέμβαση στις περιπτώσεις που γίνονται αναφορές για “επικίνδυνα ζώα”, τα οποία εντοπίζονται σε συνεργασία πάντα με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, απομακρύνονται από τους δρόμους, εξετάζονται από την Επιτροπή κι αναλόγως αντιμετωπίζονται βάσει και των διατάξεων του νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων την παραμονή και παρακολούθηση τους για κάποιο χρονικό διάστημα σε καταφύγιο.»

Τροφή και νερό
«Με πρωτοβουλία εξάλλου της Επιτροπής Διαχείρισης, την στήριξη του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας, αλλά και εθελοντών φιλόζωων», συνέχισε, «έγινε προμήθεια και τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων σε διάφορα σημεία της Σητείας ώστε να υπάρχει τροφή και νερό για τα αδέσποτα. Μάλιστα αναμένεται επικαιροποίηση των θέσεων τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης σχεδιάζεται η προμήθεια μίας αυτόματης ταΐστρας με σκοπό και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών.
Ο Δήμος καταβάλλει επίσης το ποσό των 12.000 € ετησίως για την αγορά τροφών, που διαχειρίζεται η Επιτροπή και ο Φιλοζωικός, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σίτιση των αδέσποτων που φιλοξενούνται στο υπάρχον “καταφύγιο” και φυσικά να εφοδιάζονται οι ταΐστρες της πόλης
Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχουν πολίτες ενεργοποιημένοι που στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, ενισχύουν κατά καιρούς με τροφή τις ταΐστρες. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί όμως και το φαινόμενο, κάποιοι άλλοι να αδειάζουν τις ταΐστρες των ζώων!
Ευτυχώς αυξάνεται ο αριθμός των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων, που βοηθούν στην διαχείριση των αδέσποτων είτε αναλαμβάνοντας την σίτιση κάποιων εξ αυτών είτε προσφέροντας τροφές. Όπως έγινε πρόσφατα με το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, όπου ανταποκρίθηκαν όλες οι συμμετέχουσες ομάδες στην σχετική πρόσκληση της διοργανώτριας και συγκεντρώθηκαν τροφές για την κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων».
Θερμές ευχαριστίες απεύθυνε η κ. Πλατανάκη σε όλους όσοι βοηθούν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Κτηνιατρική παρακολούθηση
Παράλληλα ο Δήμος φέτος προχώρησε στην σύναψη σύμβασης με κτηνίατρο προκειμένου να αντιμετωπίζονται προβλήματα που αφορούν άρρωστα ζώα, έκτακτα περιστατικά, ενώ μεριμνά και για τις στειρώσεις και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων με την συνδρομή πάντα και του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας αλλά και εθελοντές κτηνιάτρους.
Όπως τόνισε η κ. Πλατανάκη, «τα μέλη της Επιτροπής είναι σε διαρκή επαφή και συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να υπάρχει συνεργασία, να επιλύονται προβλήματα και να συζητούνται άμεσα τα θέματα που προκύπτουν». Ευχαρίστησε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας για την σημαντική συνεισφορά του στην διαχείριση του όλου θέματος των αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε εμπλεκόμενο.

Η εγκατάλειψη ζώων
Η κ. Πλατανάκη εστίασε στην ανάγκη περεταίρω ευαισθητοποίησης του κόσμου προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα.
«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Έχουν γίνει αρκετά βήματα. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ευζωία των ζώων. Παράλληλα στο να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κοινωνία.
Δεν είναι εύκολο εγχείρημα και η συμβολή και η υπευθυνότητα όλων είναι απαραίτητη. Δυστυχώς το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων είναι πολύ συχνό. Πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια του. Υπάρχει και σχετική νομοθεσία η οποία μάλιστα προβλέπει αυστηρά πρόστιμα. Εμείς είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας